Acer blog: szemkímélő és fülkényeztető technikai megoldások

Az Acer New Yorkban megtartott bemutatóján volt egy technológiai részleg is, ahol a gyártó olyan újdonságait mutatták be, mint a BlueLightShield és TrueHarmony, amelyek egyébként a vállalat számos új notebookban és táblagépében megtalálható, illetve megtalálható lesz a jövőben.


[+]

A BlueLightShield lényegét tekintve nem másra irányul, mint a különféle LCD-kijelzők kékfény-kibocsátásának csökkentése, ami bizonyítottan fárasztja a szemet és az agyat, azaz csökkenti a koncentrációt, illetve újabb kutatások szerint az alvásra is negatív hatással van, tehát emiatt nem ajánlott elalvás előtt táblagépet, telefont, notebookot használni. E káros tényező kiszűrése végett iktatnak be az újabb monitorokba  kékfény-kibocsátást csökkentő képi üzemmódot, amikkel különféle nevek alatt találkozhatunk az OSD-menükben: ilyen például a Low Blue Light vagy Reader mode.


[+]

Igen ám, de mi van azokkal az eszközökkel (jellemzően tabletek, notebookok), amelyeknél nincs menü és nem lehet kvázi hardverből elérni ezt a beállítást? A megoldás nem varázslat, sokkal inkább kézen fekvő, hiszen szoftveres úton a kék fényerő csökkentésével elérhető ugyanaz a hatás. Az Acer Reading Mode (Iconia tableteknél) és BlueLightShield (notebookoknál, Windowst futtató eszközöknél) tehát nem csinál mást, mint szoftveres úton csökkenti több lépésben a kék színösszetevőt, a felhasználó igénye szerinti mértékben.

A másik újdonság a TrueHarmony, ami a notebookok hangszóróját érinti, és elsőként az idei új Acer Aspire E és ES sorozatban, valamint a későbbi gépekbe is megtalálható lesz. A vállalat most sem ígér mindent elsöprő mozihangzást vagy hifi hangreprodukciót, hiszen tisztában vannak a fizikai korlátokkal, amelyek megakadályozzák a csúcs hangzást ekkora méretben, de olyan fejlesztéseken dolgoztak, amelyek valamelyest javíthatják az élményt, és a halk "cincogást" (jellemzően filmeknél) hallható és hallgatható hangokká varázsolják.


[+]

Hogy ez megvalósuljon, átdolgozták a hangszóróik felépítését és elhelyezését egyaránt, hogy nagyobb hangerőt érjenek el kisebb torzítás mellett (főleg ami a mélyebb frekvenciákat illeti), mindezt még inkább a felhasználó füle felé irányítva. Az új papírmembrános hangszórók a korábbi PET hangszóróknál erősebbek, annál nagyobb membránkitéréssel dolgoznak, illetve összességében véve tisztább és a korábbival összehasonlítva dinamikusabb megszólalást eredményeznek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények