Friss BIOS-szal érkezik a 2DPC konfiguráció az új EPYC-ekhez

Az AMD technikai igazgatója szerint ehhez nem kell újratervezni a hardvert.

Az AMD még az elmúlt év novemberben mutatott be, szerverpiacra tervezett Genoa platformot, amely kapcsán az elmúlt időszakban felmerült egy olyan pletyka, hogy a 2DPC konfiguráció, azaz a csatornánkénti két memóriamodul használata csak egy új steppinggel lehetséges, vagyis a jelenlegi processzorok nem működnek ilyen formában.

A vállalat legutóbb pénzügyi konferenciáján meg is kérdezték erről a technikai igazgatót, azaz Mark Papermastert, aki röviden elmondta, hogy egy BIOS frissítés érkezik majd a rendszerhez. Ez persze nem túl részletes információ, viszont a Tom's Hardware tovább érdeklődött a cégnél, és konkrétan megtudták, hogy az összes eddig leszállított negyedik generációs EPYC processzor támogatja a 2DPC memóriakonfigurációt, vagyis nincs szükség új steppingre hozzá. Ezen túlmenően az AMD már új BIOS-t is biztosított a gyártópartnereinek, ami ténylegesen használhatóvá teszi a csatornánkénti két memóriamodult. Persze ehhez olyan dizájn is kell, amiben van elég memóriacsatoló, hiszen a Genoa platform CPU-i 12-csatornás memóriavezérlőt használnak, amihez tokozásonként minimum 12 darab DIMM foglalat kell, és már ez is helyigényes, miközben a 2DPC memóriakonfiguráció ennek a dupláját követeli.

A fentiek azt jelentik, hogy amelyik Genoa platformhoz tervezett egyutas alaplapon már van 24, kétutas dizájnok esetében pedig 48 darab DIMM foglalat, az a készülő új BIOS mellett támogatni fogja azok teljes kihasználását. Fontos persze kiemelni, hogy az AMD még nem adta meg a 2DPC memóriakonfigurációhoz tartozó paraméterezést, de az jellemző, hogy csatornánként két memóriamodullal kisebb effektív memória-órajel érhető el, mintha csatornánként egy modulra lenne felépítve a rendszer. Az AMD később jelenti be, hogy a negyedik generációs EPYC esetében ez pontosan mit jelent.

Érdemes kiemelni, hogy nem teljesen logikátlan dolog a 2DPC memóriakonfiguráció hitelesítését háttérbe szorítani, ugyanis a szerverpiacon relatíve kicsi az igény az ilyen rendszerek iránt. A legtöbb szerverdizájn inkább egy memóriamodullal tervez csatornánként, főleg a Genoa esetében, amely platform ilyen formában eleve képes tokozásonként 3 TB-nyi rendszermemóriát kezelni, és ez a legtöbb igényt kielégíti. Az AMD számára tehát logikus volt kezdetben az 1DPC memóriakonfigurációra fókuszálni, mert így hamarabb ki tudták adni az új EPYC-eket, a 2DPC memóriakonfiguráció hitelesítését pedig később hozhatják egy új BIOS-szal. Emellett egy tipikus kétutas szerveren belül rendkívüli kihívás fizikailag elhelyezni 48 darab memóriacsatolót. A hagyományos foglalatok nem is jók erre, azok egyszerűen túl sok helyet igényelnek, így helyettük speciális, vékonyabb opciókra van szükség.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés