Európában is megjelent a Sony Blu-ray-írója

A Sony először júliusi megjelenéssel harangozta be, majd később augusztusra módosította első, számítógépekbe építhető Blu-ray-írójának premierjét, a BWU-100A típusú egység végül csak most szeptemberben vált, vagy válik elérhetővé a legtöbb régióban, köztük Európában is. A Sony európai részlegének tegnap kiadott sajtóközleménye szerint az író valamivel olcsóbb lesz a vártnál, és az előzetes híresztelésekkel ellentétben nem lesz gondja a Blu-ray-korongokon kiadott mozifilmekkel sem, jóllehet a PC-s HD-mozizásnak több előfeltétele is van, többek közt a mellékelt lejátszószoftver frissítése – az író mellé csomagolt verzió ugyanis tényleg nem képes Blu-ray-mozikat lejátszani.

Az ATAPI csatolófelületű meghajtó adatai már korábban ismertté váltak: a BWU-100A így egyszer és többször írható, 25 és 50 GB kapacitású Blu-ray (BD-R és BD-RE) médiumokat is kétszeres sebességgel képes írni és olvasni, de kezeli a régebbi formátumokat is. Egyrétegű DVD±R és DVD+RW korongokat 8-szoros, DVD-RW lemezeket 6-szoros, kétrétegű DVD±R lemezeket 4-szeres sebességgel ír, DVD-RAM-ot 5-szörös tempóval tölt meg, CD-R és CD-RW esetében 24-szeres, illetve 16-szoros írási sebességre futja.

A zökkenőmentes rögzítést 8 MB puffer segíti, az elérési idők gyárilag nyomott BD, DVD, illetve CD esetében rendre 210, 170 és 160 ms körül alakulnak. A videólejátszásra, -szerkesztésre és -rögzítésre alkalmas CyberLink szoftvercsomaggal érkező BWU-100A ára Európában 649 euró. A mellékelt lejátszószoftver ingyenes frissítése – ez szükséges majd a Blu-ray-mozik lejátszásához – októberben érkezik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés