Hirdetés

ARM-ra vált a Fujitsu a HPC-piacra szánt rendszereinél

A Post-K projekt az ARMv8 architektúrát használja alapként, amit a vállalat saját fejlesztésekkel egészít ki.

A Fujitsu az idei ISC rendezvényen egy fontos bejelentéssel lepte meg a piacot, ugyanis részletesebben vázolták a Post-K projektet. Utóbbi lesz a RIKEN tudományos intézetben üzemelő K Computer alapjának igazi utódja. Persze a K Computer alapja az elmúlt években továbbfejlődött, így volt FX10-es és FX100-as verziójú PRIMEHPC kabinet is, de a Fujitsu végérvényesen a SPARC V9 architektúra leváltása mellett döntött, amikor a Post-K projektet elindította.

Az új alapot az ARMv8 architektúra adja majd, amihez a vállalat saját processzormagot tervez. A Post-K projekt keretében készülő lapka egyébként a PRIMEHPC FX100-as kabinetekben alkalmazott technológiákat fogja tartalmazni, ezen belül is integrálásra kerül a Tofu (Torus fusion) összeköttetés, illetve a matematikai segédprocesszor. Ezek alapján a vállalat nem szeretne különösebb kockázatokat vállalni, így első körben a meglévő technológiák köré akarnak építeni egy megfelelő ARMv8-as processzort, amit később továbbfejleszthetnek. Utóbbi átgondolt stratégiának tűnik, hiszen elég komoly munka SPARC V9-ről ARMv8-ra átállni, így nem kellene a mérnököket más komolyabb fejlesztéssel leterhelni.

Bár a Fujitsu nem erősítette meg, de kósza pletykák voltak arról is, hogy a Post-K projekt keretében készülő processzor már tartalmazni fogja az ARM új SIMD utasításkészletét, amelyet majd az év későbbi részében fognak bemutatni.

Előzmények

Hirdetés