Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Blip

    csendes tag

    Sziasztok!

    22 hüvelykes wide monitort keresek, és leírom, amit eddig elméleti szinten (fórumokban, tesztekben) olvastam. Egyrészt azért, mert hátha valakinek segít ez az összefoglaló, másrészt azért, hogy ha tapasztalatotok van a jelöltjeimmel kapcsolatban, azt megoszthassátok velem.

    A fő weboldalak, amiket hasznosítottam:
    - http://www.behardware.com/html/cat/22/
    - http://www.digitalversus.com/
    - http://prad.de/en/index.html

    Mind a hármon részletes szakmai tesztek és összehasonlítások találhatók. A digitalversus külön előnye, hogy fényképeken is össze lehet hasonlítani a konkrét márkák képeit: http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=6

    Na szóval a jelöltek:

    Samsung 226BW

    Unalomig ki lett tárgyalva a panel-mizéria; ez lenne az ideális monitor S panellel, de Magyarországon csak C paneles van.

    Samsung 2232BW

    http://www.behardware.com/articles/689-10/22-inch-lcd-monitors-the-3rd-wave.html

    A 226BW egyik leszármazottja. Ebből is van S és C panel, de ezek között már kisebb a különbség. Az erősorrend körülbelül ez: 226BW "C" < 2232BW "C" < 2232BW "S" < 226BW "S".

    A "C" panel fő gyengéje a színhűség, amely alapból siralmas (láthatóan kékes: http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=6&ma1=36&mo1=224&p1=2104&ma2=36&mo2=278&p2=2617&ph=1 - "Quality of grays"), de a színhőmérsékletet Warmra állítva elfogadható, és hardveresen kalibrált színprofillal kimondottan jó. A fentebb linkelt beharware-es oldalon van egy letölthető .icc profil, persze kérdés, hogy mennyire illik egy véletlenszerűen kiválasztott "C panelhez.

    Viewsonic VX2240w / VX2255wmb

    Két elég jó ViewSonic monitor. A fő különbség köztük ergonómiai, a VX2240w "csak" egy alap monitor, a VX2255wmb tud pivotot és van rajta hangszóró meg webcam. Ezek számomra lényegtelen dolgok, és megdrágítják a monitort, viszont az országban több helyen kapható, mint a VX2240w.

    Maga a monitor a teszteken meggyőző, külön erénye a gyári beállítások mellett is jó színhűség, de az összes többi paramétere is erős átlagot vagy afelettit nyújt. Gyenge pontja a fekete szín, ami a konkurenciánál világosabb.

    Iiyama ProLite E2201W

    Játékra ajánlott gép, mert a leggyorsabb a mezőnyben, a késleltetése is és az utánhúzás is. A színhelyessége alapból közepes, egy jó színprofillal javítható. Gyengéjének a szűk betekintési szöget írják.

    Apró probléma, hogy magyar boltokban nem találtam meg, csak a E2202WS-B1 típust, de a digitalversus-on összehasonlítva a kettőt ez utóbbi láthatóan szinte minden szempontból visszalépés.

    Érdekesség, hogy a behardware dicséri az E2201W-t, hogy garantáltan Samsung panel van benne, míg a prad.de a E2201W-B1-re azt írja, hogy CMO paneles. Hogy ez a "B1" toldalék jellemzője-e, vagy itt is véletlenszerű, hogy milyen panel jut az embernek, azt nem tudom.

Új hozzászólás Aktív témák