Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • pjen

    félisten

    válasz #94529552 #19388 üzenetére

    Karbantartást - ez alatt a napi karbantartást értve - lényegében nem igényelnek ezek a berendezések. Időszakos karbantartási igényük a vízkőteleintés és az aktív anód cseréje (szükség szerint), tisztítani pedig 24 hónaponként kell a berendezést, melynek a módja a következő:
    3Első lépés, mint mindig, az ÁRAMTALANÍTÁS. Fokozottan ügyeljünk rá, sohase felejtkezzünk meg róla (1)!
    Következő a hidegvíz csap elzárása (2). Győződjünk meg arról, hogy a tartályba menő csap valóban zár e: nyissuk ki a keverő csaptelep meleg oldalát, és ha a víz nem folyik, abban az esetben sikeresen elzártuk a bejövő oldali csapot.
    Ezután távolítsuk el a vizet a tartályból. Nyitott melegvízcsap állás mellett nyissuk ki a biztonsági szelep forgató gombjával a szelepet, a kifolyócsövön a tartály tartalma eltávozik. A tartályba maradó 5-10 liternyi víz a zárófedél eltávolítása után folyik ki.
    Távolítsuk el az úgynevezett mélyburát (3) a készülékről. Ezt 3 db lemezcsavar tartja a készülék házán.
    Győződjünk meg az áramtalanításról; ellenőrizzük fázisceruzával vagy próbalámpával, hogy valóban sikeresen áramtalanítottunk.
    Távolítsuk el a vezetékeket (4) a következő sorrendben: először a fűtőbetétről az Y-alakú vezetéket, azután a szabályzóról a földvezetéket, végül a sorkapocsról a betápláló két vezetéket. Az egyszerűsítés érdekében a többit hagyjuk a helyén, mert fölöslegesen kötnénk ki. Ha bizonytalanok vagyunk memóriánkban célszerű vázlatot készíteni a visszaszerelés megkönnyítése érdekében.
    A hőkorlátozó (5) eltávolítása után - melyet 1 db M5-ös anya rögzít - a szabályzó és a hőkorlátozó a mélyburával együtt szabadon eltávolítható, de ügyeljünk az érzékelők kihúzására (6), mert a kapilláris szakadása (megszorulás esetén), annak tönkremenetelét eredményezi.
    Szabaddá vált a bojler zárófedele, melyet 6 db M8-as csavar rögzít a tartályhoz (7). A földelő lemez szabaddá tétele után (8) a csavarokat távolítsuk el. Jó tanács, hogy átlósan hagyjunk 2 db csavart, melyet óvatosan, a maradék víz eltávozása után, fokozatosan lazítsunk ki.
    7Most már kihúzható a szerelt zárófedél a tartályból (9). Tisztítás után vizsgáljuk meg alaposan, mert több mindenről árulkodik (10). Nézzük meg például a fűtőbetétet, nem találunk e rajta deformálódást vagy sérülést. Amennyiben alakváltozás tapasztalható cserélni kell. Vizsgáljuk meg az aktív anód (11) állapotát. Ha a méretén látható, hogy átmérője csökkent (szabálytalan alakúvá válik vagy átmérője 3 cm-nél kisebb lesz), az arról tájékoztat minket, hogy a védőföldelés üzemelt és az aktív anód kifejtette hatását, viszont ebben az esetben cseréljük ki. Ha szabályos maradt az alakja a 24 hónap után, az jelzés arra, hogy a földeléssel hiba van, mert nem vett részt az elektrokémiai folyamatban az anód. Ilyen esetben fölösleges a csere, mert az anód eredeti állapotú maradt. Ebben az esetben viszont sürgősen vizsgáltassuk meg a földelés állapotát, mert ez a berendezés kizárólag védőföldeléssel ellátott hálózatról üzemeltethető biztonságosan. Vizsgáljuk meg magát a zárófedelet is, nem tapasztalható e rajta rozsdafolt vagy korrózióból származó elváltozás (12). Ha igen, cseréljük le.
    Távolítsuk el a tartályból a salakanyagot, majd mossuk át a belső felületét a következőképpen. Tegyünk egy tárolóedényt a szabaddá tett nyílás alá, majd a betápláló hidegvízcsapot nyissuk ki néhány másodpercre. Így a tartályba kerülő víz kimossa a tartály alsó részét. A felső rész mosását úgy oldhatjuk meg, hogy a keverőcsapon a hidegvízcsapot kinyitjuk, de közben kézzel befogjuk a kifolyó nyílást. Ekkor a víz a melegcsövön keresztül a tartály tetejénél fog a csaptelepen keresztül bejutni, ez sikeresen kitisztítja a tartály felső részét.
    Helyezzünk új tömítést a zárófedélre. Ha ez az alkatrész eltávolításra kerül, minden alkalommal cserélni kell a tömítőgyűrűt (13).
    9Helyezzük vissza a zárófedelet a tartályra (14), ügyelve, hogy a szorítócsavarok a helyükön maradjanak. Kezdődhet a csavarok meghúzása, de először minden csavarra tegyük fel az alátéteket (15). Húzzuk a rögzítési határig, de ne húzzuk még készre. A végleges meghúzást fokozatosan, átlós irányba haladva végezzük el, ügyelve az egyenletes erőkifejtésre.
    Meghúzás után tartsunk nyomáspróbát oly módón, hogy zárjuk el a biztonsági szelepet, majd nyitott melegvíz csap mellett töltsük fel a tartályt a betápláló csap megnyitásával. A tartály akkor van tele, ha a melegcsapon keresztül folyamatosan folyni kezd a víz, ekkor zárjuk el a melegvízcsapot. Vizsgáljuk meg alaposan, hogy jó munkát végeztünk e a zárófedél rögzítésekor, nem szabad szivárgásnak, csöpögésnek jelentkeznie, még igen kis mértékben sem.
    Szereljük vissza a földelő lemezt. Helyezzük be az érzékelő csőbe a hőkorlátozót és a szabályzót, majd rögzítsük az M5-ös anyával.
    Tegyük vissza a munka kezdetén eltávolított vezetékeket, majd helyezzük fel a műanyag burkolatot.
    Állítsuk be a szabályzót 60 fokos értékre. Lehetőleg ezt az értéket válasszuk, mert ezen a hőfokon üzemel a berendezés a leggazdaságosabban és kiegyensúlyozottabban. Ez az érték a gyárilag is javasolt.
    Helyezzük a készüléket feszültség alá.
    Ezzel az időszakos karbantartással végeztünk, de ne feledjük, hogy 24 havonta ismételni, kell! Most pedig ejtsünk néhány szót a bojlerek eseti meghibásodásáról, és azok javításáról.

    Gázosról nem volt szó a kérdésben.

    Egyébként innen kopiztam:Villanybojlerek karbantartása, tisztítása - Ezermester 2000/11

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák