2019. május 20., hétfő

Útvonal

Hírek » Egyéb rovat

A Trillium projekt részeként jönnek az ARM gépi tanulásra szánt IP-i

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A vállalat eddigi is nézegette a manapság felkapott piacot, és rájöttek, hogy dedikált hardver nélkül nehéz lesz helytállni.

Az ARM egy ideje komolyan szemez a gépi tanulással, amit a szoftveres fejlesztéseik mellett az is bizonyít, hogy az ARMv8.2 processzor-, illetve a Bifrost GPU-architektúra speciálisan is lépdel ebbe az irányba. Ezzel azonban csak az a gond, hogy se a CPU, se a GPU nem hatékony erre a feladatra, ami egyre jobban látszik az első, ténylegesen gépi tanulásra tervezett célhardverek bemutatása mellett. Emiatt is zajlik a cégen belül a Trillium projekt, amely gyakorlatilag teljesen gépi tanuláshoz tervezett IP-k (szellemi tulajdonok) kifejlesztését tűzte ki célul.

Hirdetés

Az ARM első körben úgynevezett ML (Machine Learning) és OD (Object Detection) processzorokkal készül. Az ML IP lényegében egy neuronháló gyorsító, vagyis alapvetően azt a feladatot látja el, amit a vállalat eddig a CPU-ira és a GPU-ira bízott, csak éppen sokkal hatékonyabban, elvégre célirányosan tervezett megoldásról van szó. A pontos felépítése még nem ismert, de tudni kell, hogy az ultramobil szegmensen belül nem ez az első ilyen konstrukció, többek között az Imagination PowerVR 2NX, vagy éppen a Kirin 970 rendszerchipbe épített NPU ugyanezt a célt szolgálja.


[+]

Annyit azért lehet tudni, hogy a vállalat a négyzetmilliméterenkénti legnagyobb teljesítmény elérését célozza, ami a tervek szerint másodpercenként minimum 4,6 trillió operáció lesz, miközben 1,5 wattot fogyaszt. Ezzel a hatékonysága nagyjából 3 TOPs/watt. Az ARM ezt 7 nm-es node-ra vetítette le, ugyanis a partnerek számára idén érkező első implementációt erre tervezik.


[+]

Az OD IP érdekesebbnek tűnik, ugyanis ez egy olyan fejlesztés, amely kifejezetten az objektumok detektálását és felismerését gyorsítja, méghozzá egy hagyományos DSP-hez viszonyítva, akár a nyolcvanszorosára. Az első generációs fejlesztés már működik a Hive biztonsági kamerában, így az ARM jelenleg a második generációs megoldásra koncentrál.


[+]

Maga az OD IP abból a szempontból nagyon érdekes, hogy mennyire speciálisan áll már a részfeladatokhoz az iparág. Az ARM egyszerűen hajlandó egy igen egyedi problémára is célhardvert építeni, ugyanis 7 nm-es node-on a tranzisztorbüdzsé igen kellemes lehet, és a vállalat úgy látja, hogy az ebből nyerhető teljesítmény bőven megéri. Az OD IP egyébként valós időben képes felismerni az objektumokat egy Full HD-s 60 Hz-es streamen, ami rendkívül jónak számít, ez egészen új lehetőségeket biztosíthat a piac számára. A fejlesztést a partnerek már az első negyedévben elérhetik.

A szoftveres oldalra a vállalat a márciusban érkező NN szoftvercsomagot szánja, ami támogatja az elterjedt gépi tanulásra való keretrendszereket.

Az első, ML és OD IP-t használó tényleges lapkára minimum egy, de inkább másfél évet kell várni, viszont ha minden jól megy, akkor még ebben az évtizedben megérkezhet.

Hirdetés

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.