AMD: Yukon és Congo platform az asztali gépekben

A Gigabyte bemutatta az AMD Yukon és Congo platformjára épülő, Mini-ITX kivitelezésű alaplapjait, melyek széles választékban lesznek elérhetők. A kisebbik processzorgyártó előbb említett platformjai elsősorban az ultrahordozható notebookok piacára érkeznek, azonban biztos lesz érdeklődő az asztali és a beágyazott rendszerek szegmensében is.

A Yukon platformra a GA-2AIEL1-RH és a GA-2AIEL5-RH típusú termék fog épülni. A két rendszer között a fő különbség, hogy az előbbi az 1 GHz-es órajelen üzemelő Sempron 200U, míg az utóbbi az 1,5 GHz-es Sempron 210U processzorra épül. A gyengébb központi egységgel felszerelt változat 400 MHz-es effektív órajelen működő DDR2 szabványú memóriát támogat, és képes passzív hűtéssel működni, az erősebb processzorral operáló verzióhoz azonban már egy apró ventilátor is szükséges, és a memória szerepét egy 667 MHz-es DDR2-es modul is betöltheti.


Gigabyte GA-2AIEL1-RH

Mindkét termék az AMD 690E lapkájára épül, ami egy DirectX 9-cel kompatibilis Radeon X1250-es grafikus processzorral rendelkezik, ennek köszönhetően elérhető a HDMI kimenet, melyet az SPDIF csatlakozó tesz teljessé. Az alaplapokon négy SATA port foglal helyet, továbbá egy CompactFlash memóriakártyát fogadó interfész is fellelhető, melyről akár rendszert is lehet indítani. Az esetleges bővítőkártya PCI Express x4 foglalatba helyezhető, azonban a csatoló csak egy aktív csatornával működik. A kommunikációs lehetőségekért a Gigabit Ethernet felel, a hangokat pedig egy nyolccsatornás hangkodek kelti életre.


Gigabyte GA-2AIEL5-RH

Az egy darab D-Sub kimenettel és négy USB 2.0-s interfésszel felvértezett, Gigabyte GA-2AIEL1-RH és GA-2AIEL5-RH jelölésű alaplapok egyelőre csak az ipari szegmensben lesznek elérhetők valamikor a második negyedév folyamán. A szóvivő elmondása szerint a vállalat gondolkodik a kiskereskedelmi változatok forgalmazásán is.

A Congo platformra a GA-2AIEV-RH jelzésű alaplap épül, mely az AMD RS780MN és SB700 lapkapárost használja, emellett Socket AM2+ foglalattal rendelkezik majd, amelybe bármilyen 65 W-os vagy az alatti TDP fogyasztással rendelkező processzor beszerelhető. A két darab memóriafoglalat 800 MHz-es effektív órajelű modulokat képes fogadni, melyek kapacitása maximum 2 GB-os lehet. A megjelenítésért egy meglehetősen erős, DirectX 10-zel kompatibilis Radeon HD 3200 típusú integrált grafikus processzor felel, így a multimédiás képességeket sem érheti panasz. A nyolc aktív csatornával rendelkező 2.0-s PCI Express x16 foglalatba természetesen gyorsabb grafikus kártya is helyezhető, emellett lehetőség van a Hybrid CrossFireX alkalmazására is a megfelelő hardver használata esetén. A hangokat egy Realtek ALC 889A biztosítja, a kommunikációról pedig két darab Gigabit Ethernet port gondoskodik. A meghajtókat a hat darab RAID támogatással rendelkező SATA interfész segítségével lehet munkába állítani, továbbá egy CompactFlash memóriakártya is használható, amiről bármilyen rendszer indítható. A kimenetek között HDMI, D-Sub és SPDIF lelhető fel négy darab USB 2.0 csatlakozó társaságában.


Gigabyte GA-2AIEV-RH

A Gigabyte GA-2AIEV-RH megjelenése is a második negyedévben esedékes, az ajánlott fogyasztói ára azonban ismeretlen.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés