Audioengine D1 USB DAC számítógépes audiofileknek

A vájtfülüek körében kifejezetten gyűlölt MP3 formátum mellett a számítógépeken ma már egyre többször bukkannak fel tömörítetlen, illetve veszteségmentesen tömörített hanganyagok, melyek minősége már sokkal kielégítőbb, azonban ha ezt egy vacak, esetleg alaplapra integrált hangkártyával próbáljuk megszólaltatni, nem feltétlenül érjük el a kívánt eredményt. Erre fogékonyak az úgynevezett audiofil zenekedvelők, akik számára megoldás lehet egy külső DAC (digital-to-analog converter), mely magára vállalja a digitális folyam átalakításának kényes feladatát.


[+]

Az Audioengine legújabb, kifejezetten kompakt USB-s DAC terméke nemes egyszerűséggel a D1 nevet viseli, és ebben a kategóriában költséghatékonynak mondható, mégis minőségi megoldás lesz, mely a számítógéphez csatlakoztatva bármilyen fejhallgató vagy hangrendszer meghajtására alkalmas. USB porton keresztül maximum 96 kHz-re és 24 bitre képes, optikai bemenetét igénybe véve viszont a 192 kHz-nek sincs akadálya. A termék persze nem feltétlenül csak számítógépekhez használható, egy CD, DVD vagy SACD meghajtóval is képes optikai kapcsolatot létesíteni. Táplálása azonban mindenképp USB portról történik. A tervezők ezt a megfelelő elektronikai alkatrészekkel igyekeztek a lehető legstabilabbra és zajmentesre alakítani.


[+]

Az analóg jelfolyam az átalakítás után előlapi, 3,5 mm-es fejhallgató csatlakozóján, vagy a hátul sorakozó RCA aljzatokon nyerhető ki. A gyártó állítása szerint a jel/zaj arány 110 dB feletti, frekvenciaátvitele pedig a 10 Hz és 25 kHz közötti tartományba esik, miközben teljes harmonikus torzítása (THD+N) 0,002% alatti. Az USB kapcsolatról egy TI1020B kontroller, az átalakításról egy AK4396 DAC, a fejhallgató jelének erősítéséről pedig egy TI NE5532 alacsony zajszintű műveleti erősítő gondoskodik.


[+]

A kompakt méretű és mindössze fél kilogramm tömegű Audioengine D1 fizikai adottságainak köszönhetően akár notebook mellett útközben is jó szolgálatot tehet, a csomagolásban ehhez egy szütyőt is mellékelnek, hogy szállítás közben is biztonságban legyen a szerkezet.


[+]

Az Audioengine D1 külső USB DAC már elérhető, vételára 169 dollár.

Azóta történt

Hirdetés