Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cimbi186

    aktív tag

    Csa!

    Ezt a cikket a Winportál-ról olloztam ki.(én igy használtam az xp-t)
    http://winportal.net/?mod=print&id=30
    Azt szeretném megtudni,hogy ez Vista alatt is igy igaz,vagy nem?

    "A lapozófájl konfigurálása

    Széles körben elterjedt az a (tév)hit, hogy nagy mennyiségű fizikai memóriával rendelkező gépeken gond nélkül le lehet tiltani a lapozófájlt, hiszen a memória sokkal gyorsabban írható és olvasható, mint a merevlemez, a Windows pedig "úgyis" használja a virtuális memóriát, ha kell ha nem.

    Az állítás annyiban igaz, hogy a memória gyorsabb, mint a merevlemez. Lapozófájlra viszont szinte bármikor szükség lehet. Ha pontosan akarunk fogalmazni, rendelkezésre álló fizikai memóriára lehet bármikor szükség, ez azonban magával hozza a lapozófájl szükségességét. Miért? A Windows mindig megpróbál a lehető legtakarékosabban bánni a memóriával, mert ki tudja, mikor jön egy alkalmazás, aminek hirtelen sok szabad memóriára lesz szüksége az induláshoz. Éppen ezért a Windows amit csak lehet kilapoz, hogy minél több memóriát tartson "készenlétben". Egyetlen esetben tilthatjuk le nyugodt szívvel a lapozófájlt, ha a rendszerben bőven van fizikai memória (1GB vagy több), és biztosak vagyunk benne, hogy soha nem fogunk olyan programot futtatni, mely esetleg kifut ebből a mennyiségből. A mai erőforrásigényes programokkal szerzett tapasztalatok azonban azt támasztják alá, hogy lapozófájlra bizony bármikor szükség lehet. Akkor hogyan is konfiguráljuk a legjobb teljesítményre lapozófájlunkat?

    Ha megoldható, a legjobb megoldás, hogy eleve külön partíciót szenteltünk erre a célra, vagy külön lemezegységen foglal helyet a virtuális memória. Ezután ki kell számítanunk, körülbelül mekkora lapozófájlra lehet szüksége rendszerünknek. Ez egy általánosan elfogadott "szabály" szerint a fizikai memória másfél-kétszerese. A lapozófájl fix mérete azzal az előnnyel jár, hogy a Windows nem változtatja dinamikusan a méretét, ezáltal nem töredezik, nem lassítja az elérés sebességét. Érdemes megjegyezni, hogy a dinamikusan kezelt lapozófájl mérete is "állandó", a Windows csak akkor növeli meg azt, ha már nem tud több adatot kilapozni, ezt a rendszer egy tálcáról felugró üzenettel is jelzi."

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák