Hirdetés

Keresés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Aktív témák

• Valdez

őstag

Mutatok én is egyet:

A superfetch nem baj, hogy aktív? Mert látom mindenkinél stopped állapotban van.

• kisferi

tag

Sziasztok. A kollégám gépébe egy éve megy egy intel 128 GB SSD. A HD sentinel még mindíg 100 %-ot ír ki neki elhasználódásra és semmi nincs neki kikapcsolva és letiltva. Én letiltottam és kikapcsoltam az ajánlottakat, de ezek után nemtudom, hogy van e értelme.(Ha mindent letiltok és kikapcsolok, akkor meg a sebesség csökken. Egyedül a játék betöltésénél látom a sebességnövekedést) Nem lenne érdemes a kikapcsolt dolgokat visszakapcsolnom? (Prefetch és SuperFetch, index, temp áthelyezés stb.)

• AndrewTdi

addikt

Sziasztok!

Prefetchet és Superfetchet érdemes kikapcsolni? (sams 830)

• dethroner

veterán

válasz Fire/SOUL/CD #46299 üzenetére

Akkor most hogyan is tudom kideríteni hogy engedve van-e a trim, vagy sem?
    Más. Megcsináltam ez alapján az összes ajánlott dolgot, kettő kivételével. Szóval a kérdésem, miért hasznos az ha tiltom a rendszervisszaállítást, és mi az a Prefetch és SuperFetch és miért kell kikapcsolni?

• harry

veterán

Sziasztok, ma szerzek be egy Samsung 830, 64GB-os SSD-t, olvasgattam az ezzel járó egyéb mindenféle beállításokkal kapcsolatban, de több helyen ellentmondásra jutottam, illetve lenne is pár kérdésem, ezekben kérnék segítséget.

- FW frissítés szükséges, vagy jó a gyári?
    - Win7 64bit kerül majd fel, de nekem nem kell a 100MB-os partíció, ezt úgy tervezem megoldani, hogy live linux alól előre felpartícionálom, valószínűleg egy partíciót alakítok ki. Ennek a kezdete, az igazítás szempontjából, megfelelő ha 1MB-ra állítom?
    - Van ez a Samsung Magician progi, ezzel megfelelő, ha félrerakok ~6GB szabad területet? Vagy amennyit javasol. Akkor a maradékra mehet adat teljesen, igaz?
    - Tervezem kikapcsolni: hibernálás, ütemezett defrag
    - Lapozófájl szerintem marad, de vagy csak dísznek (~1GB, 8GB ram mellé), vagy átrakom másik meghajtóra. Ha kikapcsolom, miből látszik, hogy gond van, és kéne az neki? Kétlem, hogy kifutna 8 giga ramból, de gondolom lehet más nyavalyája is.
    - Indexelést nem tudom, miért jó kikapcsolni...? Rendszervisszaállítást még szerintem sosem használtam, ezen is gondolkodom.
    - Mindenféle temp dolgokat lehetne máshova rakni, ami végül is egyszeri beállítás, aztán nincs vele gond (pl. win-ben, meg elsődleges böngészőben), de nem tudom, mennyire fontos, de talán megejtem.
    - "Prefetch és SuperFetch kikapcsolása" -> ez mire jó? Mármint maga a szolgáltatás. Ezt érdemes kilőni?
    - Meg volt itt még egy cache-es házirend, meg valami elérési idő naplózása.

Meg persze csekkolnám, hogy jó-e az adott ahci driver, várt sebességértékek megvannak-e, TRIM működik-e.
    Nagyjából talán ennyi.

• Malanrion

tag

sziasztok!

Kérdésem lenne, mert még kezdő vagyok ssd téren, elolvastam már elég sok topicot, hsz-eket, de ha nem túl nagy kérés, akkor megkérdeznélek titeket, hogy mindent rendben csináltam-e az ssd-vel kapcsolatban.
    TRIM működik, SSD life-val ellenőrizve,
    alginálás megy,(egész számot kaptam)
    töredezettség-OFF
    indexelés tiltva
    hibernálás OFF
    nincs rendszervisszaállítás
    Prefetch és SuperFetch (0)
    (outlookot nem használok, a windows search kikapcsolásán is gondolkodok)
    RAMdisk beállítva IE +chrome cache+TEMP
    Valamit még kellene beállítani?:)

• DeFranco

nagyúr

válasz Neil Watts #45957 üzenetére

Szia! Mennyi az a sok?

[link] Vegyük ezt alapul, de leírom értelmesebben:

1) AHCI módban telepítetted a win-t ugye? Ezt ellenőrizd le.

2) Eltolás rendben van? Ha szűz telepítés volt, akkor minden bizonnyal, de innen a 2. pont szerint leellenőrizheted.

3) TRIM működik? Ezt a HD Sentinel kiírja.

4) Ezek után felteszen a Samsung Magiciant, és frissíted, innentől ezzel dolgozunk.

4/a) Elindítod, bemész az OS optimization menüpontba, és az ottani listából beállítasz mindent, ami még nem zöld:
    - Superfetch ki
    - Defrag ki
    - Indexelés ki (ez mondjuk nem feltétlenül fontos, ez rád van bízva)
    azt hiszem más nincs is ott.

4/b) Bemész az overprovisioning menüpontba (ha még nem határoltál el területet az overprovisioningnak), ott analyze majd shrink.

gaabbaa cikkéből ekkor már kész az 1, 2, 3, 4, 8, 11 pont

5) gaabbaa cikke szerint megcsinálod a hibernáció kikapcsolását (5-ös pont)

6) a 6-7-9-10-12 pontokat nem kell megcsinálni, mert nem nyersz vele szinte semmit, de vagy lassít, vagy veszélyt jelent a rendszerre nézve - ezek jól vannak úgy ahogy vannak.

---

A telepítésre elmehet akár 100-150 GB írás, utána még 100 simán, mire belakod, utána napi 5-10 GB írás reális, ha csak a rendszer ír az SSD-re (tehát böngészel, játszol, nem telepítesz, nem másolsz rá)

• DeFranco

nagyúr

válasz Dictator^ #45884 üzenetére

Ez igy egy kicsit meredek. Telefonrol vagyok, nem nagyon tudok guglizni, linkelni, ez egy kicsit nehezze teszi a dolgokat.

Abban a cilkben ami alapjan elvegezted a "beuzemelest", valoban ott van a search kikapcsolasa, es a jo hir az, hogy valoszinunek tartom, hogy az outlook emiatt lassu. Legalabb is sokkal tobb koze van, mint a prefetchhez, (ami tudtommal win7 alatt mar superfetch, de ezt most telefonrol nem tudom ellenorizni) ami csupan elotolt valamit, amit most kozel azonos sebesseggel ersz el mint ha elo lenne toltve.

A rossz hir az, hogy a searchet viszont en sem tudom hogy kell megnyugtatoan visszakapcsolni. Elvileg csak be kell pipalni a szolgaltatasoknal, de nekem ez ugy veszem eszre nem oldotta meg. En is kikapcsoltam anno, majd amikor rajottem hogy felesleges, visszakapcsoltam, de a start menuben keresve igy sem talal meg szinte semmit. Arra meg nem volt idom hogy rakerdezzek okosoknal.

A registryben en alapertelmezes szerintire allitanam a dolgokat elso korben es aztan magician. Nem tologatnam kezzel foleg nem ha nem tudom pontosan mit csinal.

• Dictator^

veterán

válasz DeFranco #45883 üzenetére

Már régi a rendszer, és a PH! leírás alapján csináltam meg (valami sSD beüzemelés topicban leírtak alapján).
    A superfetchnek akkor nem lesz köze az outlookomhoz?

Registry alatt , amit a kollega írt 3-3 van, akkor azokat ki kéne vennem 0-ára?

Maga az outlook levelek olvasása közben nagyon lassú, értem ezalatt azt, hogyha ugrálok a levek közt, legalább 2-5mpet várok, mire betölti az adott levelet (se kép semmi nincs benne max 2-3 hosszú sor).
    De mivel mindent átállítottam annó azalapján ami a topicba volt, így már nem tudom, mi kell és mi nem kell nekem.. lehet reinstall kéne.

• DeFranco

nagyúr

válasz Dictator^ #45881 üzenetére

A Superfetchnek a searchoz nincs koze az ket kulon dolog. En azt javaslom hogy azt es csak azt allitsd be amit a magician ker vagy ajanl. Azok rendben vannak, a tobbi felesleges vagy problemat okozhat.

A pre/superfetch azert nem kell mert nem kell :D ertem ez alatt azt hogy felesleges elotolteni ha minden azonnal tortenik egyebkent is.

Registrybe meg tenyleg marhara indokolatlan turkalni... win7 alatt ha ez kell az biztosan kiemelten gyanus. Itt ez mar nagyon nem szokas, bar tele van vele a net jo igenyesen. Aztan meg a nem indul a geoem topic.

• Dictator^

veterán

válasz PhoenixK #45878 üzenetére

SSD Magician Samsung programja szernit a superfetch should be disabled.
    Optimalizáció rész alatt.

• fater001

csendes tag

válasz Dictator^ #45871 üzenetére

A SuperFetch másképp:

1.Start menü/ futtatás keresőjébe írjuk be: services.msc
    2.Keressük meg az Előtöltés szolgáltatást és katt rá duplán!
    3.Az Indítás típusa legyen Letiltva, majd katt a OK gombra.

Max állícsd vissza ...(3) ra , próbáld ki úgy is... hátha...

Forrás : http://logout.hu/bejegyzes/gaabbaa/ssd_beutemezese_a_gyakorlatban/friss.html

• fater001

csendes tag

válasz Dictator^ #45868 üzenetére

Start menü/ futtatás keresőjébe be kell írni azt hogy "regedit" A Registry Editor bal oldalán menj a
    HKEY_LOCAL_MACHINE - SYSTEM - CurrentControlSet - Control - Session Manager - Memory Management - PrefetchParameters kulcshoz, és jobb oldalon keresd meg az EnablePrefetcher kulcsot, majd kattints rá duplán. A megjelenő párbeszédablakban a kulcs értékének - az eredeti 3 helyett - adj 0-át. Egyel alatta ott a SuperFetch is azt is ugyan így állítsd be!
    0 - Kikapcsolja a prefetch szolgáltatást,
    1 - Csak a bootolás idejére engedélyezi a prefetch-t,
    2 - Csak "alkalmazásindítási" prefetch engedélyezett,
    3 - Mind a boot-, mind az alkalmazásindítási prefetch engedélyezett.

• Dictator^

veterán

Annó elég sok mindent kikapcsoltam regeditben, amik az SSD beüzelemése topicban le volt írva.
    Viszont ugye ezzel megszívattam magamat, mert az outlook (windows) keresőmotor is le van állítva.

Érdemes még mindig az SSD-k miatt egy csomó szolgáltatást kilőni..?

Amit a SSD magician írt (Samu 830ról van szó)

Superfetch
    Defrag
    Indexing

Ezen kivül ha jól emlékszem, jópár dolgot letiltottam.. (bár a superfetch az nem ez a windows keresőmotor, ami az outlookhoz is kéne?)

És érdemes firmware cserélni rajta?

CXM01B1Q van fent jelenleg.

• vlevi

nagyúr

válasz johnny82 #45604 üzenetére

Registry editorban.

start menü futtat, regedit.

Azért én néhány dolgot kifogásolnék ebben az írásban:

4. Indexelés kikapcsolása: Nem kapcsoltam ki, mert szoktam keresni. Ráadásul, így, SSD-ről keresve olyan sebességgel működik a keresés, mintha egy féloldalas txt-ben keresnék notepaddal. Például, levelezéshez a Windows Live Mailt használom, és így a start menüből keresve, a leveleim között is tudok keresni, nagyon hasznos szolgáltatásnak tartom.
    6. Rendszervisszaállítás letiltása: Ha ez ki van kapcsolva, akkor akármilyen apró bizbasz van a rendszerrel, nem tudsz visszállni a korábbi, normális állapotra. Pl. feltelepítesz valami szar drivert, ami miatt nem bootol a gép, akkor így jártál, telepítheted újra, vagy kínlódhatsz csökkentett módban, ahelyett, hogy bootoláskor F8, ott pedig kiválasztod a legutolsó működőképest.
    8. Prefetch és SuperFetch kikapcsolása: Meghagytam, mert vannak dolgaim (játékok) amik a D:-ről, vinyóról futnak. Azokhoz jó.
    10. Virtuális memória (lapozófájl) kikapcsolása: Szintén meghagytam, csak én átraktam a D:-re. Kell, mert van néhány dolog, ami rejtélyes módon még 8-16G memória mellett is rinyál, ha nincs pagefile. Vannak, akik szerint még az is felesleges, ha átrakjuk vinyóra, mert lassítja a rendszert, de az SSD-t nem terheli olyan nagyon.

Kakukktojás a 9.es pont, Eszközkezelő/Lemezmeghajtó/SSD-meghajtó neve ablakban "Házirendek" fül alatt a "Windows írási gyorsítótárhoz tartozó puffer ürítésének letiltása az eszközön" bepipálása. Ezt még nem csináltam meg, nem tudom, elriasztott az, ami oda van írva, mármint, hogy csak akkor tegyem meg, ha van külön áramforrás, ellenkező esetben adatvesztés jöhet létre. Kit mit mond erre?

• DeFranco

nagyúr

válasz potyi23 #45167 üzenetére

Ez normális, lehet több minden (lapozófile, superfetch, temp, akármi) de nem kell vele foglalkozni. Napi 2 GB a semminél is kevesebb :)

• Jenő76

tag

Sziasztok !

Egy év után újraraktam az SSD--n a win 7-tet.

Kérdés az, hogy a lenti listában lévő dolgokat ajánlott-e még kikapcsolni vagy szinte már tapasztalat alapján nem nagyon befolyásolják az SSD életartamát?

1. Windows Search
    2. indexelés
    3 . prefetch
    4. superfetch
    4. Eszközkezelő/Lemezmeghajtó/SSD-meghajtó neve ablakban a "Házirendek" fül alatt a "Windows írási gyorsítótárhoz tartozó puffer ürítésének letiltása az eszközön" bepipálása.

A corsair F 40 SSD közel 2 év használat után is 100 %-os a Crystal disk info szerint.

Köszönöm a válaszokat.

• Lazarus911

aktív tag

válasz DeFranco #44368 üzenetére

ez az ?
    Igen, kb. ez a helyzet.
    Megkapod az SSD-t, hazaviszed, beállítod a BIOS-ban az AHCI módot (ha még nem lenne) (milyen lapod van?).
    Gép kikapcs, többi HDD leszed, SSD betesz. Előtte nem kell betenni a meglevő rendszer mellé az SSD-t, felesleges, ne kavarjon, maradjon szűz. Jelentősége nincs, de tisztább így.
    Telepítesz, felraksz minden frissítést, ami kell, legyen egyben a gép, aztán amikor kész, mehet fel a magician, és a HDSentinel
    A HDSentinel ellenőrzi neked a TRIM-et, amit mond, az úgy van, ez a megbízható. Az állapotra 99%-ot fog kiírni, ettől ne ijedj meg, mindegyiknél ezt csinálja, természetes.
    A magicianban lesz egy OS optimizaton, az kikapcsolja a superfetchet, meg az indexelést, elvileg ekkor már a defragnak kikapcsolva kellene lennie, mert a win7 telepítéskor észleli az SSD-t, aztán lelövi.
    Ebből megcsinálod a 2-es pontot, de ez is rendben lesz, csak fő a biztonság.
    3-as pont 4-es pont kész, magician megcsinálta, 5-öst megcsinálhatod, 6-ost 7-est ne csináld meg, 8-ast megcsinálta a magician, 9-est tilos, 10-est nem kell szerintem, 11-es nem kell.
    Ezek után a magicianban overprovisioning, analyze, és shrink, ezzel helyettesíted a 11-es pontot. Ezen felül még azért hagyj egy pár gigát szabadon mindig.
    Más nem kell, esetleg a download meg a temp mappát áthelyezheted, de nem fontos, nem ír sokat.
    Tovább bonyolítani nem kell, csak használni. Mehet vissza a HDD, rendetraksz, és élvezed, hogy sose vó't még ilyen jó

"

• Fire/SOUL/CD

félisten

válasz 04ahgy #44138 üzenetére

Superfetch nem érdekes, a maradékhoz meg akkor Vertex 4. Átlag/otthoni felhasználóknak szánt SSD-k kategóriájában nem tudok olyan SSD-ről, ami tudna 120K IOPS olvasást és ~80K IOPS írást...
    (tettem már Vertex 4-et olyan konfigba, ahol a 4KQD32 szegmensben 450/325 lehetett mérni)

• 04ahgy

nagyúr

válasz Fire/SOUL/CD #44132 üzenetére

Speciálisan benchmark eredmények hajszolásához, ahol számít a gyors pagefile és a gors prefetch / superfetch.

HGyu

• Bodor

veterán

válasz banderasz77 #43693 üzenetére

Csak ne nagyon vidd túlzásba azt a optimalizálást. Ha mégis akarod, akkor a programok telepítése előtt tedd meg.
    Ha e szerint szeretnéd megcsinálni, akkor ime a tapasztalataim.

1-2-3 tényleg kell.
    4-est nem kapcsolom ki. [link] és [link].

5. Hibernáció letiltása:
    ha szükséged van rá, akkor ne tiltsd le, én letiltottam, mert SSD-ről úgyis elég gyorsan indul a rendszer. Ha letiltod, akkor még szabad tárhelyet is kapsz a "C"-n.

6. Rendszervisszaállítás letiltása:
    Csak a "C"-re, és csak úgy, hogy Te adod meg neki, hogy mennyi helyet foglalhat el max.
    Nálam mondjuk 2 GB.
    7. Böngészési előzmények áthelyezése merevlemezre:
    Hülyeség, nem kell.
    8. Prefetch és SuperFetch kikapcsolása:
    Ezen még vita van a topikban, legjobb ha hagyod úgy ahogy van. Gond nem lehet, és nem is lassíthat.
    9. Eszközkezelő/Lemezmeghajtó/SSD-meghajtó neve ablakban a "Házirendek" fül alatt a "Windows írási gyorsítótárhoz tartozó puffer ürítésének letiltása az eszközön" bepipálása.

Hülyeség, nem kell.

10. Virtuális memória (lapozófájl) kikapcsolása: (4Gb vagy több rendszer memo esetén, de ha mégis kell neki úgyis nyavalyogni fog :DDD Nekem 8Gb van a gépben és eddig semmilyen alkalmazásnál nem volt gond)

1.Start / Számítógép ikonra jobb egérgomb, "Tulajdonságok".
    2.Balra fent "Speciális rendszerbeállítások".
    3.Katt a "Teljesítmény" részen belül a "Beállítások" gombra.
    4."Speciális" fül.
    5.Itt a "Virtuális memória" részen belül "Módosítás" gomb.
    6.Jelöljük be a "Ne legyen lapozófájl opciót" minden partíciónál!

Jobb ha nem tiltod le ki tudja melyik kóbor alkalmazásnak lesz rá szüksége, de a méretét fixen add meg mondjuk 400 MB-ra. Lapozófájlt HDD-re áthelyezni hülyeség.

11. Végül tessék mindig egy kb. 20% helyet szabadon hagyni!

Elég 10% !

12. A fájlok utolsó elérési idejének naplózása:

Hülyeség, ne csináld meg!

Remélem segítettem:

Üdv!

• Fire/SOUL/CD

félisten

válasz rostiron #43598 üzenetére

Ebben sajnos nem tudok nagyon segíteni, mert az ilyen jellegű optimalizálás nagyban függ az általad használt szoftverektől, a RAM-tól, esetleg túlzott paranoiás is felléphetnek usereknél, kell-e hibernálás vagy sem stb stb.

Jelen pillanatban a modern SSD-knél egy dolog van amit ki kell kapcsolni(értsd: ki kell, mert értelmetlen) az az időzített töredezettségmentesítés, igazából onnantól ugyanúgy használható, mint egy HDD, a többi optimalizálás meg az első bekezdésben leírtak függvénye lehet.

Én esetemben pl:
    Hibernálás letiltva, mert sosem hibernálok
    Virtuális memória kihelyezve, mert 64GB-os az SSD és 16G RAM-om van, túl sokat foglalna el az SSD-ből(én sosem tiltom a VM-t)
    Indexelés engedélyezve maradt, mert Outlook-ot használok, ami szereti ha van.
    SuperFetch tiltva, mert nálam semmilyen pozitív kihatása nincs a rendszer működésére, nélküle is ugyanolyan.

Samanbacsii
    Ezen topikban érdeklődj, illetve kukkants bele az első hsz-ba is. Ajánlott SSD-k

cool13 #43600
    Teljesen jó eredmények, használd egészséggel. :K

• Mankó

veterán

válasz baloghzr2 #43563 üzenetére

Nekem ugyanez a konfig (lapon van sata3, de összességében ua), csak a táp nem, és egy elég régi SLC-m van. Több dolgot is kipróbáltam, volt fent Intel RST, (több is) ASMedia sata drivere is. Értékekben 1-2 MB különbségek voltak.
    Most csak simán feltelepítettem a Win 7 64 bitet, nem raktam fel az alaplapi cd-t, csak a SM driverét frissítettem eszközkezelőből, VGA driverét felraktam külön, meg Fast USB-t.

BIOS-ban AHCI-t beállítottam, rendszerben Indexelés, Superfetch, Prefetch maradt alapon, a többi optimalizálást elvégeztem. Tesztekben van ami több lett, van ami kevesebb, de maga a rendszer használati sebessége a leggyorsabb az eddigi próbálkozások közül. Úgy hogy én most így használom, szerintem így is marad cseréig, ami nem most lesz.

• DeFranco

nagyúr

válasz Bodor #43187 üzenetére

Indexeléssel kapcsolatban távol álljon tőlem, hogy vitatkozzak veled, de felmerül bennem a kérdés akkor a Samsung miért javasolja a kikapcsolását?

Nekem ez a lista a mérvadó, mert kb. ezekre mondanám magamtól is, hogy szükséges, és nem hülyeség: Superfetch, Defrag, Readyboost, Indexelés off minden más anyukahelyénmarad.

• Carline

őstag

válasz BRIKLY #42995 üzenetére

Én sem féltem az SSD-t.Lapozó vinyóra téve, superfetch kilőve, minden temp vinyóra irányítva.
    Ezen felül más kimélőt nem fogok tenni érte.
    Azért vettem hogy dolgozzon és használjam. :)

Nem értem meg azokat sem akik kocsiba ülésvédőt, kárpitvédőt, kormányvédők, csomagtértálcát meg minden egyéb védőt használnak.
    Nem azért vették a kocsit, hogy ők használják?
    Eladásra óvják, hogy 20000-el többet kérhessenek a megkímélt belsőért?
    Megéri az a kis plusz eladáskor remélt ár azt, hogy ők nem is érezték a saját kocsijuk eredeti plüssét, kormányuk igazi anyagát, nem látták a padlóvédőtől a gyári szövetet?
    Nekem nem.

• randras

veterán

válasz stm_ #42361 üzenetére

előtöltés beállítása = SuperFetch kikapcsolása?

• sir fg

aktív tag

Na, lecseréltem a notebook HDD-jét Samsung 830-as SSD-re (128 MB), Win7 Professional SP1 64bit-et telepítettem rá. Driverek, utilityk, vírusirtó telepítése után egy mérési eredmény:

Még "szűzen", a Win7 telepítése után közvetlenül, a Samsung szoftverével:

(HP ProBook, Core i5, 8 GB RAM).
    Ez így szerintem elég jónak számít, de amúgy is pörög a rendszer. Megnyugodtam, hogy tudja a gép a Sata3-mat.
    Lapozófájlt, töredezettségmentesítést kikapcsoltam, meg amit még javasolt a segédprogram (indexelés, Superfetch asszem). Majd még máskor utánanézek a beállításoknak. Illetve csináltam egy RAMDisket a Chrome cache-nek, meg egyéb célokra, automatikus mentéssel.
    HD Sentinelre tudtok jó ingyenes alternatívát?

törölt tag

válasz Predator2 #42081 üzenetére

Semmi garancia nincs rá, hogy ne halljon ki idő előtt ráadásul hirtelen annak ellenére, hogy kíméled... A Kingston V100 egyik pillanatról a másikra feküdt meg, attól függetlenül, hogy a minimális írási műveleteken kívül nem nagyon irkált.

Vannak olyanok is a fórumon, akik úgy használják mint egy HDD-t az SSD-jüket, tehát nem helyeznek át semmit sehova, aztán évek óta megbízhatóan működik.

Persze az új Corsair SSD-nél is én is áthelyeztem a böngésző gyorsítótárakat HDD-re - ami nem kis meló, egy olyan gépen, ahol 4 felhasználói fiók van és négy böngésző...- , megreguláztam az indexelést, kikapcsoltam a hiber.fil sys-t, átpakoltam HDD-re a lapozófájlt, kikapcsoltam a SuperFetch-t és remélem ,hogy csak a Kingston V100 volt olyan ami még így is megfeküdt... :D

• Carline

őstag

Múlt héten én is rendeltem az ipon akciós Kingston SVP200 120GB modellből.

Van egy Lenovo X60s gépem, ami Sata1 vezérlős és azon is sokkal rugalmasabb volt a rendszer. W7 Pro x86 verzió ment rá, de a 2GB memóriával kevésnek találtam a szabad memóriát.
    Kipróbáltam még rajtra a W8 RC-t is. Legfőképp az indulás sebessége tetszett. Ezen a viszonylag régi rendszeren kb. 13-14 mp alatt betette a Metro felületet. Ez kétszer gyorsabb boot volt a W7-hez képest.
    Feltettem rá próbaképp a netbookokra szánt W7 Starter verziót, majd azt használtam egy napig. Nem rossz, de erre a régi gépre inkább visszatettem a saját vinyóját, rajta az XP-vel.

Jött az asztali (fő) gép. Core i3-540 + 8GB ram Sata2 csatolós alaplap.
    Feltettem rá szűzen a W7 x64-en, de rengeteg dolgot kellett volna újból feltenni, beállítani, így inkább a régi rendszert klónoztam át, majd abból szedtem ki pár fölös dolgot. Beállítottam másik meghajtóra a Temp könyvtárakat valamint a lapozófájlt, a superfetchet, hibrenálást kikapcsoltam.
    Ezek után mint a PH-s tesztekben is írják egy belakott, Eset vírusirtóval felfegyverkezett rendszert a boot cd felírattól számítva 21 másodperc alatt betölt.
    A szűz rendszer a gépen ~12-13 mp alatt betöltött. Durva volt látni, hogy amikor a zászló színei még össze sem értek, már levette a képet és az üdvözlő képet bevillantva már be is adta az asztalt. :Y
    Nem volt rossz!

Már a mostani rendszer alól csináltam tesztet (Sata2 alaplap)

DeFranco Nekem egy csavarral van odafogatva a floppy fölötti helyre. Azért tettem oda egy csavart, hogyha mozgatva lesz ne tudjon leesni. Ennyi.

• HZoli87

veterán

Üdv!

Fél éve vagyok boldog tulaja egy 830-as Samsungnak. Beállításokat Gaabbaa írása alapján hajtottam végre. Most olvasom, hogy ennek egy részét ellehet hagyni az új generációs meghajtókon. Akkor ezeket minden gond nélkül visszakapcsolhatom szerintetek?

4 - indexelés
    (6 - rendszer visszaállítás, bár ezt nem használom, ott van a Ghost)
    8 - SuperFetch (Windows 7 esetén)
    9 - Windows írási gyorsítótárhoz tartozó puffer ürítésének letiltása az eszközön
    12 - fájlok utolsó elérési idejének naplózása

Hibernálást letiltottam, mert sosem használom (alvó mód), lapozófájlt nem kapcsolom ki (4 GB a rendszermemória). Töredezettségmentesítést szintén tiltom, arra ott van az ingyenes Defraggler, szigorúan mozgó alkatrészt tartalmazó meghajtókra. IE9 külső meghajtóra, Firefox ramba cache-el. Környezeti változóknál a TEMP könyvtárat áthelyeztem egy külső meghajtóra.

• Bodor

veterán

válasz Fire/SOUL/CD #41928 üzenetére

Tőled szeretnék szakmai állásfoglalást kérni az alábbi ügyben.

scope2007 kolléga nemrég frissített SSD optimalizálása, beállítása című cikkében nincs igazából megindokolva, hogy miért is kellene a A Házirendek fül alatt a "Windows írási gyorsítótárhoz tartozó puffer ürítésének letiltása az eszközön" bepipálása.

Igazából engem az érdekel, hogy ez gyorsítja vagy nem a rendszerhasználatot SSD esetén, és valójában mennyire terheli írással az SSD, ha ki vagy be van kapcsolva.

A másik két kérdés ami ezzel összefügg talán, a Prefetch kikapcsolása LINK , és a Superfetch kikapcsolása LINK.
    SSD használat esetén ki kell-e kapcsolni őket, és ha igen miért, ha meg nem akkor miért nem?

Nem kímélni szeretném az SSD-t minden kósza MB írástól,és nem érdekel, hogy milyen gyorsan boot-ol, hanem gyorsan, biztonságosan használni.

Mivel eléggé ellentmondó, és nem érvekkel alátámasztott hozzászólások születtek eddíg itt a topikban LINK LINK, és sokan kérdezgetik itt és a másik topikban, jó lenne végre tisztán látni.

• radi8tor

MODERÁTOR

válasz troland26 #41616 üzenetére

Superfetch, indexelés, prefetch ki van kapcsolva?
    Ha igen, akkor esetleg bele szólhatott még az írásba a static wear leveling.

• vazzz

őstag

válasz Peddy789 #41517 üzenetére

Tökéletes :K A prefetch, superfetch, indexelés marad bekapcsolva, semmi szükség a kikapcsolásukra.

szonti: simán kicseréled, keret nem kell, ahci van.

• Peddy789

őstag

tudna nekem valaki egy kis segítséget nyujtani az alábbi beállítások eléréséhez?

"Az SSD-nek nincs szüksége a töredezettségmentesítésre, a prefetch-re, a SuperFetch-re és az indexelésre. "

a töredezettségmentesítést megtaláltam, a többit hol tudom beállítani?

• Bodor

veterán

válasz vati182 #41027 üzenetére

Ne helyezd át a böngészési előzményeket, és a cache-t sem. Prefetch és SuperFetch-el ne csinálj semmit ! Jó minden úgy, ahogy van, régi már az a cikk...
    Bármilyen programot fel lehet tenni az SSD-re, ugyanúgy mint a HDD-re.

• vati182

aktív tag

Az lenne a kérdésem, hogy végig olvastam, itt az összes ajánlott beálítást
    "SSD beüzemelése a gyakorlatban!"
    most ott tartok, hogy a böngészési előzmények, áthelyezése merevlemezre, az előttelevőeket már megcsináltam, viszont itt bajban vagyok, mivel laptopról van szó, mint előzőekben is már írtam, ezért csak az ssd lenne benne, viszont akkor, hogyan helyezem át a böngészési előzményeket külön HDD-re mikor, az csak usb-n van csatlakoztatva néha néha amikor kell.
    Azt muszáj áthelyezni valahova?

meg ez mi fontos kikapcsolni?
    "Prefetch és SuperFetch kikapcsolása"

• attila9988

őstag

válasz Tirexi #40558 üzenetére

6 év alatt nem volt rá szükségem akkor most sem lesz.

Ezt mondják azok is, akik nem kapcsolják be a biztonsági övet... ;]

Az, hogy ki hogyan barmolja el a rendszerét az az ő dolga és az olyanok meg is érdemlik

Én ezt megértem, és még egyet is értenék vele, ha valami nehézkes megoldásról volna szó. Csak hogy a windows rendszervisszaállítás megoldása egy csaknem észrevétlenül működő szolgáltatás, aminek semmilyen hátránya sincsen, ezért nem igazán tiszta hogy miért kellene kikapcsolni, vagy milyen gondot okoz neked a hétköznapokban.
    Ha kaphatsz egy plusz biztonsági "kapaszkodót" akkor miért kellene azt elhagyni? Csak mert pár agyatlan szerint ezzel megnövelhető az ssd élettartama? Elárulom neked, kb semmivel nem lesz hosszabb életű ha egy ilyen kisigényű alkalmazást kikapcsolsz, és semmilyen hasznod nem lesz ebből. (ha meg nem akarsz írni az ssd -re, akkor mi a fenének vetted?)

Sokan azt sem tudják mi az a Csoport házirend vagy az msconfig. Ezekben én már csukott szemmel ellavírozok és csuklóból kapcsolom ki a haszontalan memória zabáló programokat mint Előtöltés meg Windows Search és társaik. Feleslegesek, sőt SSD-n ki is kell őket kapcsolni. (angol weboldalak szerint)

A windows search az egyáltalán nem haszontalan, és bár vista -n kezdeti időben sz@r volt, de manapság semmi baja. Egy indexelt adatbázis mindig sokkal gyorsabb, mint akármelyik ssd, ÉS a hdd -n lévő tartalmat is érinti, így mindenképpen hasznos. A sok idióta aki mindent át akar helyezni a hdd -re, az találja ki ezt a sok marhaságot is. (mi a francnak az ssd, ha nincs lassan rajta semmi???) A prefetch, és a superfetch, valamint a defrag tényleg nem kell, bár előbbiekkel azért még van pár érdekes kérdés, pl hogy ha neked van hdd -d is, akkor pont nem biztos hogy jó ha a superfetch -et is kilövöd, mert az bizony betöltene előre sok hasznos dolgot a hdd -kről is, ami viszont hasznos. Ezzel szemben a sok hülye meg elkezd ramdisk -ekkel trükközni, holott ott van a megoldás ami automatikusan működne, és nem rövidítené meg az ssd -d élettartamát SEMMIVEL. Ami tényleg nem kell, az a prefetch. Az valóban haszontalan ssd -n.

SSD esetében meg úgy tudom, hogy tilos futtatni mert csak tönkre vágja arra való a TRIM funkció ami ezt helyettesíti.

ŐŐŐŐŐŐ itt van egy nagy tévedés. A trim -nek semmi köze a defrag -hoz. Az igaz hogy ssd -t nem kell töredezettségmentesíteni, de a trim -nek ehhez semmi köze.

Tehát. A rendszervisszaállítás hasznos, és ha neked nem kell, azért ne terjeszd el nagyon hogy kapcsolják ki, mert........ mert marhaság. Bocs. :D

• Mankó

veterán

válasz smiti #40391 üzenetére

Én is meglestem most az enyémet. A 4k és 4k qd32-es eredmények nekem is hasonlóak, mint neked az első képen. Viszont nekem sata 2-es slc, de még így is jóval, mondhatni sokszor gyorsabb a rendszerem.

Az beállítás és gép függő is, Ezen különben én is agyaltam, hogy miért megy egyikben így, a másikban kevésbé jól. Attól nagyban függhet, hogy milyen optimalizációkat állítasz be. Prefetch, Superfetch-eket használsz-e stb. Erről megoszlanak a vélemények. Én is méregettem az elején, de orbitális különbségeket nem éreztem. Most pl. mindkettő ki van kapcsolva.

• lehella

senior tag

válasz Mankó #39588 üzenetére

Nekem ezek az adatok normálisak szerinted? Kicsit többet gondoltam a 830-as Samsungtól (128 GB,Sata3). A konfigom FX6100, Asrock 880GMH/U3S3 lappal. És a sebességek: kép.
    Indexelést, Superfetch, Defragolást kikapcsoltam, a temp meg doksi mappákat más adattároló hiányában még nem tudtam áthelyezni. Köszi

• rigo88

aktív tag

üdv
    azt szeretném tudni, nem élettartam megosszabbítás céljából, hanem úgy általában h értelme van-e a pagefile kikapcsolásának egy vertex2nél?
    a superfetch-t alapból kilövöm mindig, de még mi az ami ilyen sebes ssd-nél nem szükséges?
    r

• Ren Hoek

veterán

válasz #41133696 #38722 üzenetére

Hasonlóan jár az én mérésem is. A superfetch és az indexelés nem növeli szignifikánsan a lemezre való írást. Növeli, de olyan kis mértékben, ami képtelen elmozdítani a wear leveling értéket. Ugyan úgy 25-ön van, mint amióta letettem a munkát (Azelőtt napi 2-3-al növekedett kb, 150 GB/nap írásnál)

A pagefile valójában csak munkához és egyes játékokhoz kell. Akinek van 4 GB ramja, szerintem nehezen lehet teletunkolni, tehát nem is fog pagefile-t írni. Ahol meg kell a pagefile írás, ott pont, hogy szükség van a gyorsaságra. Pl filmvágónál kivárni, amíg HDD pagefile-ból áll fel, az borzasztó lassú!

Gyakorlatilag SSD-n nem zavar sok vizet, hiszen ha nincs használva, nem produkál akkora többletírást, mint gondolnánk. Nekem bekapcsolt pagefile-al mindössze + 1 wear leveling értéket emelkedett 8 hónap alatt.

Viszont azt továbbra is tartom, hogy ez lehet csak a modern SSD-kre vonatkozik, mivel itt szerintem vezérlőből már biztosított a sok kis írás wear-re lévő biztonságossága.

• attila9988

őstag

válasz janos666 #38724 üzenetére

Sokszor mondtam én is már az embereknek, hogy ha vesznek egy ssd -d, majd az ég világon mindent amit használnak is átraknak hdd -re, akkor semmi de semmi értelme nem volt megvenni azt az ssd -t. Pár másodperc boot időért ennyi lóvét kidobni teljesen értelmetlen, és felesleges.

Az index -elés kikapcsolása is totális marhaság, az ugyanis minden körülmények között gyorsít a keresésen, függetlenül a használt maghajtótól. De pl a temp könyvtárak áthelyezése is felesleges mert a sok kis állománynál van éppen értelme az egész ssd mizériának. Én ha valakinek be kell hogy állítsak egy ilyet, a swap -ot sem helyezem át, hiszen az megint egy olyan állomány, ami a rendszer sebességére jó hatással lehet, ha gyorsan elérhető. Ideális esetben persze swap nem is kell, de a gépek túlnyomó többsége nem ezt az ideális esetet képviseli. :D

Aztán ami a halálom, amikor valaki kikapcsolja a superfetch -et, de közben meg elkezd szerencsétlenkedni olyan marhaságokkal, mint hogy a böngésző cache -t ramdrive -ra tegye. Ennél elvetemültebb, aki programokat akar telepíteni rá. Semmi értelme. Ennél jóval kevésbé macerás, és kényelmetlen az, ha bekapcsolja az előtöltést, ami majd szépen használja a szabad ram kapacitást, illetve a böngészőben - ha már semmiképpen nem akar lemezes cache funkciót - kikapcsolja a lemez gyorsítótárat, és a memória cache -t adja meg nagyobb méretben.
    Érthetetlen hogy valaki fölöslegesnek tartja a SF -et, (ami egyébként a hdd -n lévő tartalmak miatt is fontos lehet, ha nincs minden az ssd -n) de közben meg a fentebb említett marhaságokkal akarja az ssd -t "kímélni", persze semmivel sem jár jobban, mint a normális megoldásokkal. A hardvert nem azért vesszük hogy dísznek legyen a gépben, pláne nem ha ennyire drága. Azért kell, hogy használja az ember.

Itt még megjegyezném hogy ha valaki az írások száma miatt aggódik, annak egy sima hdd rendszerlemez is megoldhatja minden gondját. Régen is mindenkinek azt javasoltam, hogy legyen külön rendszerlemeze, mert azzal az OS válaszképessége sokat javul. Egy jól belakott windows 7 pl alig profitál valamit az ssd -ből, ha külön rendszerlemezen van. Ezért is érdemes ezt kiemelni, mert az ssd beépítése után az előnyök egy részét pusztán az adja, hogy maga a rendszer külöln lemezre került, és nem csak az, hogy ez a lemez történetesen ssd, vagy sem. Ezt azok tudják igazán, akiknek eddig is több lemez volt a gépben.

Tehát a lényeg még egyszer röviden: NE szarozzatok annyit az ssd -vel. Vedd meg, használd, és ne tégy úgy mint ha dísztárgy lenne, hacsak nem azért vásároltad. :)

törölt tag

válasz Dr. Gonzο #38717 üzenetére

Az egyik legfontosabb tényező nálam a sebesség a másik pedig az SSD kímélése. Az utóbbi csak azért, mert én még a VGA -kat is négyévente szoktam cserélni...

Vannak olyan szolgáltatások melyek érdemben nem lassítanak, ugyanakkor lehet, hogy méréssel kimutatható lenne enyhe lassulás. Ilyesmi a Pagefile áthelyezése SSD-ről HDD-re, én érzésre nem vettem észre lassulást, de nálam a Bootolási folyamat is nagyon ritkán zaklik le, mert a gép amikor nem használom alszik onnan meg ugyanolyan gyorsan indul hangsúlyozom érzésre mint korábban. Sőt lehet nem csak érzésre.

Sokan mondták, hogy nem helyezik át a merevlemezre a böngésző Cache-t, mert lassabban indul el a böngészőjük... én áthelyezem, mert tényleg öregíti az SSD-t ugyanakkor cáfolom is egyben ,hogy lassabban indulna. Főként Chrome-ozok, alig kattintok rá, már indul is, és nem csak a Chrome... valamennyi böngészőm Cache-e át van helyezve.

A Magician felajánl sok olyan szolgáltatást is letiltani, amelyek letiltásának hasznossága, inkább néphiedelmi hatás...

Az előtöltést visszakapcsoltam, mert egyrészt többen is utaltak rá, - és olyan fórumozók, akiknek a véleménye releváns a témában - hogy csekély írást generál, ugyanakkor személyesen mértem le a ki kapcsolt fetch és superfetch előtt a boot időt, és a bekapcsolt funkciók után. Az eredmény engem is meglepett, mert az előtöltés bekapcsolása nálam 6-7 mp-et nyomott a boot-on, tehát SSD esetében is van értelme.

SSD-nél ha van UPS érdemes kikapcoslni a hiberfil.sys-t is, minek irkáljon UPS mellett? A hiberfil.sys-t ráadásul át sem lehet helyezni...

Aztán sokan kikapcsolják az indexelést és a Windows Search-t is, utóbbival megnyomorítják az Intelligens start menüt, Vista és Windows 7 rendszeren. Előbbivel pedig azt érik el, hogy nem találnak meg minden fájlt, mert nincs indexelve minden fájltípus. Ráadásul valaki itt le is mérte, hogy Indexeléssel is csupán ritkán van írási művelet elenyésző írási műveletet generálva. Az elmúlt hónapokban nekem is ki volt kapcsolva, de csak azért, mert a Windows Search miatt elérhető volt az indexelési beállítások testreszabása, és ezen okból kifolyólag nem vettem észre, hogy pár hónapja letiltottam az Indexelést. Természetesen nálam is testre van szabva mit indexeljen meg mit nem. Az SSD-n csak a legszükségesebbeket indexeltetem így meg van az egyensúly.

Az is elgondolkodtató lehet ugyan, hogy köztudott a Microsoft a Windows 7 -et már úgy adta ki, mint SSD barát operációs rendszert, de nem csak a Windows 7 hanem a most érkező Windows 8 sem kapcsolgatja ki SSD-n, sem az indexelést, sem az előtöltést de még a Temp könyvtárat sem helyezi át másik meghajtóra, hogy a böngésző gyorsítótárról, vagy a lapozófájl-ról ne is beszéljünk.

Pedig egyszerűen meglehetne oldani, érzékeli az OS, hogy van egy SSD, plusz van mellette HDD akkor a telepítő felajánlaná a szükséges szolgáltatások kikapcsolását illetve a környezeti változók, lapozófájl stb áthelyezését. Erről persze szó sincs.

Konklúzió, ajánlott tényleg pár dolog megtétele amiket én is meglépek, de ha egy laikus ezeket nem tudja megcsinálni, akkor sem fog az SSD-je garanciális időn belül ezen okból kifolyólag jó eséllyel használhatatlanná válni. Viszont jóval kitolható az élettartama azon túl.

Más kérdés, hogy ki akar 10+ éves SSD -vel dolgozni 2025-ben :D

• Ren Hoek

veterán

válasz bsh #38564 üzenetére

"milyen sitty-sutty bakker? ha napi 100 gigát írsz rá, akkor is elmegy minimum 10 évig!"

Ezt most saját szememmel is megtapasztaltam. Napi 150 GB-ot vertem bele egy munkával. (Swap,10-15GB photoshop cache, mentések, stb minden SSD-n) Előtte 8 hónapon keresztül, csak 3-ra emelkedett a wear leveling count, most viszont 25-re nőtt. Ez kb 1.5 TB hatása. Ráadásul munkaidőtől függően nőtt. Most, hogy befejeztem a melót, megállt a számláló. Ma még csak 2 GB ment bele sima netezéssel. Ez az átlagos használat, nem több napi 10 GB-nál.

Kijelenthetjük, hogy teljesen értelmetlen áthelyezgetni a cache-ket, pl böngésző, MSN vagy Skype esetén, hiába kezdeményeznek rengeteg kis írást, attól még a vezérlő ezt jól tudja kezelni. A modern SSD NAND chipjeinek élettartam tehát, teljes mértékben a beleírt adat mennyiségétől függ, teljesen mindegy, hogy hány lemezműveletről beszélünk.

Ezek az adatok kikapcsolt superfetch és indexelés mellett készültek. Swap mindig is az SSD-n volt, sohasem kapcsoltam ki. Most kipróbálom, mennyi + írást és mennyi wear leveling counter emelkedést okozok, ha bekapcsolom ezeket.

törölt tag

válasz mobal #38505 üzenetére

A Prefetch és a SuperFetch kikapcsolása SSD-nél lassulást okoz, ezt saját tapasztalatból tudom, miután kikapcsoltam 6-7 mp -el lassult.

41-41

és vannak akik megkérdőjelezik egyébként is, mivel olyan bődületes írást nem produkál. Főleg ha az ember csak ritkán kapcsolja ki a gépét, és inkább altatja.

34-34

42-42

46-46

• attilafree

csendes tag

válasz terencehill #38501 üzenetére

A Superfetch-t, a Defrag-ot(Töredezettségmentesítést), az Indexelést én mindeképpen kikapcsolnám, és ha jól tudom a legalsó lehetőség létrehoz egy energiagazdálkodási sémát, az sem árt, de nem feltétlen szükséges!

Az N betű jelen esetben No-t jelent, vagyis, hogy még nem Tune-oltad a rendszert...

• attila9988

őstag

No... volna egy kérdésem is. Terjed egy olyan városi legenda, mely szerint a winsows 7 superfetch szolgáltatását ki kell kapcsolni, mert az ssd -nek arra nincs szüksége. Na most érzésem szerint ez a nézőpont egy félreértés miatt terjed. A superfetch ugyanis nem egyenlő a prefetch -el. Ez utóbbi, a boot közben betöltendő file -okat optimalizálja, hogy azok gyorsabban töltődhessenek be. Ez valóban felesleges egy ssd -n. A superfetch viszont nem erre való. Az feltölti az éppen üresen álló ram -ot gyakran használt állományokkal, így azokat nem kell a lemezről olvasni, amikor éppen kellenek.
    Nem értem hogy ezt a szolgáltatást miért kellene kikapcsolni, ha egyszer tárolótól függetlenül mindenképpen hasznos dolog.

Tehát ha valaki a windows 7 -et használja az ssd -n, annak csak az enableprefetcher -t kell(ene) kikapcsolnia, de a superfetch -et nem.

• Bogyó bá'

nagyúr

Sziasztok!

Egy marha nagy kérdésem volna: az 1. hozzászólásban linkelt Gaabbaa-féle SSD-beüzemelési tippek 8-9. pontjának mi a valós célja? Idézem:

"8. Prefetch és SuperFetch kikapcsolása:

Start menü/ futtatás keresőjébe be kell írni azt hogy "regedit" A Registry Editor bal oldalán menj a
    HKEY_LOCAL_MACHINE - SYSTEM - CurrentControlSet - Control - Session Manager - Memory Management - PrefetchParameters kulcshoz, és jobb oldalon keresd meg az EnablePrefetcher kulcsot, majd kattints rá duplán. A megjelenő párbeszédablakban a kulcs értékének - az eredeti 3 helyett - adj 0-át. Egyel alatta ott a SuperFetch is azt is ugyan így állítsd be!

A SuperFetch másképp:

9. Eszközkezelő/Lemezmeghajtó/SSD-meghajtó neve ablakban a "Házirendek" fül alatt a "Windows írási gyorsítótárhoz tartozó puffer ürítésének letiltása az eszközön" bepipálása."

Amiért érdekelne: egy nagyon gyönge procival (Brazos E-450) rendelkező Lenovo E125 netbookba tettem át az asztali gépből a régi, öreg A-DATA S596T-64GB-os SSD-met. Jóval gyorsabban indulnak a programok, de még így is néha nagyon lassú szegényke (oprendszer indulása, programok indulása). A gépben 8 GB ram van, swap-file OFF, hibernáció OFF, a fent linkelteken kívül minden ajánlott tipp beállítva.

Az SSD-t nem óhajtom kímélni, tehát a fentiek erre gyakorolt hatása nem érdekel, csak a valós sebességben mutatkozó különbség. Ennek fényében kikapcsoljam a Prefetchet és SuperFetchet, vagy sem?

Előre is köszi minden valós tapasztalatot!

• magedla

tag

válasz Fire/SOUL/CD #34514 üzenetére

Fire/SOUL/CD és radi8tor1: Köszönöm a segítségeteket! :R
    A Windows 7 átkerült az SSD-re. Szerencsére az első SSD-ről való indítás előtt még benéztem ide, így sikeresen lekötöttem a HDD-t a migration után.

A rendszer érzésre nagyon gyors lett, de még kellene futtatnom néhány tesztet, hogy ezt számszerűsíteni is tudjam és összevethessem a gyári adatokkal.
    Az alignálás ellenőrzésénél egész számot kaptam, a TRIM automatikusan működött, ezután végigmentem az optimalizálás lépésein. Volt, amit kihagytam (rendszer-visszaállítás, indexelés, Superfetch maradt).
    A virtuális memóriát (lapozófájlt) egyelőre áthelyeztem a HDD-re. A böngészőnek pedig szeretnék egy ramdisk-et létrehozni. Scope2007 kolléga cikkében olvastam, hogy Firefox-nál hogyan történik a dolog. Chrome-mal is meg lehetne ezt csinálni?
    Az a kérdés merült még fel, hogy a HDD-n megmaradt Windows 7 partícióval (40/100GB) mit csináljak? Meg szoktátok tartani vész esetére vagy leformázzátok?

Köszi még egyszer!

• jim_raynor70

aktív tag

válasz Fire/SOUL/CD #32290 üzenetére

Nem. Most latom eloszor, pedig Gmail-es leven meg e-mailt sem kaptam rola.

(#32292) ricsik: nem kell az SSD-t agyonbabusgatni, de az teny nalam is, hogy napi 10 giga (vagy inkabb 15) a minimum, ami elmegy irasra. Mondjuk nalam se temp nincs athelyezve HDD-re, se bongeszo cache, se SuperFetch, indexeles kikapcsolva...

• Giovanny

őstag

Biztos már volt róla szó hogy mit kell ki/be kapcsolni SSD esetén. Én a következőket tettem:
    Kikapcsoltam: Töredezettségmentesítést,hibernálást,indexelést,lapozófile-t lecsökkentettem 400Mb-ra,Prefetch,Superfetch,Windows search (services.msc alatt) Trim aktív.

Talán ennyi,ha esetleg kihagytam valamit,vagy nem úgy csináltam,kérem javítsatok ki.

• zoleeno1

veterán

válasz Anfänger #30793 üzenetére

prefetchet-et ki kell, azt én is úgy olvasom mindenhol. Viszont superfetch-el már bizonytalan vok... Itt is van aki szerint ki kell, van aki szerint nem, akkor most mi az igazság? :F

• emzeperix

tag

Üdv mindenkinek!

Az egyik kérdésem az lenne, hogy a windows search illetve indexelés kikapcsolása mellett érdemes-e a helyi lemez tulajdonságoknál a "A fájltulajdonságok mellett tartalomindexelés engedélyezése a meghajtón levő fájlokhoz" menüpontot is kikapcsolni? Az OCZ fórumban valahol ezt javasolják.

A másik, hogy a superfetch mellett a prefetchet is érdemes-e kikapcsolni? Ezt csak egy-két helyen említik.

A válaszokat előre is köszönöm!

• HarryPotter

őstag

Sziasztok! Ahogy itt olvasom a teszteredményeket, sajnos egyre csalódottabb vagyok. Nálam egy 64 GB Kingston dolgozik, de ezek szerint nagyon gyenge eredményekkel (gép: lenovo x120e, amd brazos e240): [link]
    ahci megvan, prefetch, superfetch nulla, mi lehet a baj...? Vagy ez anyit tud egy laptopban? :F

az alsó kép a superfetch-prefetch kikapcs előtt, a felső utána (javult valamit)

• KrAt

veterán

válasz zetecR #30063 üzenetére

Nem jó hír.. Mi lehet a gond?

Friss rendszer, a szokásos dolgokat (prefetch, superfetch kikapcsoltam már, stbstb) megcsináltam, amúgy minden default..

• Jack@l

veterán

válasz Müszi #28657 üzenetére

Prefetch, superfetch, search, swap kikapcsolva? (akkor valószínű garbage collector, vagy virusellenörző dolgozik a háttérben)

• jim_raynor70

aktív tag

válasz djmisi123 #27399 üzenetére

Ne ezen lovagolj, tul van spirazva ez az SSD elettartam kerdes. A Vertex 2-esemre eddig 3 es fel terat irtam OCZ Toolbox szerint tavaly december ota. A 80-as Intelen sem lehet tobb irt adat 4-5 teranal ugy, hogy nem patyolgatom egyiket sem ilyen SuperFetch kikapcsolasokkal, sem bongeszo cache athelyezesekkel. Ha Te csak napi 15 orat hasznalod a geped, szamold ki egy gyors fejszamolassal, hany ev kell, hogy elerd az 500 terat egyaltalan. Es vedd azt is figyelembe, hol lesznek a mai meghajtok akkor...

En most keszulok cserelni, de nem azert, mert eloregedtek volna, hanem azert, mert kinottem mindet tarhely teren.

• Wind-Storm

őstag

Kíváncsiságból feltettem a samsungnak azt a bizonyos SSD magician gagyiságát...
    Annak ellenére, hogy a superfetchtől a prefetchen át az ütemezett töredezettségmentesítésig mindent kikapcsoltam, hasonló kép fogadott:

Ez tényleg ilyen szar...? vagy a rendszer ilyen tré?

• ricsik

őstag

Corsair Force GT 120 GB mellett döntöttem. Ma elhoztam du. Feltettem a legújabb firmwaret. Zökkenőmentesen ment. Utána felment a Win, nagyon jó kis cucc. A friss Win kb 10 sec, míg betölt. Pf. Az 1. hozzászólás alapján és más oldalak alapján kikapcsoltam a defragot, rendszer-visszaállítást, superfetch-et, virtuális memóriát, hibernálást, trimet ellenőriztem. A windows searchot is kikapcsoltam, de eltűnt a startmenüben is és a vezérlőpultban is a keresés, így azt visszakapcsoltam. Kell még valamit csinálnom? Crystal szerint megvan a sebesség. Csak ajánlani tudom egyelőre. Ha lesz olyan megbízható, mint a régi rendszer vinyóim, akkor megérte. Vertexet akartam venni, de a boltban is mondták, hogy rengeteget visznek vissza. Meglátjuk.

• Fire/SOUL/CD

félisten

válasz Jack@l #25695 üzenetére

"Superfetch, prefetch, search mehet mind a levesbe"
    Kizárólag SSD szempontjából igaz, viszont az ezen szolgáltatásokat használó alkalmazások szempontjából viszont már közel sem. Ez a kijelentés úgy helyes, hogy csak akkor, ha nem használsz olyan alkalmazást, amelyek ezen szolgáltatásokra támaszkodnak, ezeket (ki)használják
    Pl Outlook és a Windows Search igen komoly kapcsolatban vannak, mint ahogy az 3ds MAX indításán és működésén is tekintélyes nyomot hagy az előtöltés tiltása.
    (Az a registry turka értelmetlen, az előtöltést a szolgáltatásoknál (start->szolgáltatások vagy start->services.msc) lehet tiltani, superfetch néven is erre hivatkoznak, nem másra)

"SSD-n a töredezettség alig számít"
    Konkrétan semmit, mivel minden blokkot ugyanakkora eléréssel és ugyanakkora sebességgel képes írni/olvasni az SSD. Az időzített töredezettségmentesítést azért célszerű kikapcsolni, mert amit a defragment megcsinálna számára optimálisan, azt a GC úgyis "összekócolja"... :DDD

• Jack@l

veterán

válasz Dictator^ #25690 üzenetére

Superfetch, prefetch, search mehet mind a levesbe, semmi szükség rájuk ssd-nél, az az MS-es csóka nem tudta mit beszél... (arról nem is beszélve hogy vagy 4-5 éves ssd-kel próbálhatta) Azok a fetch-ek arra jók hogy a vinyón sűrűbben indított programrészeket átmásolgassa egy olyan cache file-ba, ami nem töredezett, hogy aztán még egy kis memóriacache-el is megtámogatva "pöccre" induljanak. SSD-n a töredezettség alig számít, megnéztem még a search(off) is jóval gyorsabb(legalábbis a start menüben) mint hdd-n minden bekapcsolva. Nekem ne írogassa a cache fileokat egyfolytában a win, vinyónál is a falra másztam tőle. Virusirtó maradhat a helyén, mert az javarészt csak olvas, attól nem lesz baj.

• Dictator^

veterán

válasz jookomak #25686 üzenetére

9. Eszközkezelő/Lemezmeghajtó/SSD-meghajtó neve ablakban a "Házirendek" fül alatt a "Windows írási gyorsítótárhoz tartozó puffer ürítésének letiltása az eszközön" bepipálása.

itt erre gondol? turn off windows write cache buffer flushing on the device.
    (to prevent data loss, do not selec this check box unless the device has separe power supply ....)
    ennek mi értelme lesz konkrétan?

-Superfech is szóba került:

A Superfetch-hez én szintén nem nyúlnék, nagyjából csak olvas és a RAM még
    mindig gyorsabb, mint az SSD, igaz, hogy ír statisztikát magának, de hát ez
    a legkevesebb. Mondom, azért annyira nincs ez kicentizve. Tudom, hogy a
    fórumokon az übertuning a menő, de aki felnőtt fejjel gondolkodik, az
    beláthatja, hogy ezek a rendszerek a legoptimálisabb teljesítményre vannak
    hangolva gyári állapotban. A Vista pedig már az SSD-k használatát is szem
    előtt tartva készült, tehát nem nagyon igényel extra beállításokat.

üdv
    --
    Szabó Levente
    Microsoft MVP"

Köszönjük a válaszod / véleményed ezúton is moonman!

illetve, moonman szerint akkor ez felesleges, most akkor kapcsoljam le, vagy ne?

• lalakov

senior tag

Elnézést, lehet kicsit hosszú lesz, de nekem szájbarágósan kell beadni a dolgokat, hogy meg tudjam csinálni. :W Remélem lesz valaki, aki hajlandó végig olvasni és válaszolni. :R

Lassan ideje áttérnem XP-ről Win 7 64bitre, de akkor már legyen teljes a gyorsulás és jöjjön a HDD helyett az SSD. Pontosabban maradna az XP a HDD-n és mellé tennék be egy SSD-t a Win 7(64)-nek. A kérdés melyiket?
    A gépem:
    Asus P5K-E, Intel Q6600, 4 GB/800 DDR2 GEIL, MSI 9800GTX+
    Csak rendszer és a programok lesznek rajta.
    Olvasgattam a topikot az "Átfogó elemzés" leírást és a Kingston SSDNow V+100 96 GB tesztjét. Ez a Kingston árban megfelelne. Mindenképpen kell/ajánlott FW-t frissíteni vagy jó alapból is? Ez a terület nekem kínai :( , olyan SSD kell amihez nem kell hozzányúlni.

Kezdjük az elején, megvettem az SSD-t beteszem a gépbe. Hová is? Csak "5,25-ös helyem van és egy üres floppy hely, az talán megfelel a "2,5-nek?
    Szóval betettem, bekötöttem.
    "Először is a BIOS-ban a SATA vezérlőjének módját állítsuk AHCI-ra"
    1. Nem gond, hogy lesz mellette egy HDD-s XP rendszer is?
    2. Én 10 évente 1-szer járok a BIOS-ban, szóval hol találom ezt a beállítást?
    Ha ez megvan mentés és kilépés, indulhat a Win 7 lemeze, amiben kiválasztom az SSD-t mint telepítő helyet. A Win 7-t elvégzi a formázást/particionálást (nem tudom mi kell, nem akarom felosztani, maradhat egyben)?
    Felmegy a Win 7, jöhetnek a driverek, amik nincsenek rajta a lemezen :( , így felmentem az ASUS oldalára és leszedtem őket. Csak tudnám mi mire való. Még a hálókártyát és a hangkártyát meg tudom különböztetni a többitől, de a többit... Indítsam el az összes Asussetup.exe-t? :W Lehet jobban járok, ha Eszközkezelőben megadom neki melyik meghajtón találja a drivert és keresse meg maga a megfelelőt?
    Ha ezzel is meglennék, jöhetne ez:
    "Az SSD-nek nincs szüksége a töredezettségmentesítésre, a prefetch-re, a SuperFetch-re és az indexelésre."+ a hibernáció(mert erre nincs szükségem) Hol találom ezeket?
    Ha ezzel is megvagyok, akkor készen is leszek. :))
    Akkor talán már csak egy kérdésem maradt, a CCleanert használhatom időnként a szemét kitörlésére?

Köszönöm előre is a türelmet. :R

• ro_bert17

őstag

Sziasztok!
    Bár elkezdtem olvasgatni, egyelőre nem lettem okosabb.
    Lett egy ilyen: [link]
    A trim W7 szerint beállítva, a crystaldiskinfo szerint megy is. Az intel (acronis) szoftverével migráltam az előző hdd-m partícióit. Számolgatás után elvileg az alignálás rendben. A W7 ütemezett töredezettségmentesítőjét kikapcsoltam (prefetch-t, superfetch-t és az indexelést egyelőre még nem).
    Nos a kérdésém: magától az ssd gyorsaságától nem f..tam össze a bokám, így mértem egyet: [link]
    Ez rendben van?

• zetecR

addikt

válasz radi8tor #25288 üzenetére

Moonman szerint:

-Service: Disable Windows Search - ennek semmi értelme, a felindexelt
    adatbázisban való keresés SSD-n is gyorsabb, mintha fizikailag kéne
    ...
    A Superfetch-hez én szintén nem nyúlnék, nagyjából csak olvas és a RAM még
    mindig gyorsabb, mint az SSD, igaz, hogy ír statisztikát magának, de hát ez
    a legkevesebb. Mondom, azért annyira nincs ez kicentizve. Tudom, hogy a
    fórumokon az übertuning a menő, de aki felnőtt fejjel gondolkodik, az
    beláthatja, hogy ezek a rendszerek a legoptimálisabb teljesítményre vannak
    hangolva gyári állapotban. A Vista pedig már az SSD-k használatát is szem
    előtt tartva készült, tehát nem nagyon igényel extra beállításokat.

• Jack@l

veterán

válasz _csanesz #25275 üzenetére

Prefetch superfetch sokat irkál a c-re, de javarészt az ott található programokhoz, még nem láttam hátrányt vinyónál se, ssd-nél meg főleg. Még indexelés nélkül is sokkal gyorsabb a wsearch is ssdvel. Emiatt ne parázz. (viszont nem kerregteti feleslegesen, mint régen a vinyót idle-kor...)

• _csanesz

csendes tag

Sziasztok!

Új rendszert építek (végre), aminek rendszer partíciója egy Kingston SSDNow V+100 96 GB SSD lesz.
    Végigolvastam (újra) Win7-es vonatkoztatásban a ajánlott beállításokat és felmerült bennem egy kérdés:
    A Prefetch és SuperFetch kikapcsolása csak SSD-k esetében ajánlott, ugye? Namármost, a konfigomban 3 HDD is lesz. Azokkal mi lesz? Valahogy úgy tűnik, hogy ezek tiltása globális érvényű, és nem meghajtó specifikus...?
    Ennek ellenére jó tiltani, vagy félreértettem valamit?

• Jack@l

veterán

válasz samu74 #25260 üzenetére

Ja, már emlékszek, nálad volt hogy az "ssd" belassította a játékot, érdekes elgondolás, nemtom még mindig hova tenni. Nálam nincs ilyen.
    Illetve lehet igen, ha jó az align és a swap máshova van rakva, prefetch, superfetch kikapcsolva, chipset driver fent akkor abszolut nem kéne előfordulnia.
    (rossz align + a fentiek valamelyike viszont már okozhat ilyet, vagy szimplán egy hibás darabot fogtál ki)

• zetecR

addikt

válasz knbs #25073 üzenetére

Mi a se környezet?
    Meg pl prefetch, superfetch ki van kapcsolva?

• wolandino

tag

sziasztok,
    tudja valaki, hogyan kell chrome-ban átírni az előzmények mappát?
    Illetve a prefetch és superfetch leállítása mennyit számít a gyakorlatban?
    Köszi,
    W.

törölt tag

Milyen Windows beállításokat ildomos alkalmazni egy SSD használata során? Én eddig ezeket állítottam be:
    - TRIM parancs beállítása (CrystalDiskInfo-val supported illetve "fsutil behavior query disabledeletenotify" parancsra hozta 0-t a cmd)
    - Kikapcsolva: töredezettségmentesítés, prefetch, SuperFetch és az indexelés.
    - Eszközkezelő/Lemezmeghajtó/SSD-meghajtó neve ablakban a "Házirendek" alatt a "Windows írási gyorsítótárhoz tartozó puffer ürítésének letiltása az eszközön" bepipálása megtörtént.

Van még valami tweak, amit érdemes beállítani? Amiket eddig átállítottam, azzal nem tettem rosszat? :)

• Gorneck

legenda

válasz Hacsek #23050 üzenetére

2. Prefetch és SuperFetch kikapcsolása:

A SuperFetch másképp:

• amok

csendes tag

Superfetch/Prefetch

Idézet az Intel_SSD_Toolbox_User_Guide-ból

Superfetch/Prefetch: In Windows 7 and Windows Vista, Superfetch* tracks and copies your most frequently used applications to system memory to reduce load times. Superfetch is based on the similar Prefetch feature available in Windows XP. Superfetch/Prefetch is not needed on an Intel SSD and should be disabled for optimal performance.
    ReadyBoost: In Windows Vista, ReadyBoost* is a feature that uses any flash memory device connected to your system as a drive for disk caching. It is also used to facilitate SuperFetch. In Windows 7, ReadyBoost is part of SuperFetch; in Windows XP, ReadyBoost is not installed. ReadyBoost is not needed on an Intel SSD and should be disabled for optimal performance.

• SirRasor

addikt

válasz Gorneck #22363 üzenetére

Superfetchről linkeltem már ide anyagot. Az igenis jó, akár van SSD a gépben, akár nincs, mert az operatív memóriára támaszkodik. Ez az, ami azt nézi, hogy mit hogy használsz, és annak függvényében előre betölti a dolgokat a memóriába, amíg csak fér a gyorsabb indulás érdekében. SSD se olyan gyors, mint a memó, tehát ez praktikus és jó.

• bsh

addikt

válasz Fire/SOUL/CD #22368 üzenetére

"Superfetch egyik feature-je, hogy töredezettségmentesíti a gyakran használt fájlokat"
    hol olvastad ezt a baromságot? linket!!!

• Fire/SOUL/CD

félisten

válasz Gorneck #22363 üzenetére

Azt nem értem esetedben, hogy mindig azt javaslod, hogy a töredezettségmentesítés legyen kikapcsolva, nyilván tudod is az okát miért, de a SuperFetch (prefetch továbbfejlesztett változata, leánykori nevén előtöltés) esetén ezt miért nem fogadod el. :F (Superfetch egyik feature-je, hogy töredezettségmentesíti a gyakran használt fájlokat) ;]

• SirRasor

addikt

válasz soldi3r #22355 üzenetére

Ha a samsung a superfetch kikapcsolását ajánlja, akkor vagy keveri a prefetchhel, vagy rohamuk van :DD

• cszn

őstag

válasz lajosx #21631 üzenetére

Az első hsz. végén van két cikk azokat olvasd el!
    Pár pontban, hogy mi a legfontosabb:
    1. AHCI módban legyen a vezérlő
    2. Partíció kezdetének eltolása stimmeljen
    3. Ellenőrizni, hogy az automatikus töredezettségmentesítés ki van e kapcsolva
    4. Prefetch / Superfetch kikapcsolása
    Ezek a leglényegesebbek (az intel is ezeket ajánlja). A többi beállítás feleslegesnek bizonyul. Driverekkel se nagyon érdemes vesződni. :)

• SirRasor

addikt

Nah akkor egy kis tisztába rakása a dolgoknak, mert ahogy látom sok kavar van a prefetch és superfetch között.

A kettő két teljesen külön dolog, ne keverjétek őket! A prefetch azt nézi, hogy melyik fileok hogy használódnak és mennyire vannak törve, hogy aztán a gyorsabb programindítás eléréséhez egymás mellé tudja pakolni ezeket a fájlokat, tehát az általa gyűjtött adatokat a töredezettségmentesítő szolgáltatásnak irányítja át, ami elvégzi a szükséges töredezettségmentesítést és mozgatást. SSD-nél ennek annyi létjogosultsága van, mint magának a töredezettmentesítésnek, tehát teljesen fölösleges, mert a defrag úgyis le van tiltva.

A superfetch pedig egy előtöltő szolgáltatás, ami annyit tesz, hogy a gép nézi, hogy mit hogy használsz, és amit gyakran használsz, azt indításkor a megkérdezésed nélkül betölti a háttértárról a memóriába, hogy még gyorsabban tudjon indulni. SSD még mindig nem olyan gyors, mint a memória, tehát szerintem ezt fölösleges kikapcsolni, mert praktikus dolog. Erre mondják, hogy a win megtanulja, hogy mit használsz, és azt gyorsítja.

Remélem elér érthetően fogalmaztam.

Akinek a fentieknél pontosabb leírás kell, annak:
    Prefetch
    A superfetch meg evidens :)

• S-IW

tag

válasz Fire/SOUL/CD #21053 üzenetére

A beállításszerkesztőben van mindkettő. Külön is ki lehet őket kapcsolni. Én nem tiltottam le egyiket sem. Szerintem nem ír emiatt sokat az SSD-re a Windows.
    Prefetch
    Superfetch

• Fire/SOUL/CD

félisten

válasz JoceeHunt #21051 üzenetére

Prefetch-nek az XP-ben nevezték, Vista óta SuperFetch a neve, ami lényegében a Prefetch továbbfejlesztett változata. Ebből következően nem fogsz találni külön Prefetch meg SuperFetch szolgáltatást 1 OS-en belül...

Vista/W7 esetén így lehet letiltani

Faterkam
    gyártó honlapjáról, tesztekből, vagy épp innen

• JoceeHunt

őstag

Ezeket merre találom? A leírás nem egyértelmű, segítene valaki?
    Prefetch és a Superfetch

törölt tag

No végeztem egy új mérést bekapcsolt Prefetch és a Superfetch mellett is. Helyesebben két mérés ez , mert két részből adódik össze. Így csak az indexelés van nálam kikapcsolva és a töredezettségmentesítés.

• Syl

nagyúr

válasz #41133696 #19658 üzenetére

Windows indexelés, Windows Search, A Prefetch és a Superfetch kikapcsolása

Akkor végül is sikerült a win7 leghasznosabb moduljait kikapcsolni.
    De te tudod.

törölt tag

válasz Syl #19657 üzenetére

jajj, én már kikapcsolgattam :D

Elmondom miket lőttem ki :)

Windows indexelés, Windows Search, A Prefetch és a Superfetch kikapcsolása

Természetesen a Windows 7 Defragmentálóját, Aztán feltettem a nem régen vásárolt AVG Tuneup 2011-et , erre direkt kíváncsi is volt, hogy mit fog lépni, elkezdte volna elemezni az SSD-t is ,de nem hagytam neki, kivettem előle a pipát, és azt is ellenőriztem, hogy ne legyen az automatikus töredezettségmentesítés bekapcsolva , mert meg marom magam :D

Ja meg a böngésző tmp állományait pakoltam át merevlemezre. Viszont máshoz nem nyúltam, nem tiltottam le a hibernációt - bár sosem használom - helyette az alvó állapotot használom, de az maradt bekapcsolva.
    Aztán ennyi . Felpakoltam a Hard Disk Sentinel PRO-t , az monitorozza.

Ami a hőmérsékletet illeti a cucc 32 fok és 39 fok között ingadozik. Tehát van benne hőmérséklet szenzor.

Mielőtt megérkezett sokáig tanakodtam magamban, hogy hova is tegyem az Aerocool Hi-Tech 7 PRO-ba, a két merevlemez fölé közvelenül egy merevlemez helyre, vagy vegyem elő a régóta nem használt GlacialTech IceCrown 1000-et végül emelett döntöttem, mert passzív hűtő is, bár igaz, hogy a tetejét pont nem hűti mert nem ér hozzá a HDD -vel ellentétben. Viszont mivel nincs mozgóalkatrész nem is melegszik annyira kaptam itt az infót :) Na meg az is szerepet játszott, hogy később akarok még egy 2 TB -os merevlemezt rakni be közéjük :)

• jozsi252

veterán

Nos keddre meglesz elvileg az agility 3, és akkor arról énis tudok dobni teszteket majd ha vkit érdekelne esetleg.

Annyi lenne a kérdésem, hogy mivel régóta akarok venni és most szántam rá magam ezért a topicot elég sokat olvastam, az elejétől fogva, azokat a dolgokat amik kérdések felmerültek bennem.

1; Volt hogy valakinek azért laggolt az ssd mert 4k-s clusterméret volt beállítva, ez a mostani ssd-knél lehet gond, vagy ezeknél már nem? Így nemfontos feljebb állítani?

2;
    - Trim-el gondolom nemlesz gond alapból menni fog
    - Defragot kikapcsolom majd
    - Rendszervisszaállítás se kell mivel soha nemvolt még rá szükségem, stabil a rendszerem
    - Prefetch és SuperFetch-et kikapcsolom ezekse kellenek
    - Indexelés se kell
    - Hibernáció alapból off volt eddig ( majdnem egész nap megy a gépem )
    - Lapozófájlt átrakom a sima hdd-mre

3; Alignálás nos itt vagyok kicsit gondba, mindig win7 telepítővel formázom meg a winyót. Partíciót elosztottam 4096-al ahogy olvastam itt és egész érték jött ki. Csak ugye van 100 megás partíció ott 1 048 576 az eltolás, elvileg akkor a c meg a d partíciómnak is annyinak kellene lennie az eltolásnak nem? Itt lenne a kép a mostani állapotról. [link]

• cszn

őstag

válasz Locutus #18227 üzenetére

Az X25 a második generáció. Az X25-V csak 40 gigás, az X25-M-ből 80, 120 és 160 is van. A 320-as széria a harmadik generáció, egyébként ugyanaz a vezérlője, csak javított, optimalizált firmware-rel. Az 510-es széria egy kicsit mást képvisel, Micron vezérlője van. Részletesebben.
    A TRIM-et mindegyik támogatja.
    Semmi egyéb, vagyis ha elindítod az SSD toolbox-ot az ellenőrzi, hogy minden stimmel e és átállítja amit kell (prefetch, superfetch általában).

• McLaca

őstag

válasz DV #17267 üzenetére

Nem hiszem, hogy a több GB/s olvasási sebességű RAM-ot bármilyen SSD kenterbe veri, és a prefetch, meg a superfetch csak annyit csinál, hogy a gyakran indított progikat beolvassa a RAM-ba, és onnan indulnak szélsebesen.
    De ha az Intel azt mondja, akkor kikapcsolom. :) (Vagyis feltelepítem ezt az izét.)

ZoliaE46: ha nem használ a júzer nagy harverigényű progikat (videoszerkesztés, vagy nagyméretű és egyszerre sok képpel végzett munka, kiadványszerkesztés), akkor 4GB is elég lehet.

Üdv!

• DV

senior tag

válasz McLaca #17247 üzenetére

Az Intel Toolbox-ot hogyha lefuttatom, akkor az kikapcsolja a Superfetch/Prefetch-t.

• McLaca

őstag

Azt honnan lehet megtudni, hogy mekkora cluster mérettel formázta meg a Win7 az SSD-t?
    Tiszta telepítés volt, azaz miután eSata rackban kipróbáltam, hogy egyáltalán működik-e, töröltem a partíciót, és a Win7-re bíztam a többit. Ha jól csalódom, a Win7 4kB-os mérettel formáz, de ez valahonnan lekérdezhető?

Amúgy az Intel 320 egyelőre szélsebes a mindennapi használatnál. Amit nem kapcsoltam ki, az a prefetch és a superfetch, értelmetlen kikapcsolni, mert mindkettő csak olvas, ráadásul a RAM-ba, ami még mindig gyorsabb, mint egy SSD, a rendszervisszaállítást meg azért nem, mert baromi jól tud jönni néha, viszont 2,5GB környékén korlátozom a területét.

Szerk.: közben rájöttem, chkdsk, csak a cmd-t rendszergazdiként kell hozzá futtatni...

Üdv!

• AtHoS

nagyúr

válasz DV #16374 üzenetére

Na sikerült beüzemelni az Intel SSD-t.

A régi rendszer klónozása nem volt olyan egyszerű, mint amire számítottam.
    Ist #16343
    Sajnos sem az Acronis True Image és sem a Drive Snapshot nem ingyenes ráadásul a Drive Snapshot-tal nem tudtam bootolhatóvá varázsolni az SSD-t, még win7 telepítőlemezéről javítva sem, ergo ez a program számomra kuka.

Jó néven vettem volna, ha olyan válaszol a kérdésemre, aki már foglalkozott a témával és 1-2 apróságra amin könnyű elcsúszni felhívja a figyelmem.
    pl. Nem tudom miért, de valahogy csak a közvetlen klónozásra asszociáltam. Menet közben kiderült, hogy így nem fog összejönni.

FW keresgetés közben rátaláltam, hogy Intel SSD-hez le lehet tölteni egy Acronis féle backup progit (Intel Data Migration Software). Ezzel mindössze annyi volt a probléma, hogy mint kiderítettem a Dataram ramdrive miatt BSOD-t dobált az arcomba. Hát ennek nem örültem azért. A Ramdrive-ot lekapcsolva már elindult, de nem sikerült klónoznom vele, mert csak teljes winyó klónozására képes (picit butított verzió) és a régi winyóm jelentősen nagyobb ugye mint az SSD, így hibaüzenet kíséretében megállt a tudománya.

Ekkorra már több órát szórakoztam az egésszel és erősen elgondolkodtam, hogy hagyom a francba a klónozást inkább telepítek egy új rendszert. (kényszerszünet következtében volt időm átgondolni a dolgokat, ekkor ötlött fel bennem az a felismerés is, hogy "mi lenne, ha backup fájl-ból próbálkoznék?") A kisördög nem hagyott nyugodni, ráadásul nem vagyok az a könnyen feladós típus. Bepróbálkoztam 1-2 ingyenes progival, de vagy úgy jártam, mint a DriveSnapshot-tal vagy pedig az alignálást szúrta el az SSD-n.

Végül minden mindegy alapon virágbolti Acronis True Image Home 2011-el sikerült megoldani a feladatot, de ugye egy lépésben ezzel sem lehetséges. Mindenképpen a HDD -> backup fájl -> SSD sorrendet kell eljátszani. Ezzel az alignálás is rendben marad és indul is az SSD-ről a win7.
    Szerencsére az Intel - Acronis kooperációnak köszönhetően 40% kedvezménnyel meg lehet venni a 2011-es TIH-ot. Ja igen, ez nem omlik már össze a ramdrive-tól.

Miután sikerült klónozni normálisan nekiálltam az ajánlott élettartamot óvó beállításokat megfelelően kialakítani:
    - formázva 4k cluster mérettel NTFS-re és alignálás rendben: 2048 szektornál kezdődik a partíció
    - trim alapból működött, legalábbis az "fsutil behavior query disabledeletenotify" 0-át adott vissza
    - Prefetch és SuperFetch -hez nem nyúltam, nem is tudom mit is gyorsítana, ha kikapcsolnám.
    - töredezettségmentesítést kikapcsoltam az SSD partícióira, illetve azokra már eleve nem is volt bekapcsolva
    - a keresési és a drive indexelést letiltottam a szolgáltatások között (amúgy sem használom a win beépített keresőjét)
    - kikapcsoltam a hybrid sleep-et, majd a "powercfg -h off"-al teljesen ki is kapcsoltam a hibernálást
    - rendszer visszaállítást nem bántottam, de erősen gondolkodom, hogy az Acronis TIH-al készíttetek inkább időnként mentést HDD-re
    - böngészési előzményeket IE-nál átraktam hdd-re, FF4-nél valahogy nemigazán sikerült, de majd megoldom később, amúgy is Opera-zom, annál még már eleve Ramdisk-en van a cache
    - eszközkezelőben a "Windows írási gyorsítótárhoz tartozó puffer ürítésének letiltása az eszközön"-höz tettem egy pipát, bár fogalmam nincs ez miért is jó
    - pagefile-t átraktam winyóra, mivel nem vagyok híve a kikapcsolásának. Találkoztam már emiatt BSOD-t produkáló géppel, bár a konfig kialakítása is sokat befolyásol. Nálam 8GB memó van, ebből 1GB ramdisk, de szerintem elfér az a lapozófájl a hdd-n
    - Temp, TMP könyvtárakat áthelyeztem user és system szinten is hdd-re a rendszerváltozókkal
    - Ramdrive mentését tettem még át hdd-re (1GB-os fájlocska)
    - a 20% állandó hellyel nem lesz probléma, mivel kétszer akkora SSD-t sikerült beszereznem, mint amire igazából jelenleg szükségem lenne

Egyelőre ennyi amit bűvészkedtem az optimalizálással.

Ezek után a sebessége CDM-el nézve egész jó

• essexboy

MODERÁTOR

Egy gyors kérdés:

A SuperFetch-et az Xp-nél hol lehet átállítani, mert a leirat szerint a prefetch alatt kell hogy legyen de nekem nincs ott. Elérési út: HKEY_LOCAL_MACHINE - SYSTEM - CurrentControlSet - Control - Session Manager - Memory Management - PrefetchParameters

Előre is köszi!

• Lord Dragon

senior tag

Hali mindenkinek!

Remélem itt tud nekem valaki segíteni SSD ügyben! Bárminemű segítséget \ tanácsot szívesen veszek!

Szóval a történetem lényegében annyi, hogy 1 héttel ezelőtt vettem egy db SSD-t. Eddig csak vinyóim voltak, ez életem legelső SSD-je. Előtte még csak nem is fogtam SSD-t a kezemben, szóval nem nagyon értek hozzá, csak annyit, amennyit próbáltam kutakodni a neten, meg utána olvasgatni itt-ott. A konfigomat a profilomban láthatjátok, ott le van írva minden részletesen, de ide is kiírom, hogy az SSD amit vettem:

OCZ Vertex2 120GB 3,5" SSD.

Lényegében 1 gondom van vele főként. Az, hogy még csak köszönő viszonyban sincs a sebessége ahhoz képest, amit az OCZ honlapján megadtak. Ugyebár itt az olvasható, hogy maximális sebesség: Olvasás 280MB\ sec, írás: 270 MB \ sec. Nah most én nem várom el, hogy ezt elérje, mert ez ugye elméleti maximum sebesség. De azért azért mondjuk azt elvárnám, hogy legalább a 200-200-at érje el, ha többet nem is. Ehhez képest. 170-180 MB \ sec-es az olvasási sebességem, ez még elfogadnám, de az írási sebesség az drámaian rossz. 50-60 MB \ sec-el lehet írni az SSD-t a 270 MB \ sec helyett. Ráadásul számottevő különbséget nem veszek észre elérési időben se. értsd: nem töltődnek be sokkal gyorsabban a programok. Egy fél hajszállal azért jobb, de ez borzasztóan karcsúcska fejlődés ilyen rengeteg pénzért. Előtte Samsung Spinpoint F1 250GB Raid0-n volt a windows-om. Most pedig áttettem az SSD-re. A Raid0 esetében a két vinyó együtt volt 10K az SSD meg nagyon akciósan volt 42K (vatta új), szóval ez nekem így egyáltalán nem éri meg eddig. Könnyen előfordulhat azonban, hogy valamit rosszul csináltam a használat közben, ezért kérek segítséget. Részletesen leírok mindent, hogy eddig miket csináltam:

1, Partíció eltolás mértéke 1 MB (mert a 31,5Kb nem volt jó neki azt olvastam neten, mert az nem osztható 4KB-al amennyi a szektormérete)

2, Letiltottam az alábbi dolgokat:
    - Prefetch
    - Superfetch
    - Indexelés
    - Töredezettség mentesítés

3, Egy PH-s leírás alapján a meghajtó tulajdonságainál \ a házirendek fülön belül bepipáltam egy olyat, hogy: "A windows írási gyorsítótárához tartozó puffer ürítésének letiltása az eszközön" - Azt írták, hogy ez elméletileg gyorsítja az írási műveleteket. Én se előtte, se utána nem vettem észre változást

4, A Virtuális memóriát
    - először kikapcsoltam teljesen
    - másodszor fixen beállítottam 2048MB-ra a minimumot és a maximumot is
    - Automatikusra állítottam
    >>> Egyikkel se volt semmilyen változás, mind3 esetben ugyanolyan sebességű volt az SSD

5, odafigyeltem, hogy AHCI módban menjen az SSD.

Nagyjából ennyit csináltam összesen, és közben folyamatosan tesztelem, mindennapi windows használattal, SSD benchmark-al meg valami ATTO-t is töltöttem le. Illetve total commanderbe másoltam az SSD-re. Ugyanazok a számok jöttek ki, mint az SSD benchmarknál. Az Atto-nál már nagyobb számok is voltak, de ott se érte egyik se a 180nál nagyobb értéket, nehogy a 280-at. Habár azon az ATTO-n nem is igazán tudtam elmenni, hogy mi az a rengeteg sok csík, nem értettem miket mér, meg hogyan.
    Windows 7 Ultimate -et használok amúgy és most formáztam újra az egész gépet az SSD kedvéért, nem Ghost-olással húztam rá egy régi wint, vagy ilyesmi.

Összefoglalva az egészet, a kisebb programok ugyanúgy azonnal ott vannak, a nagyobbak meg 1 sec-el töltődnek be hamarabb maximum. Szóval nem igazán értem mitől kéne előjönnie annak az előnynek, ami ilyen rengeteg pénzbe került. Mert ennyi pénzért már 2db 1 terás WD raid Edition-t is lehetne venni RAID 0-hoz és az is lenne ennyivel gyorsabb bőven mint a két régi 250-es vinyóm. :(
    Nagyjából ennyit tudok hozzáfűzni a témához.

Ja ami még nagyon zavaró most jut eszembe: Ha 10-15 percig nem csinál semmit a gép mert úgy hagyom, akkor ráadásul még "bealszik" az SSD. Ezt úgy kell érteni, hogy valamit elkezd csinálni a háttérben ha nem használom folyamatosan és amikor hirtelen használnám, mondjuk megnyitok egy böngészőt, akkor vagy 6-7 sec-et kell várni mire betölti. Ilyen soha nem volt amikor vinyón volt a windows. Aztán ha egyszer kivártam, akkor megint minden megy ugyanúgy normálisan, addig amíg újra állni nem hagyom.

Tisztelettel kérném, hogy aki tud, az segítsen. :R

Előre is köszönöm!

Üdv! L.D.

U.I.: Lehet, hogy van amit elfelejtettem ideírni, ha felmerül valami kérdés, akkor szívesen válaszolok, ha tudok.

• Bogyó bá'

nagyúr

válasz mg105 #15224 üzenetére

Köszi szépen a linket! :R

Végülis teljesen átlagosan teljesít az SSD-k között, de az ára meg lényegesen átlag alatti, így túl rossz vétel nem lehet.... :) Amint olvasom, az árban a beépítő keret is benne van, így azt fölöslegesen vettem meg előre (500,- forint volt)
    Remélem, hogy holnap tényleg megérkezik, akkor némi totális újratelepítések után majd szolgálhatok tapasztalattal is. Minden SSD-s cikket újra elolvastam itt a PH-n, hogy ne hagyjak ki semmit a beállítgatások lépései közül. Bízom benne, hogy többet fog érzésre gyorsulni a gépem tőle, mintha egy négymagos procit szereztem volna be az áráért. Játszani nem szoktam, így különösebb szerepe nem volna egy nagyobb procinak... szerintem. Lásd konfigom.

Apropó: a "prefetch, superfetch" milyen névvel van illetve egy magyar Win7-ben? Ugye, azokat illik kikapcsolgatni...

• radi8tor

MODERÁTOR

válasz Silentfrog #14923 üzenetére

Azért ha megteszed azokat a lépéseket rosszat nem teszel az SSD-vel. Szerintem nem értelmetlenek a lépések.
    Pl az én gépemben sincs lapozófájl, és MINDEN temp könyvtár a HDD meghajtóra dolgozik.
    Superfetch és windows search kikapcsolva, alignálni természetesen kell.

• szab.tam

nagyúr

válasz szab.tam #14856 üzenetére

enable prerfectcher az xp-ben is ott volt, a regeditben átírtam 0-ra.
    superfetch xp-n nincs alapból? mert nem találom. (és akor kilőni sem kell ugyi..)

ezt az xp-n hol találom, ha van egyáltalán....

• szab.tam

nagyúr

válasz szab.tam #14855 üzenetére

csak megmozdult a vga-m, így a 3-ból csak 1 kijelző ment, (igp-re kötött), az ikonok összeborultak, stb....

eljutottam a javasolt win beállításokhoz ssd-hez. az elemző írást megint csak természetesnek veszi, hogy win7-e van mindenkinek.... :((

így a töredezettségmentesítőben nem találom az ütemező pipát, amit ki kéne vennem...

"Az SSD-nek nincs szüksége a töredezettségmentesítésre, a prefetch-re, a SuperFetch-re és az indexelésre. "

nahát: xp alatt egyelőre ezeket a beállításokat sem találom. :(
    lehet, hogy előbb kéne gondolkoznom, utána kérdeznem, de beszűkültem... :DDD

Aktív témák