Az openSIL-lel váltaná az AGESA-t az AMD

A projekt még kezdetleges fázisban van, de 2026-ban megtörténhet a váltás.

Az AMD jó ideje az úgynevezett AGESA-t (AMD Generic Encapsulated Software Architecture) biztosítja a platformjaihoz, és ez az a rendszer, amely az UEFI, illetve a hardver közötti réteget jelenti, gondoskodva a komplett csomag működéséről. Benne számos alrendszer üzemeléséhez szükséges komponens található, többek között a processzormagoké, a vezérlőhídé, illetve a memóriáé, és ennek a kódnak a frissítésével lehet reagálni az egyes új hardverek támogatására, illetve az esetleges hibák javítására.

Bár az AGESA egy működőképes alapot ad, számos potenciális probléma merült fel az utóbbi időszakban, ami a jövőt tekintve megoldásra vár. A legnagyobb gond, hogy a firmware-ek képességeinek masszív bővítése megnöveli a támadási felületet, és a potenciális sebezhetőségeket tekintve ez egyre jobb alapot kínálnak a rosszindulatú kódok futtatására. Ez ellen ugyan még lehet védekezni, de az olyan szilícium-inicializáló firmware-ek forráskódját, mint az AGESA védett licenc alatt terjesztik a vállalatoknak, amihez titoktartási megállapodások is társulnak. Ez nagymértékben korlátozza a platformfelhasználók rálátását az adott rendszeren futó firmware-ek ellenőrzése kapcsán.

Az AMD a prágai OCP Regional Summit alkalmával felvázolt egy megoldást a fentiekre, amelynek éppen a bevezetésén dolgoznak. A lényeg annyi, hogy leváltsák az AGESA-t, ennek az utódja pedig az openSIL lesz, aminek már a neve is jelzi az előrelépés lényegét, a nyílt forráskódot.


[+]

Az AMD szerint a biztonságot csak a szilícium-inicializáló firmware forráskódjának megnyitásával lehet javítani, de lényeges szempont még a skálázhatóság is, hiszen az UEFI mellett más host firmware alternatívák is léteznek, a jövőben ezek száma valószínűleg több lesz, így gondolni kell arra, hogy ezeket jól lehessen kezelni. Az openSIL annak érdekében, hogy megfelelő alapot kínáljon, szabványos nyelven írt függvénykönyvtárakból áll (xSIM – x86 Silicon Initialization Libraries, xPRF – x86 Platform Reference Library, illetve xUSL – x86 Utilities & Services Library), és statikusan köthető a már létező, illetve a jövőben érkező host firmware-ekhez, ráadásul az egész konstrukció úgy van tervezve, hogy könnyen integrálható legyen.

Az openSIL kétféle implementációban
Az openSIL kétféle implementációban [+]

Egyelőre az openSIL fejlesztése a második fázisban tart, ami konkrétan azt jelenti, hogy a Genoa szerverplatformhoz létezik kompatibilis tesztkód, és a jövőben érkező Turin platform is kap majd előzetes támogatást. Az openSIL kapcsán a fő cél, hogy a 2026-ban érkező szerverplatformhoz legyen alapértelmezett megoldás, amikor is a projekt a negyedik fázisba lép. Ezzel a rendszer kiváltja az AGESA-t, de az AMD elmondta, hogy hosszabb távon mindenhol az openSIL-lel számolnak, tehát az AGESA napjai a kliensplatformok tekintetében is meg vannak számlálva.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés