Steady Video plugint kaptak az elterjedt böngészők

Az AMD két éve mutatta be a Steady Video szolgáltatást, melynek lényege, hogy megszünteti az egyes videókban a kamera rázkódását. Az eljárás a hardveresen gyorsítható videóból kiemel egy belső részletet. Ez egy fix keret lesz, amelynek méretét előre be lehet állítani a driverben. Itt lesz a rázkódás elmosva, mivel a képkockán kijelölésre kerül pár fix pont, amihez a technológia hozzáigazítja a következő képkockát. A rendszer hónapok óta részletesen paraméterezhető a Catalyst vezérlőpultból, de fontos megjegyezni, hogy az algoritmus nem képes meghatározni a szándékos és a véletlen rázkódást a videóban, így az AMD csak azokhoz a tartalmakhoz ajánlja a használatát, amelyek hibásan lettek rögzítve.

A fenti probléma azonban a webes videoportálok mellett nem kellemes, mert a Steady Video szolgáltatás be- és kikapcsolásához mindig meg kellett nyitni a Catalyst vezérlőpult megfelelő menüjét. A YouTube persze a kivéltelek közé tartozott, mivel erre volt egy Steady Video modul az Internet Explorer böngészőkbe integrálva, de ez máshol nem volt elérhető.

Az AMD most több csomagot is kiadott a Steady Video beépülő modulokból a Microsoft Internet Explorer 9 és 10, a Mozilla Firefox, valamint a Google Chrome böngészőkre. Ezek a pluginok Windows 7 operációs rendszerre telepíthetők, míg az Internet Explorer 10-hez készült variáns a Windows 8-at támogatja. A megfelelő csomag telepítésével a böngészőben megjelenik egy Steady Video szolgáltatást be- és kikapcsoló funkció. Fontos, hogy a paraméterezést továbbra is a Catalyst vezérlőpulban kell elvégezni, és az adott plugin az ott tárolt beállításokat alkalmazza az összes hardveresen gyorsított webes videóra.


[+]

A Steady Video szolgáltatás egyébként a DirectX 11-es API-t támogató Radeonokon működik, hiszen maga a funkció a SAD utasítást használja. Az újabb generációs, DirectX 11.1-et kezelő Radeonokon már a QSAD és az MQSAD instrukció is aktívan dolgozik a legújabb driverekben, aminek hála a hardver gyorsabban végez a feladattal, ráadásul kevesebb számítás és kisebb fogyasztás mellett. Utóbbit az AMD külön nem jegyzi, de alapvetően az erre épülő funkció a Steady Video 2.0, ahol a szám a hatékonyságban való előrelépésre utal. A Steady Video funkciót a driverben nem kötelező aktiválni, így alapértelmezett módban akár ki is lehet kapcsolva, mivel a beépülő modul segítségével a folyamat csak az adott böngészőre is igényelhető.

Fontos még kiemelni, hogy az AMD több esetben is – érthetetlen módon – csak a saját konfigurációihoz köti a funkciót, így ha egy Intel processzor mellett dolgozik a Radeon HD 5000-es vagy 6000-es VGA, akkor a Steady Video szolgáltatás nem elérhető. Ennek technikai akadálya nincs, pusztán üzletpolitikai döntésről van szó. Szerencsére a Radeon HD 7000 esetében az előbbi limitáció nem él.

A Steady Video szolgáltatáshoz hasonló funkciók a jövőben szabványos úton is támogathatók lehetnek. A Microsoft már megtette az első lépést, mivel a DirectX 11.1-ben opcionálisan előírták a SAD4 utasítás támogatását, amit ma még csak a Radeonok tudnak kihasználni, de a többi gyártónak is érdemes beépíteni ezt az újítást az érkező hardverekbe. Amennyiben ez megtörténik, akkor teljesen szabványos implementációk is építhetők a fenti problémára, így bárki megszabadulhat a kellemetlen kamerarázkódástól.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés