Hiánypótló eGFX dobozt tervezett az AKiTiO

A Node Duo nevű szerkezetnek csak egyetlen paramétere kifogásolható, mondjuk az nagyon.

A Thunderbolt 3 csatlakozó elérhetőségével a gyártók elkezdtek különféle eGFX dobozokat tervezni. Ha a külsőségeket nem számítjuk, akkor mindegyik ugyanolyan koncepciót követett, a belül található, teljes hosszúságú, x4-es PCI Express csatolóban kisebb-nagyobb méretű grafikus kártyát lehetett helyezni.

Az AKiTiO Node Duo nevű szerkezet ezekkel a normákkal annyiban szembemegy, hogy nem egy, hanem két darab, teljes hosszúságú PCI Express csatolót kínál fel. Ennek a hátránya, hogy ezek nem x4-es, hanem x2-es megoldások, hiszen a Thunderbolt 3 miatt összesen négy csatorna áll rendelkezésre vagyis ezt kell beosztani.


[+]

Az x2-es PCI Express 3.0-s csatolók talán még a VGA-knak is kevesek lehetnek, de az AKiTiO Node Duo esetében ez nem feltétlenül probléma, mivel gyárilag 150 wattos külső tápegységet kap, amivel aljzatonként 25 wattnyi energia biztosítható. Ez sok esetben nem lesz elég, így igényelhető 230 wattos tápegység is, amivel a beépített VGA-k 75-75 wattot kaphatnak. Innen rögtön látszik, hogy nem a gyors kártyákra szabták a rendszert, így elsődleges haszna akkor lehet, ha egy adott helyen nagyon sok kijelzőt kell meghajtani, amihez egyébként nem feltétlenül szükséges komoly számítási teljesítmény, bár ez nagyban függ a feladattól. Alternatív igények esetén a hátlapon fellelhető egy 6 tűs PCI Express tápcsatlakozó is, amibe egy külön tápegységről lehet vezetni az energiát, így a beépített VGA-k közül az egyik rendelkezhet egy extra, 8 tűs tápellátással is.


[+]

Az AKiTiO Node Duo hűtéséről egy beépített 12 cm-es ventilátor gondoskodik, a hátlapon pedig van egy DisplayPort interfész, illetve két darab, Thunderbolt 3-at is támogató USB Type-C kimenet, amelyek közül az egyik 15, míg a másik 60 wattos teljesítményátvitelt biztosíthat.


[+]

A gyártó a 420 x 210 x 292 mm-es fejlesztését az Apple, Thunderbolt 3 porttal felszerelt Mac gépeihez kínálja. Ez nem azt jelenti, hogy Windows operációs rendszert futtató PC-vel nem üzemképes, elvégre a technológia alapja szabványos, de tesztelés hiányában az AKiTiO erre nem vállal garanciát. A valóságban persze igen nagy esély van arra, hogy működjön a Node Duo ebben a környezetben is. Az újdonság heteken belül piacra kerül, méghozzá 400 dollárt megközelítő áron.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés