Hirdetés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• Bélabácsi

tag

Sziasztok!

Elvégeztem a korábban már megszületett tesztek mintájára a saját eszközeimen is a méréseket, lásd alább. Fotókat ezúttal nem készítettem, DeathAdder fórumtárs tesztjében #1111 jó minőségű fényképek találhatók a külső mobil rackről. Első beszámolóm itt olvasható: #1351

Hardware adatok

• Külső mobil rack: RaidSonic ICY BOX IB-268StU3-B
    • Chipset: USB 3.0 (5 Gbps) / SATA III (6 Gbps) ASMedia 1153E (mint hardvereszköz a Windows-ban "ASMT 2115"-ként azonosítja magát. Magán a chipen ASMedia 1153E szerepel. A fórumon olvasható tapasztalatok azt mutatják, hogy elég nagy a szórás a nemrég vásárolt külső mobil rack-ek chipset-jét tekintve.)
    • Firmware version: 130925210000
    • HDD: 2,5" WD Red 1TB 5400rpm 16MB SATA3 WD10JFCX HDD

Tesztkörnyezet

• A teszt során használt PC konfiguráció részletei a useremnél megtalálhatók (ASUS Sabertooth Z97 Mark 1 / ASMedia 1153E chipset)
    • Windows 8.1 x64 angol nyelvű verzió
    • A Windows 8 saját Security Essential víruskeresője futott alapbeállításokkal
    • A tesztalanyom alaplapi hátsó USB3 portra kötve
    • A teszt ideje alatt a HDD üres volt (egyetlen partíció, frissen (gyors)formázva). Az írásos teszteknél a partíciót töröltem.
    • Az USB leválasztást követő automatikus HDD spindown nem működik / nincs engedélyezve - e témában szintén levelezek a RaidSonic support-al. Mivel már újabb a chipset verzió, a korábban említett firmware update tool-t nem mertem ráengedni. (Maga a szoftver kezelte a chipset-et, de firmware file jelenleg még nem elérhető.)
    • Szoba hőfoka: 22,0-22,5 fok
    • Sajnos a TV és egyéb médialejátszó USB portján nem tudom kipróbálni, nincs ilyen a környezetemben senkinek.
    • ASUS USB3 Boost funkció kikapcsolva

ASUS USB3 Boost

• Windows-on belül az ASUS egy saját szoftverében állítható (jelenleg telepített verzióm: 1.06.21)

További információ a protokollról itt olvasható: ASUS USB Boost
    3 féle üzemmód elérhető:
    • Normal: a teszteket ezzel futtattam
    • Turbo: ezt be tudom kapcsolni, de a másolás teszteket annyira minimálisan befolyásolta (1-2 MB/s), hogy nem érte meg bekapcsolnom. Mivel számomra a rendszer stabilitása a legfontosabb, nem kockáztatok egy, az ASUS által sajátjának tekintett és nem szabványosított protokol használatát.
    • UASP: Ahogy az első beszámolómban is írtam, a sebesség szempontjából legjobb üzemmód az UASP lenne, magát az UASP protokolt elméletileg a külső mobil rack chipset-je is támogatja, de le van tiltva. Ennek engedélyezésével kapcsolatban van egy függőben lévő levelezésem a RaidSonic support-al. Sajnos mivel nincs másik ilyen protokol képes eszközöm, így nem tudok más eszközzel egy ellentesztet csinálni. Legjobb tudomásom szerint driver és Windows szinten a protokol engedélyezve van. Ha lesz lehetőségem másnál kipróbálni az USB3 funkciót, talán tudom majd csekkolni az UASP meglétét.

Általános tapasztalatok

• A külső mobil rack tesztek közbeni hőmérséklete/emelkedése kézzel szinte alig érezhető a felületén. A tesztek során a HDD hőmérséklete nem ment 40 fok fölé, a külső mobil rack tokozása körülbelül kézmelegnek tűnt. Ez alól kivétel a HDTune Behchmark (Write-mode) teszt, a mérés futása alatt a S.M.A.R.T. hőmérséklet 44 fokig emelkedett.
    • Csak érdekességképpen: az említett alaplapon 12 különböző helyen van hőszenzor, többek között az USB3 chipnél is. Ennek hőmérséklet értéka az AIDA szerint 30-40 fok körül van az átlagos napi használat mellett. A tesztek során ennek hőmérséklete gyakorlatilag nem változott.
    • A fájlmásolásos teszteknél egy 13,4 GB méretű fájlt másoltam TC-vel, majd Windows Explorer-el oda majd vissza.
    • Mivel elsősorban nagyobb méretű fájlok tárolására használom, így a random-access fejpozícionálás esetemben nem lesz jellemző. A tokban lakó HDD halk "susogó" hangját és a fejpozicionálás mozgását csak nagyon közel hajolva hallani, számomra egyáltalán nem zavaró mértékben, 1-2 méterrel távolabb már semmi sem hallható.
    • A fejparkolást tekintve (193: Load/Unload Cycle Count) a HDD 14 napos használatát követően elhanyagolható mértékben növekedett. Értéke teljesen megegyezik azzal a számmal, ahányszor a külső mobil racket csatlakoztattam az USB portra (12: Drive Power Cycle Count), így kijelenthetjük hogy a menet közbeni fejparkolás gyárilag ki van kapcsolva.
    • A tesztek megkezdése előtt erősen javaslom a HDD (gyors)formázását. A gyorsformázás előtt végeztem pár tesztet, de gyanúsan rosszabb értékeket mértem, így az üresre törölt HDD-t gyorsformáztam. Ezt követően a teszteket megismételve 20 MB/s-al nagyobb értékeket produkált a teszteken. Őszintén szólva ezt nem igazán értem miért :F .

A teszteléshez használt programok

• ATTO Disk Benchmark v2.47
    • HD Tune Pro v5.50
    • Hard Disk Sentinel v4.50 Pro
    • AIDA64 Extreme v4.70.3200
    • CrystalDiskMark 3.0.3b Portable Edition
    • Total Commander v8.51a

Tesztprogramok mérési eredményei

1. HDS hőmérséklet a tesztek megkezdése előtt

2. ATTO Teszt

3. HDS hőmérséklet

4/A HDTune Behchmark (Read-mode)

HDS hőmérséklet

4/B HDTune Behchmark (Write-mode)

5. HDTune File Benchmark

6/A. HDTune Random Access (Read-mode)

6/B. HDTune Random Access (Write-mode)

7. CrystalDiskMark

8. HDS S.M.A.R.T. Info

9. HDS Disk Info

10. Gyakorlati adatátviteli sebességértékek

10/A Total Commander fájlmásolás

USB to internal SATA HDD

internal SATA HDD to USB

10/B Windows Explorer fájlmásolás

USB to internal SATA HDD

internal SATA HDD to USB

Remélem e teszt más számára is hasznos lesz, ha bármi további információra lenne valakinek szüksége, jelezze bátran :)

Ezúton is köszönet King Unique fórumtárs közreműködéséért :R

Üdv,

Új hozzászólás Aktív témák