A Wi-Fi-re támaszkodva gyorsul a Bluetooth

A Bluetooth technológiáért felelős testület (Bluetooth SIG) 2005 őszén határozta el, hogy a szabvány következő, az eddigieknél nagyobb sebességet garantáló generációjához ultraszélessávú (ultra-wide band, UWB) adatátvitelt fog használni. Az új protokoll kidolgozása lassabban halad, mint azt tervezték, hiszen korábban azt valószínűsítették, hogy 2008 elején jelenhetnek meg kereskedelmi forgalmazásra érett termékek, azonban idén legfeljebb csak a prototípusokig jutnak, vagyis az akár 480 Mbps sebességre képes készülékek nem várhatók 2009 előtt. Az UWB-re alapozó fejlesztések zavartalanul haladnak tovább, de a Bluetooth SIG keresi a módját, hogyan tudná addig is a mobil eszközök számára rendelkezésre álló sávszélességet tovább növelni, vagyis erősíteni a technológia pozícióit a kis távolságokat áthidaló adatátvitelben.

A most bejelentett megoldás arra alapoz, hogy a Bluetooth interfésszel ellátott készülékek jelentős része egyébként is fel van készítve a 802.11 Wi-Fi átvitelre (tartalmaz például ehhez szükséges antennát), vagy alkalmassá tehető erre. A javaslat szerint a hagyományos Bluetooth vezérlő mellé egy második közeghozzáférés-vezérlő, illetve adó-vevő kerül, amely a Wi-Fi-re jellemző nagy átviteli sebességet biztosít. Igaz, hogy utóbbi fogyasztása is jóval nagyobb, mint a normál Bluetooth rádióé, viszont csak akkor kapcsol be, amikor nagy mennyiségű vagy nagy sávszélesség-igényű adat közvetítése szükséges, egyébként automatikusan visszaáll a Bluetoothra jellemző energiatakarékos üzemmód. A felhasználó számára ez nem jelent újabb kényelmetlen beállításokat, hiszen a megszokott párosítási, biztonsági eljárások, profilok ugyanúgy alkalmazandók az új rendszerben is, mint eddig.

Az Alternate MAC/PHY néven futó megoldás specifikációi a Bluetooth SIG közleménye szerint 2009 közepén lesznek elérhetők. Ezt egyfajta köztes állomásnak szánják az UWB-s Bluetooth előtt, ebből tehát utóbbi ismételt csúszására is következtethetünk.

Azóta történt

Hirdetés