Az AMD és az NVIDIA is frissít VGA-piacon

Az őszhöz közeledve az AMD és az NVIDIA is bemutat egy-egy új grafikus vezérlőt. Információink szerint az előbbi cég a Tonga, míg az utóbbi a GM204 kódnevű lapkával készül, melyek közös jellemzője, hogy 28 nm-es gyártástechnológiával készülnek, illetve a jelenlegi adatok szerint 256 bites memóriabuszt használnak. Természetesen ehhez GDDR5 memórialapkák járnak várhatóan 6-7 GHz-es órajelen.

Hirdetés

Az NVIDIA GM204-es GPU-ja a GM107-ben bemutatott Maxwell architektúrára alapoz, persze több feldolgozóval, így gyorsabb is lesz. Valószínűleg az architektúra módosításokon nem esett át, amire az is utal, hogy a gyártókhoz eljuttatott dokumentumokban a DirectX 12 API D3D_FEATURE_LEVEL_11_0 szintje van feltüntetve.

Az AMD Tonga kódnevű lapkája a legújabb GCN V.I. architektúrát használja, mely az eredeti GCN-re alapoz, de az új verzió változásai még nem ismertek. Érdekes, hogy az API támogatása szempontjából ennél a hardvernél már a Mantle 2 is feltűnik, de jelenleg nem tudjuk megmondani, hogy ez pontosan mit jelent. Vélhetőleg a korábban pletykált pixelszinkronizációs technológia és a konzervatív raszterizálás beépítésével kell számolni.

A bemutatásra valószínűleg az elkövetkező hetekben sor kerül, de a kereskedelmi start leginkább szeptemberben vagy októberben lehet mindkét termék esetében.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés