Az, hogy alul világosabb, az betudható a bevilágításnak. Én akármennyi képet néztem monitorokról, alul mindig erősebb volt a bevilágítás, mint a kép tetején, és mindegy milyen szögből néztem. Egy 22 centis monitort különben sem 60-80 centiről kell nézni, hanem legalább 1 méterről. A magassága meg kb az 5:4es 19esekkel egyezik meg, azoknál épp úgy elő kell jönnie a TN panelek e gyengeségének. Amúgy a szem magasságának a monitor felső részének magasságával kellene megegyeznie.
Jobb oldalon, és baloldalon teljesen egyforma a kép, semmi probléma nincs a betekintési szöggel, ha rendeltetésszerűen van használva. Szemből kell nézni. Ha eldőlünk egy keveset, már érződik, ezt aláírom, ez van, TN panel...
Szóval amire te gondolsz, azt én betudom a bevilágításnak, mert nem a szín maga változik meg olyan mértékben, mint amikor oldalról nézem a monitort, hanem csak egyszerűen világosabb alul egy picit, mint felül. Zavaró dolog ez, de ez nem a betekintési szög miatt van szerintem.
Akkor mielőtt elmész máshoz mondd meg nekik, hogy milyen monitorok elé vagy hajlandó leülni, csinálhatsz belőle listát is, amit mindig a polcokon látott élményeid alapján válogatsz össze. A polcokon lévő monitoroknak a képei mind kalap sz@r, már megbocsáss, de túl gyenge a jel, vagy a felbontás nem passzol mindegyikhez, és elnyújtják, nem is értem mi értelme van, ezzel csak azokat lehet meggyőzni, akiknek kb mindegy milyen monitort is vesznek, csak legyen színes kép rajta, meg legyen szép kívülről.