A Hitachinak is tetszik a Western Digital környezetbarát fejlesztése

Csökkentett energiafelhasználásuk révén környezetbarát, azaz „zöld” asztali merevlemezeket jelentett be az iparági fejlesztésekben rendre úttörő szerepet vállaló Hitachi. Az új széria tagjai üresjáratban akár 40 százalékkal kevesebb energiával is beérik, mint a jelenleg kapható, hasonló kapacitású T7K500 merevlemezek, maximális fogyasztásuk pedig típustól függően 6,4 vagy 8,2 watt lesz – állítja a gyártó. A japánok előtt a vállalat egyik legkomolyabb riválisának számító Western Digital is leleplezte hasonló HDD-it (Caviar GreenPower), melyek éppúgy 40 százalékos energiamegtakarítást és hasonló fogyasztásmaximumot ígérnek, mint a most bejelentett Hitachi P7K500 széria.

A Western Digital megoldásánál kezdetben nem volt teljesen egyértelmű, hogy minek köszönhető az átlagosnál lényegesen kedvezőbb energiafelhasználási mutató, a Hitachi közleménye azonban külön kiemeli, hogy a cég merevlemezei hogyan, milyen mechanikai módosítások révén spórolnak az árammal. A P7K500 HDD-k motorja bizonyos üresjárati idő elteltével egy sebességfokozatot visszavált, így a lemeztányérok 7200 helyett csak 5400 fordulatot tesznek meg percenként. A fejeket mindeközben parkolópályára küldi és kikapcsolja az elektronika, ezzel tovább csökkentve a komponens áramfelvételét. A fejlettebb – és szintén energiatakarékosabban üzemelő – vezérlésnek és a hatékonyabb pufferszervezésnek köszönhetően ezekből a sebességváltásokból az átlagfelhasználó semmit nem fog észrevenni, azaz érezhető lassulást nem okoz majd a forgási sebesség visszafogása – így a Hitachi.

A gyártó tervei szerint a zöld merevlemezcsalád még ebben az évben piacra kerül, egyelőre négy változatban, 250, 320, 400 és 500 gigabájt kapacitású, egy- vagy kéttányéros modellekkel. Az újdonságokkal bevezetett energiatakarékos eljárásokat a későbbiekben várhatóan fokozatosan átveszi a Hitachi többi merevlemez-termékcsaládja is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés