Apróbb merevlemezek

A hordozható eszközök (főként médialejátszók) iránti növekvő kereslet arra sarkallja a merevlemezgyártókat, hogy tovább csökkentsék a meghajtók méreteit. Jövőre jelennek meg az első olyan HDD-k, melyek 1 hüvelyknél kisebb átmérőjű tányérokat használnak.

A PC World információi szerint a Toshiba elsőként dob piacra ilyen meghajtót, melynek mintapéldányait a januárban megrendezésre kerülő Consumer Electronics Show (CES) rendezvényen mutatja be. A vállalat ugyan nem árult el részleteket a tárolóval kapcsolatban, többen tudni vélik, hogy 0,8 vagy 0,7 hüvelyk átmérőjű korongokat használnak majd az új merevlemezek.

A Hitachi által forgalmazott Microdrive merevlemezek 1 hüvelyk átmérőjű tányérokat használnak, míg az Apple iPodban található merevlemez korongjai 1,8 hüvelyk méretűek. Becslések szerint e kisméretű modellek piaca dinamikus bővülés előtt áll: míg az idén várhatóan 3,3 millió darab meghajtót forgalmaznak a gyártók, addig 2008-ra a forgalom elérheti a 23,7 millió darabot, a piac 5,3 százalékát.

A kisméretű merevlemezek a flash memóriákkal versengenek a hordozható elektronikai készülékeket gyártó vállalatok kegyeiért. A HDD-knek kétségtelen előnye a tárkapacitásra vetített alacsony költség. Míg egy 1 GB kapacitású Microdrive 159 dollár körüli áron vásárolható meg, addig egy hasonló kapacitású CompactFlash kártya ára 205 dollár. A kapacitás növekedésével pedig a különbség tovább nő.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés