Hirdetés

A Real pert indít a Microsoft ellen

A RealOne (korábban RealPlayer) médialejátszó szoftvert fejlesztő RealNetworks tegnap trösztellenes keresetet nyújtott be a Micrsofot ellen. A San Jose-i bírósághoz eljuttatott vádirat szerint a szoftveróriás az operációs rendszerek piacán meglévő dominanciáját kihasználva lehetetlenítette el a versenyt a médiaszoftverek piacán.

A RealNetworks egyebek mellett azt állítja, hogy a Microsoft alapvető technikai információkat tartott vissza, ami ellehetetlenítette a Windowszal kompatibilis lejátszók fejlesztését. A redmondi szoftvervállalat továbbá olyan, a rivális megoldásokat háttérbe szorító kizárólagos megállapodásokat kötött a nagy PC-gyártókkal, melyek megalapozták saját médialejátszó alkalmazásának, a Windows Media Playernek az elterjedését, áll a keresetben. A RealNetworks a versenyellenes gyakorlat megtiltását és 1 milliárd dollárt is meghaladó kártérítést követel.

Amint az ismert, az ellene folyó trösztellenes eljárás lezárásaként a Microsoft egy évvel ezelőtt megállapodásra jutott az amerikai igazságügyi minisztériummal és kilenc szövetségi állammal. A megegyezés részeként a szoftvervállalat vállalata, hogy megosztja riválisaival a Windows operációs rendszer kódjának azon részeit, melyek szükségesek az azzal kompatibilis alkalmazások fejlesztéséhez.

A Microsoft üzletpolitikáját vizsgáló, az amerikai eljárástól független európai vizsgálat azonban továbbra is kiterjed a Windows Media Playerrel kapcsolatos aggályokra, és a RealNetworks által megfogalmazott vádakhoz kísértetiesen hasonló problémákat feszeget. Megfigyelők szerint egy esetleges elmarasztaló európai döntés nagy mértékben lendíthet a Real esélyein.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés