Küszöbön a 32" képátlóval rendelkező WQHD felbontású monitorok

Nemrégiben számoltunk be róla, hogy az AU Optronics egy sor új panellel rukkol elő az idei évben, melyek között lesz mindenféle; Full HD-s, 4K-s és WQHD felbontású is, utóbbi ráadásul 32 hüvelykes méretben. Nos, úgy tűnik, nem is kell sokáig várni az első "fecskékre", az interneten barangolva különösebb hírverés nélkül már feltűntek az első modellek az Acer és a BenQ istállójában, melyek immáron a 27"-nél nagyobb méretkategóriában kínálnak WQHD (2560x1440 képpontos) felbontást.

A BenQ már a CES alkalmával megemlítette, hogy lesz ilyen kijelzője, majd később, a CeBIT-en is megerősítették a BL3200PT érkezéséről szóló hírt, de immáron a pontos technikai paraméterek is elérhetőek a hivatalos weboldalon. A gyártó jól láthatóan komolyan vette a feladatot, és egy félprofesszionális kijelzőt varázsolt a széles betekintési szöget, teljes sRGB színtérlefedettséget, 3000:1 natív kontrasztarányt, 6 ezredmásodperces g2g válaszidőt kínáló AMVA panel köré, mely 300 cd/m² maximális fényerősségre képes, vibrálásmentes LED-es háttérvilágítást kapott.

BenQ BL3200PT
BenQ BL3200PT [+]

Ennek megfelelően nem maradt el a minden irányban állítható állvány (-5 és 20 fokos dönthetőség, 90 fokos elfordíthatóság, 150 milliméteres magasságállítás, pivot mód, falra szerelhetőség), a beépített hangszórók és a fejhallgató kimenet, az SD kártyaolvasó és az USB 3.0-s hub. A bemenetválaszték D-sub, DVI, HDMI és DisplayPort 1.2 aljaztokból áll.

BenQ BL3200PT
BenQ BL3200PT [+]

Mindezt megfejelték egy szemkímélő szenzorral, melynek segítségével az elektronika automatikusan állítja a panel fényerősségét a környezeti fényviszonyoknak megfelelően, illetve meghatározott időközönként emlékezteti a felhasználót a pihenőidők betartására is. Szakítva a hagyományokkal, a dizájnos, kerek formába öntött OSD menüvezérlő a monitor talpán, az állvány tövében nyugszik, de pozíciója nem fix, hanem kézbe vehető. Ennek segítségével érhetőek el a speciális CAD/CAM, Animation és az olvasást segítő Low Blue Light képi üzemmódok, melyek a nevüknek megfelelő megfelelő területen lesznek a vásárló hasznára.

Áttérve az Acer újdonságára, a szintén AMVA paneles és (vélhetően PWM-mentes) LED-es háttérvilágítással operáló B326HUL típusjelzéssel ellátott modellt egy finn webáruház már kilistázta az árral és a képekkel egyetemben. A BenQ-hoz hasonlóan ez is állítható állvánnyal érkezik, -5 és +25 fokos dönthetőségi tartománnyal, 150 milliméteres magasságállítási lehetőséggel és 120 fokos oldalra forgathatósággal, de pivot nélkül, opcionális falra szerelhetőséggel.

Acer B326HUL
Acer B326HUL [+]

A működéssel kapcsolatos specifikációk 6 ezredmásodperces válaszidőt, 300 cd/m² fényerősséget, 178 fokos betekintési szögeket, 3000:1 natív és 100 000 000:1 dinamikus kontrasztarányt, 100%-os sRGB lefedettséget ígérnek. A kijelzőt továbbá felszerelik 2x2 wattos hangszórókkal, USB 3.0-s hubbal, bemenetek terén pedig 2 darab HDMI, DVI és DisplayPort lesz a felhozatal.


[+]

A BenQ BL3200PT-ért a hírek szerint 700 eurót, míg az Acer B326HUL kijelzőért 650 eurót kell majd fizetni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés