Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz ubyegon2 #42050 üzenetére

    Ez nem OS függő, technológiai korlát, mindegyik töredezik, csak a sebessége más lesz... de mindenki azt használ amit akar, meg amire pénze van. Nekem ugyan mindegy, de azt állítani egy HDD is van olyan jó, mint egy SSD hülyeség. Még egy office gépre is. :)

    Itt arról van szó amugy hogy ahogy tellik a lemez egyre kevesebb az üres hely és amikor egy fálj nő és nem fér a régi helyére máshova írodik. Amikor pedig ezeket a lyukakat tölti fel a gép a lemezen akkor a fejnek össze vissza kell egyre inkább ugrálni. Ezért is lassul részben ahogy egyre több adat van a lemezen. És ezen a gyakori adatvádorlás csak ront, mert ugye akkor törölsz felszabadul x hely a lemez elején vagy közepén és amikor másolsz rá akkor elkezdi ezeket is visszatölteni, de aztán előfordul hogy a fájlok egy része a lemez közepén, elején és végén van sorban és aközött ugrál a fej. Na most ez egy mechanikus HDD esetén már érezhető időveszteség a rendszer reakcióideje szempontjából. És ez lehet akár egy weboldal letöltése is sok kis vacak fáljlal... stb stb. Programok gyakori cserélődésénél dettó, nem mindegy hova települ és hogy, mennyi idő alatt indul, mennyi adatot és honnan kell betöltenie... vagy épp mikor bezárod visszaírnia a lemezre, vagy mentéskor. Vagy akár maga a windows és milliónyi frissítései... idővel azis lassít emiatt. Egy SSD ez nem akkora probléma mert az ilyen random helyekre ugrás nagyságrendekkel gyorsabban lezajlik. Akár fájl újraírás esetén is (amikor pl egy több megás valamit elmentessz egy programban amiben dolgozol).
    Szóval erről ennyit. :)
    És ezen a töredezettség mentesítés is csak korlátozottan tud segíteni. Sőt minél több az adat és fáj annál kevésbé.

    Vagy másik szitu amiben jobb lehet simán hétköznap hogy épp másolsz egy nagy fájlt az osztott particiós rendszer HDD-re, az épp erőlködik a kiíráson, de te közben másra is használnád a gépet addig. Szerintem mindenki találkozott már azzal ilyenkor néha bizony megakad a gép, vagy belassulhat attól függően mennyire lemezigényes ami csinál milyen sűrűn kell hozzányulni a másolás mellett. Ezen segít ha a rendszer lemez és a többi fizikailag is másik lemezen van. De egy SSD-n töredékével kisebb a probléma. Simán csinálhatsz egy játék telepítést böngészést meg több ezer leveles outlook indítást egyszerre pl, minimális akadással. :)

    De használj linuxot felőlem, de az nem oldja ezt meg jobban sokkal mint egy windows. Más a probléma helye és jellege amiért egy SSD jobb tud lenni.

    [ Szerkesztve ]

    Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

Új hozzászólás Aktív témák