Az AMD így készült fel a Windows 10-re

Az AMD a Windows 10 megjelenésére tartott egy különálló telefonos konferenciát, hogy a felhasználók tisztán lássanak az operációs rendszer újdonságaival kapcsolatban, illetve tájékoztatást kapjanak, hogy a vállalat hardverei mely funkciókat támogatják.

A Windows 10 legnagyobb újítása a WDDM 2.0. Ebből direkten a felhasználó nem lát majd semmit, de nagyon fontos megjegyezni, hogy több új funkció is a WDDM 2.0 reformjaira építkezik, tehát ezek azért fognak működni, mert radikális változás történt a rendszermaghoz közel. Ennek a felületnek a végleges specifikációit már korábban leírtuk, így ezt nem ismételnénk meg újra. Az AMD elmondta, hogy az összes GCN architektúrára épülő Radeon integrált és dedikált grafikus vezérlő WDDM 2.0-s meghajtókat kap, így általánosan támogatott a GPUMMU címzési mód, de a Kaveri, Godavari és Carrizo APU-k esetében az IOMMU mód is elérhető. A címzési módokkal kapcsolatban korábban már kiderült, hogy az AMD meghajtója mindig 4 kB-os lapmérettel dolgozik, vagyis takarékosan bánik majd a videomemóriával.


[+]

A WDDM 2.0 kapcsán az olvasóknak a DirectX 12 fog a leghamarabb eszükbe jutni, és a GCN architektúrára épülő Radeon integrált és dedikált grafikus vezérlők ezt az API-t is támogatják, és az AMD kiemelte, hogy támogatják az aszinkron shader és a multiadapter funkciókat is, de erről a vállalat már korábban is beszélt.

A DirectX 12 legfőbb előnyei A DirectX 12 legfőbb előnyei A DirectX 12 legfőbb előnyei
A DirectX 12 legfőbb előnyei [+]

Ezek voltak azok a dolgok, amelyek ismertek, de vannak más aspektusai is a Windows 10-nek, amelyekről korábban szó csak elvétve volt, így az sem volt tárgyalva, hogy milyen hardver szükséges hozzájuk. A Windows 10 sarkalatos pontja ugyanis, hogy a korábbi operációs rendszerekhez képest sokkal több funkciót gyorsít célhardveren.

Az alapvető H.264-es kódoló és dekódoló hardverek támogatása megoldott, ami az AMD esetében a VCE és az UVD blokkokat jelenti. A vállalat elárulta, hogy a VCE blokkjukat kihasználja majd a Microsoft GameDVR, a Wireless Display és a Remote Desktop szolgáltatás, míg az UVD blokk szempontjából támogatást írtak az Xbox One Game Streaming és Remote Desktop szolgáltatásához, illetve a Microsoft videolejátszójához. VCE és az UVD blokkok támogatása szempontjából teljesen mindegy, hogy a grafikus vezérlő dedikált vagy integrált a gyorsítás működni fog.


[+]

A Microsoft Edge böngészőjét is gyorsítják majd a Radeon integrált és dedikált grafikus vezérlők, méghozzá a HTML5 és a WebGL funkciókat, illetve Modern UI felületre is megmaradt a hardveres gyorsítás. Lényegesebb extra a Microsoft Bitlocker alkalmazás, amelyet az AMD PSP, azaz Platform Security Processor rendszere képes gyorsítani. Ennek megfelelően ez a szolgáltatás nagy teljesítménnyel érhető el a Beema és Mullins, illetve a Carrizo-L és Carrizo APU-kon.

Végül a Windows 10 nagyon érdekes funkciójának tartja az AMD a Fast File Extractiont, amelyet a Microsoft Fast ZIP Extraction néven emleget, de ugyanarról van szó. Segítségével a tömörített ZIP formátumú állományok kicsomagolása a grafikus processzorral gyorsítva valósul meg a DirectCompute felületen keresztül. Bár itt az alaprendszer általánosan támogatja az integrált és a dedikált grafikus vezérlőket is, a PCI Express összeköttetés nem mindig biztosít elég gyors eredményt (néha akár lassabb is lehet a feldolgozás az elméleti gyorsítás ellenére), így a gyártók szabadon eldönthetik, hogy a gyorsítást mely hardverekre engedélyezik. Az AMD esetében ez az APU-kat jelenti. A Microsoft Fast ZIP Extraction funkciójának igazi előnye, hogy a processzormagokról leveszi a terhelést, így kitömörítés mellett bármi futtatható lényegében problémamentesen.

A hardveres gyorsítás alkalmazása a Windows 10 operációs rendszeren transzparens, vagyis a felhasználók tudta nélkül történik. Egyedül a jobb élményt lehet majd belőle észrevenni.

A régebbi TeraScale architektúrát használó, vagy ismertebb nevükön VLIW-es Radeonok szempontjából a Windows 10 támogatása korlátozott lesz, de amelyik funkció kezelése megoldható, annak támogatása be lesz építve a meghajtóba.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés