Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
Watt25 #16683 üzenetére
Nem minden. Csak az alapcsomag. Legalábbis nálunk látok több muxot is, de csak egy része, az analógnak megfelelő része kódolatlan
Ahol volt családi analóg csomag, ott persze ez több csatornát jelent gondolom. Nálunk csak alapcsomag volt már. Az igaz lehet, hogy a családi rész más frekvencia tartományban lehetett analógul is és ha a dvb-c is ahhoz igazodik, akkor szűri.
-
azbest
félisten
válasz
fpeter84 #16679 üzenetére
Az elején sorolt tunerek mind dvb-t normára valók. A kombó tunernek van saját topicja [link], amennyire tudom még nincs dvb-c támogatása linuxra.
Nálam nekem egy geniatech mygica t230 van a raspberry2-re kötve a kábeles adáshoz. aliexpressen szokott lenni 25 dolcsi alatt a gyártónál (néha pár napra felviszik az árat, de eddig mindig visszacsökkent). Annyit kell tudni, hogy a 3.18-as kernel még nem jó hozzá, hanem a 4es raspi kernelt kell behúzni hozzá. Az meg mintha néha fagyasztaná a pi-t. (bár egy pár hete nem frissítettem, nem tudom azóta javították-e)
Érdemes visszaolvasni, hogy miket írtunk korábban a mygica tunerről.
Nem nagyon van más olcsó alternatíva. Drágábban azt hiszem akad még pár, csak lehet nehéz beszerezni.
-
fpeter84
senior tag
Mint írtam, dekóderkártya nélkül veszi az összes lényeges csatornát az az 1 TV amiben van digit tuner is, kártyát még az életben nem látott - tehát a CI/CI+ slot nem szempont.
Egy RPi B és egy BPi van itthon kihasználatlanul, ezért jutott eszembe mint alternatíva - és akkor már végre talán eljutnék addig is hogy web/ftp/samba/torrent szerver is lehessen a háttérben
A probléma az USB-s DVB-C tuner kiválasztásával van... Ugyan van itthon pár adapterem: AF9035B+FC0011 - ezt sehogy nem sikerült eddig linuxos környezetben élesztenem, de a linuxtv.org szerint nem is tudna kábelen venni. Van még egy újabb RTL2832U+FC0013-as is - ez DVB-T vevőként működik jól. Default kernel driverrel a DVB-C hívás VLC-ből olyan hibaüzeneteket ad hogy incorrect parameter. Ezzel a driverrel hibaüzenet nincsen, de mégsem vesz semmit kábelről. Továbbá van még egy annyira noname micro USB-s androidos eszközökhöz szánt adapterem is, aminek nemhogy win/linux drivere nincsen, de még magáról a chipset-ről sem hallott a net...
ebay-en találtam olyan adaptert, ami win környezetben tudná a C-t is, viszont linuxos környezetre nem bíztatóak az infók: RTL2832P, MN88472, R828D - a két szélső csippel tudja hangolni a DVB-T-t, de a kábelhez a pana kellene amihez egy 2013-as részletes kiveséző blogbejegyzés szerint nincsen még driver. De ez már 2 éves írás, és amikor leszedtem és fordítottam a legfrissebb v4l-dvb csomagot, abban láttam nyomát már ennek is:
t400@ThinkPad-T400:~/media_build$ find . -name *88472*
./linux/drivers/media/dvb-frontends/mn88472.h
./linux/drivers/staging/media/mn88472
./linux/drivers/staging/media/mn88472/mn88472.c
./linux/drivers/staging/media/mn88472/mn88472_priv.h
./v4l/mn88472.h
./v4l/mn88472.c
./v4l/mn88472_priv.hViszont a blog szerint az adapter VID/PID azonosítója 15f4:0131, aminek nyoma sincsen a lefordított kernel modulokban annak ellenére, hogy csomó rtl2832* fájlt látok a csomagban:
t400@ThinkPad-T400:~/media_build$ find . -name *rtl*
./linux/drivers/media/dvb-frontends/rtl2832.c
./linux/drivers/media/dvb-frontends/rtl2832.h
./linux/drivers/media/dvb-frontends/rtl2832_sdr.h
./linux/drivers/media/dvb-frontends/rtl2830.c
./linux/drivers/media/dvb-frontends/rtl2832_sdr.c
./linux/drivers/media/dvb-frontends/rtl2830.h
./linux/drivers/media/dvb-frontends/rtl2830_priv.h
./linux/drivers/media/dvb-frontends/rtl2832_priv.h
./linux/drivers/media/usb/dvb-usb-v2/rtl28xxu.h
./linux/drivers/media/usb/dvb-usb-v2/rtl28xxu.c
./v4l/rtl28xxu.h
./v4l/rtl2832.c
./v4l/rtl2832.h
./v4l/rtl2832_sdr.h
./v4l/rtl2830.c
./v4l/rtl2832_sdr.c
./v4l/rtl2830.h
./v4l/rtl28xxu.c
./v4l/rtl2830_priv.h
./v4l/rtl2832_priv.hSzóval most megint itt járok, hogy egyszerűen nem találok költséghatékony DVB-C képes adaptert sehol... De még reménykedek, hátha itt valaki jutott már tovább mint én...
-
válasz
fpeter84 #16676 üzenetére
Ha a TV-be dugott kártyával működik, sanszos, hogy dvb-c, de ezt a szolgáltatód tudná pontosan megmondani, mint ahogy azt is hogy elég a CI foglalat, vagy CI+ kell hozzá.
Ha jól láttam (nem tudok németül (se)), ez csak a szabadon fogható (kódolatlan) adásokat veszi. Magyarul nincs benne CI kártya fogadó.
Egy r/bpi árábol már kapsz egy boxot, ami fogja a szabad adókat. Biztos megéri "szopni" vele? Persze ha kihivás, hobby, akkor hajrá. Tudtommal így csak akkor működik a móka, ha nincs tásítva a CI modul, és a kártya.
-
fpeter84
senior tag
Sziasztok!
A környékünkön is levett cirka minden értelmes csatornát a T az analóg kábeltv listából. Alternatív szolgáltató nincsen ami rendes netet is adna. Kódolatlan digitálisként viszont rajta maradt cirka minden csatorna, de 4 TV-ből sajnos csak 1-ben van digit tuner - azon megy minden csatorna dekóderkártya nélkül amit néznénk - jól tippelem hogy ez DVB-C ?
Lusta alternatívaként ezzel szemezek: Kaon DVB-C HD TV - elhoznák németországból plusszköltség nélkül...
Kicsit költségesebb, de sokkal okosabb alternatívaként viszont arra gondoltam hogy egy RPi (vagy inkább BPi?) alapú szervert építek több USB-s adapterrel és az streameli a képet olcsó HDMI-s droidos Kodi-t futtató kliensek felé - viszont a DVB-C képes USB-s adapterek között elvesztem. A linuxtv.org listáját próbálom összevetni az itthon illetve ebayen kapható lehetséges adapterekkel, de egyelőre nem találtam olyan olcsó (nem 50-100-150EUR stb) alternatívát ami biztosan működne - alverziók, különböző chipset-ek ugyanazzal a csomagolással és névvel, stb...
Valakinek van ilyenekkel gyakorlati tapasztalata?
-
csabi63
senior tag
válasz
pinnacle #16665 üzenetére
Jó a UPC box, évek óta használtam gond nélkül. Én igazából (3D) blu-ray lejátszót kerestem, mert az előző 5 év után beadta a kulcsot. Akkor vettem észre, hogy vannak olyanok, amik kezelik a CI+ kártyát. Dupla haszon, ha nem tripla. 3D blu-ray, médialejátszó, és megy rajta a UPC kábel. Ha igaz...
Egyébként a gyári LG HR925C user manual szerint (93 oldal) .ts-t rögzít, ami eléggé meglepett. Ezek szerint mégsem kódolt adatfolyamot rögzít, hanem médiafájlt. Nem is találgatok tovább, majd kiderülnek a részletek hamarosan.A Venton Unibox képét ne vedd alapul, mert az a műholdas tunerrel szereltről készült. Valójában 2 x DVB-C/T2 dupla tuner van benne, amivel a földi (MinDig TV) és a kábel (Digi, UPC, etc) adásokat lehet fogni. A legtöbb üzletben eleve úgy árulják, hogy magad választhatod ki, milyen tunerrel kéred. Példa. Csak nem a legjobb, mert itthon drága. De kell még bele HDD is, meg fel kell turbózni egy szoftverrel, hogy kezelje a CI+-ot. Az viszont nem téma, a Venton oldaláról letölthető.
-
szuszinho
őstag
Digi kábelem van, és 1-2 hete a Sport 1, Sport 2 nem működik. (DVB-C + Tvheadend). Mi lehet a probléma?
-
szemarci
csendes tag
Sziasztok!
Kábeltévés műsort (Sport1 HD) szeretnék felvenni (DVB-C), majd ezt számítógépen is lejátszani, hosszú távra menteni. Az adás győri vidanetes, kódolt. Elsősorban az érdekel, hogy a gyakorlatban működik-e ez, aztán pedig, hogy ezt milyen eszközökkel lehet megvalósítani. Olvastam itt a fórumon kódolásról (gondolom ennek dekódolását a CI+-is kártya végzi), valamint titkosításról is (ennek meglétét hogyan tudom elleőrizni?). Ezek miben korlátozzák a lehetőségeimet? Valamint láttam néhány hozzászólással ezelőtt felsorolva pár, igen borsos árú eszközt. Ezek megoldják a fent említett feladatot? Nem létezik ennél költséghatékonyabb megoldás?
Válaszotokat előre is köszi.
-
attilav2
őstag
válasz
Poplacsek #16637 üzenetére
TBS6618 - 1db DVB-C tuner, 1db CI slottal
84 euro, nem olcsó. De a jövőt tekintve biztos megéri. A cablestar2 képminőségével szerintem nincs probléma, legkinkább a kódekektől függ a képminőség, SD csatornákhoz a LAV filtert HD adásokhoz a Microsoft dtv-dvd decodert(dxva hardveresen vga gyorsított) használom, ez a kombináció nekem elég jó képminőséget ad, de a csatornaváltás lassú. Én is megvettem a dvbviewert, de azért mert a törött verzióban állandóan elhangolódtak a csatornák(változó pid és egyéb értékek) és nem frissítette őket, gyakran fekete kép fogadott és teljes újrahangolást kellett csinálni. Most hogy a legális verziót használom ilyen gond még nem volt. Folyamatosan letölthetem a frissítéseket. Mindenkinek csak ajánlani tudom hogy vegye meg, mert windowsra nincs más épkézláb dvb program.
-
Poplacsek
senior tag
válasz
attilav2 #16635 üzenetére
Én alaplap csere miatt kényszerültem a váltásra és nagyon nem bántam meg! Technisat CableStar HD2-ről váltottam TBS6290-re és nagyon rendben van a TBS kártya. Gyors a csatorna váltás és nagyon szép a képe, működik vele a Tarr-os CAM modul stb. Meg is vettem hozzá a DVBViewert, mert ez már megérdemli!
Nem kell a TBS-t kínából rendelni, én is németből rendeltem ebből a webshopból. 5 munkanap alatt kézhez kaptam. Paypal-al lehet fizetni.
TBS6618 - 1db DVB-C tuner, 1db CI slottal
TBS6680 - 2db DVB-C tuner, 2db CI slottal
TBS6290 - 2db DVB-C tuner és 2db DVB-T/T2 tuner, 2db CI slottalA TBS supportról meg annyit, hogy gond volt a driverrel, mert nem találta meg az adókat bizonyos frekiken. Megírtam nekik, hogy szerintem driver hiba erre 5 órán belül jött a válaszlevél a javított driverrel.
-
attilav2
őstag
Érdemes a jelenlegi pci-os dvb-c tuneremet pci-expressre cserélnem?
Azért gondolkodtam el rajta mert egyre kevesebb pci slot van az alaplapokon, a jövendő ddr4-es lapjain meg már lehet nem is lesz. Két lehetőséget néztem eddig, az egyik egy TBS gyártmány, Gróf..
ajánlotta, neki működik. De kínából lehet rendelni és rájön a vám és vámügyintézés macerája. A másik lehetőség egy német webshop ahonnan technotrend dvb-c pci-e eszközöket lehet rendelni. A technotrenddel van valakinek tapasztalata?
A mostani technisat cablestar II pci vel elégedett vagyok, csak gondolom a pci slot előbb utóbb kikopik. Milyen más pcie-s dvb-c tunereket tudtok még ? Lehetőleg magyar vagy eu-s forrásból. -
djnice
veterán
-
válasz
kungzi #16623 üzenetére
Általában házilag módosítgatott fw-el. Pl. a Samsung TV-khez is létezik okosított fw, ill. még a műholdvevőket is szeretik "tuningolni".
Arról nincs infóm, hogy melyik ci+-os DVB-C vevő faragásának áltak neki, ill. a Technisat készüléke (erről tudom biztosan, hogy CI+-os) mennyire keltette fel a "modderek" figyelmét.
-
Watt25
veterán
válasz
lifilif #16609 üzenetére
de kicsit úgy tűnt, hogy mellébeszélnek
Mindenképpen ellentmondásos, amit mondtak.
függetlent pedig nem adnak <-> Ha új fajta tévém van, akkor ahhoz adnak másik kártyát
Ez vicc, szokás szerint az ügyintéző segg hülye hozzá, ez minden szolgálatónál így van.
Az igazság az lehet, hogy adnak kártyát, de lehet, ők adják a kártyához párosított CA modult is, ez nem egyértelmű a leírásodból. Ezt ki kell deríteni.
ha van CAM alzata egy set top boxnak, akkor ugyanúgy kell, hogy tudja kezelni a kártyát, mint egy tévé
Pontosan!
Azt kell még tutira megtudni, hogy kell-e CI+ hozzá, vagy elég a CI.
CI+ esetén elég nehéz beszerezni boxot.
Rögzítős tévé, saját box vagy mégis inkább tuner?
Rögzítős tévékből nem tudod kimenteni a rögzített anyagot. (Ez nem csak szöveg!)
USB-s DVB-C tunernél probléma lehet, ha CI+ -t használ a szolgáltató. (Valaki írta, hogy Linux-on már működik. Windows-on kérdéses.) Illetve akkor is gond lehet, ha a kártyához adnak párosított CA modult is.Tehát, továbbra is van két kérdés, ezt tudd meg:
Kötelező-e szolgálató által adott CA modul használata? (Párosítás miatt.)
CI, vagy CI+ kell hozzá? -
válasz
Watt25 #16600 üzenetére
Nem a vevő digitális/analóg felépítése okozza a búgást. Az viszont igaz, hogy a dvb-c felvevők a stream-et rögzítik, aminek a minőségét tényleg nem befolyásolja a földhurok, vagyis azt bárhol lejátszhatod búgás mentesen, a felvételbe nem fog belekerülni az mint analóg felvételek esetén.
lifilif
Azt írtad, hogy a leválasztó tényleg csökkentette. Akkor tovább kellett volna keresgélni, míg végleg megszűnik. Csak egy helyre van bedugva a központi antenna? Az sem mind1, hogy közvetlen a TV elé, vagy a bejövő pontra volt téve a leválasztó, és utánna lett szétosztva. A TV hangszóróin lehetett hallani a búgást, vagy külön erősítőre van kötve?
Hogyan vannak összedugva az eszközök, és milyen (minőségű) kábelekkel?
Hidd el meg lehet oldani, de lehet azért nem tudtak eddig segíteni, mert olyan részlet is elkerülte a figyelmüket amire nem gondoltak, vagy re nem írtad le pontosan a hiányzó láncszemhez szükséges infót (videó-magnó, számítógép, rádiós erősítő is van a láncba, amik nem 1 helyről kapják táplálást, és vagy máshova is be van dugva az antenna kábel,...) -
attilav2
őstag
Linux alatti dvb-c csatornahangoláshoz
digikábeleseknek egy kis segítség a w_scan használatához.
Transzponderlista előállítása w_scan-nel:
w_scan -fc -Q 1 -c HU -x > initial-tuning-data.txt
Nagyon fontos a "-Q 1" paraméter mert ez állítja be hogy qam256-on keressen, enélkül leáll a keresés.
A transzponderlista egy olyan fájl amely tartalmazza azokat a frekvenciákat qam és symbol rate adatokat, amik alapján a csatornakeresést el lehet indítani.
Csatornakeresés indítása egyszerű channels.conf csatornalista generálásával:
w_scan -fc -I initial-tuning-data.txt -c HU -X > channels.conf
Csatornakeresés indítása xml formátumú csatornalista generálásával:
w_scan -fc -I initial-tuning-data.txt -c HU -L > channels.xspf
Mindkétfajta formátum megnyitható vlc-vel és válogathatunk a csatornák között.
Az xml csatornalista előnye hogy áttekinthetősége végett kézzel is bele tudunk szerkeszteni, már persze ha tudjuk mit módosítunk.
Paraméterek magyarázata (w_scan német nyelvű oldal, az angolt nem ajánlja mert nem up to date)
http://wirbel.htpc-forum.de/w_scan/index2.html
Példa paraméterek:
https://wiki.ubuntuusers.de/w_scan
Valamint használható még a w_scan --help
és van részletes paraméterlista (csak itt említ meg bizonyos paramétereket pl a qam és symbol rate) w_scan -H
Illetve látható az összes paraméter egy helyen magyarázattal: man w_scan -
Kernel
nagyúr
válasz
lifilif #16582 üzenetére
Pedig van erre leválasztó, ami csak a nagyfrekvenciát engedi át.
Egyébként a központi antennakábel és a hálózati konnektor védőföldje (ami a készülékházakkal direkt összeköttetésben van) között kialakuló földhurok csak a készülékek közötti analóg jelátvitelben szokott zavart okozni (kép és hang egyaránt), digitális átvitelben nem. HDMI sem érzékeny rá.
Szerintem a saját box akkor működne, ha a szolgáltató (a UPC mediacardhoz hasonlóan), tudna biztosítani olyan komplett egységet, amit kártyával együtt be lehetne dugni bármelyik standard DVB-C eszközbe.
Kódolatlan DVB-C műsorok egyáltalán nincsenek azon a rendszeren?
-
Watt25
veterán
válasz
lifilif #16580 üzenetére
Vezetékes és kábel között mi a különbség
Opsz... Kábelt és műholdat akartam írni.
Vidanet-et annyira nem ismerem, bár talán volt már róla szó. De most biztosra nem tudom megmondani, adnak-e csak kártyát, ezt meg kell kérdezni.
ha saját boxot használhatok, akkor miért kell még tuner is?
Ez lehet, félreérthető volt. Úgy gondoltam, hogy vagy veszel egy saját felvevős box-ot, vagy veszel USB-s DVB-C tuner-t a számítógéphez és közvetlenül azzal végzed a rögzítést. (A tuner-be dugod a koaxot.) Ehhez kelleni fog egy SmartCard olvasó is, abba tudod rakni a kártyát. (Feltéve, hogy a Vidanet ad csak kártyát.)
Szóval, első körben azt kell megtudakolnod, hogy ad-e csak kártyát, vagy CA modullal párosítva adja, esetleg egyáltalán nem ad? Ezt nem tudom. Vagy itt valaki megmondja, vagy kérdezd meg az ügyfélszolgálaton. -
Bozek
nagyúr
válasz
ezredes #16564 üzenetére
"a lapos tv-n nem jön be digitális csatorna csekkolva"
Van benne DVB-C tuner? Biztos jól kerested? Mert azt be kell ám állítani, hogy nem analógot akarsz nézni, hanem digitálist. És még ott is lehetnek beállításbeli dolgok, amik hibásak lehetnek (pl.: QAM, symbol rate).
-
-
ezredes
csendes tag
a lapos tv-n nem jön be digitális csatorna csekkolva.
de az egyszerű dvb-c boxon meg a mi analog csatronáink nem jönnek be...
pl. ezen: STRONG SRT 8114de ott ahol van digitális adás ott is leteszteltük, s ott is csak a digitális csatornákról tud felvenni,
az analogról nem.nah, mind1. azért kösz...
-
válasz
pappzo #16523 üzenetére
ezredes
- kisvárosi környezet, csak upc van, s csak az alap csomag (29csatorna) + net + telefon van előfizetve...
Az mind1. Ha már jön az analóg csomag, mellette jön a digitális is. Nincs különválasztva, vagy + előfiztéshez kötve.(csak akkor ha több digitális csatornát szeretnél)
A lapos TV-n csekkold le a digitális vételt.Keresd meg a városod, és nézd meg, hogy az m1,m2, rtl,... melyik frekin van, és kézzel add hozzá a digitális kereséssel. Csinálhatnál egy teljesen automata keresést is, de akkor sanszos, hogy törlődik az összes csatorna, és ha nem jön be, kezdheted előről az egész hangolást, rendezést.
Pontosan mi a TV típusa/modellszáma?- a set-top boxot amit írtál, hogy van analog kimenete? én bemenete? vagy mindegyiknek van? linket küldhetnél egynek mert akárhogy is keresek árukereson vagy máshol nem találok megoldást.
A koax antenna kábel megy bele, és rca-n vagy scart-on össze tudod kötni a tv-vel. Mintha a csak egy vhs magnó lenne. Pl. itt a Globo dvb-c vevője. A hátulján meg látod, hogy van scart, vagyis analóg kimenet. Ezért össze tudod kötni a régi "analóg" TV-vel:Azt nem állítom, hogy a felvétele simán átvihető, szerkeszthető PC-n, nincs vele konkrét tapasztalatom, de a saját felvételeit tuti lejátsza.
-
pappzo
csendes tag
Sziasztok!
A #16511 -ra senki?
Tehát DVB-C földi adást szeretnék rögzíteni kábelről (szolgáltató Tarr Kft dél-Dunántúl),
Lényeg, hogy CI modut fogadjon, azaz a szolgáltató szabványos CI kátyáját be tudjam tenni. ELőre be tudjam programozni, hogy melyik csatornáról mikor és miket akarjak felvenni.Lehet valami USB-s eszköz, vagyakár valami Set Top Box, lényeg hogy utána PC-re, majd más média lejátszóra át tudjam tenni a felvételt emészthető formátumba (Divx, MKV, H264). Bővebben a kérésemről a #16511-ben olvashattok.
Tehát Nickelodeon Junior -ról szeretném felvenni a kisfiamnak a Mancs Őrjárat részeit.Köszönettel várom a segítségetek. Mivel csak erre a célra kell ha nem kell nem költenék rá egy vagyont.
Tehát várnám a javaslatokat.
Papp Z.
-
Kernel
nagyúr
válasz
ezredes #16514 üzenetére
Akkor viszont ide visszakanyarodva:
amugy van led-tv is másik szobában... amin van hdmi, stb. de az adás ugyanugy analog... azon fel lehet venni?
Ha az LCD TV rendelkezik DVB-C tunerrel és rögzítőképességgel, azzal lenne néhány lehetőséged. (Csak a LED TV elnevezést szakmai témában nem nagyon szeretjük, legyen inkább LCD.)
-
Kernel
nagyúr
Már a UPC-n is elérhető kódolatlanul a legtöbb analóg csatorna.
Az analóg csatornák eddig sem voltak kódolva.
DVB-C csatornák között hány kódolatlant talál, amit kártya nélkül, simán egy DVB-C tuneres TV-vel nézni tud? Régebben csak az M2 jött be, ha jól emlékszem, a többi titkosítottként jelent meg a listában.
-
válasz
pappzo #16511 üzenetére
Ha nem kódolt, akkor minek a ci foglalat?
Nem lenne praktikusabb egy usb-s dvb-c tuner? Felprogramozod az időpontokat, aztán eleve a gépre veszi.
Közvetlen a stream-et veszi fel mind1ik, nem kódolja újra. Ha nem eszi meg úgy a box, akkor neked kell átkódolni a gépen.ezredes
Már a UPC-n is elérhető kódolatlanul a legtöbb analóg csatorna. Egy analóg kimenettel is rendelkező dvb-c box-al járnál jól. -
pappzo
csendes tag
Sziasztok!
Kábelen jövő DVB-C tv adást szeretnék rögzíteni (nem kódolt) úgy hogy utána azt más eszközön meg tudjam nézni.
Tehát alapvetően valami DVB-C Set Top Boxot vagy olyan eszközt keresek ami képes erre. Lényeg hogy programozhatóan fel tudjon venni belső tárhelyre, vagy akár külső USB-re rakott HDD-re (vagy pendrive-ra). Fontos hogy a felvett anyagot valamilyen módon PC-re át tudjam tenni, azaz onnan meg egy másik média lejátszóra (Popcorn B110).
Jó lenne, ha kapásból valami emészthető formátumba rögzítene (divx, H264, MKV, mindegy csak egy sztenderd média lejátszó vigye.)
A kisfiamnak szeretném felvenni a Nickelodeon Junior-ról a Mancs Őrjárat c. mese sorozatot. Sajnos semmilyen formában nem lehet megvenni és más módon sem lehet az új évadokat elérni. A TV-ben meg lehetetlen időpontban vetítik csak.
Eddig csak DVB-C-s BluRay lejátszó / felvetőt találtam, ami fogad CI modult, pl ezeket:
LG HR925C 500GB Merevlemezes 3D Blu-ray lejátszó
SAMSUNG BDD8500N 3D SMART 500GB merevlemezes Blu-ray felvevőMindkettő 42e Ft-ért van de szerintem ezek erősen soknak bizonyulnak arra, amire nekem kell(ene). Igazából nem is ismerem őket választani is nehezen tudnék akár ebből a kettőből, de szívesen venném a tanácsaitokat.
Köszönöm.
Papp Z. -
Watt25
veterán
válasz
Ł-IceRocK-Ł #16485 üzenetére
Biztos, hogy Set-Top-Box-ról beszélünk? Nem ONT (Optical Network Terminal) véletlenül, amit "oda raktak"? Mivel a Set-Top-Box-ból internet nem gyün ki...
Szóval. Eddig hogyan nézted a számítógépen a tévét? Bedugtad a TV kártyába a koax kábelt, nem? Na, most is ugyanezt kell tenned, csak nem a TV kártyába kell majd dugnod, hanem a DVB-C tunerbe. -
bzoley
veterán
válasz
Ł-IceRocK-Ł #16487 üzenetére
Dvb-t ide nem jó, az teljesen más. Csak analóg, vagy dvb-c jöhet szóba.
-
PeterPH
senior tag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #16487 üzenetére
DVB-T vevővel sem a HD, sem az SD, sem az analóg adókat nem tudnád fogni Digi kábelen. Neked mindenképpen DVB-C kell, mint amit linkeltél is.
-
bzoley
veterán
válasz
Ł-IceRocK-Ł #16485 üzenetére
A dvb-c vevőkérthetetlen módon mindig nagyon túlárazottak voltak. Analógban is találhatsz usb-s tunert pár ezresért, de nem biztos, hogy az jó ötlet. A legtöbbnek a képminősége, és a sebessége is elmarad a belső tunerekétől(legalább is a normálisabbakétól).
A linkelt kínai vacakra eddig semmi panaszom. Elfogadható sebesség(csatornaváltás), hd csatornák, meg minden. Kicsit mondjuk feldobtam az egészet pár aprósággal. -
bzoley
veterán
válasz
Ł-IceRocK-Ł #16482 üzenetére
-
Watt25
veterán
válasz
Ł-IceRocK-Ł #16480 üzenetére
Vagyis egy USB-s DVB-C tuner-re van szükséged és még a boxot is kivághatod az ablakon.
-
golya87
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #16476 üzenetére
Valszeg én vagyok nehéz felfogású, de milyen átviteli szabvány segítségével jutsz műsorhoz? (DVB-T, DVB-C, DVB-S, egyéb)
-
törölt tag
Helló, olyan dvb-c felvevos boxot keresek ami hdmi-vel osszekotve az lg lcd tv-mel, a tv simplink funkciojat kihasznalva a tv taviranyitojaval lehetne iranyítani. Tudnatok segíteni surgos lenne!
-
unravel
őstag
windows 10 media center kezeli a dvb-c -t?
-
kungzi
veterán
Szerintetek ez tud dvb-c hálózatról felvenni és egyidőben mást nézni? köszi
-
Poplacsek
senior tag
válasz
Gróf... #16437 üzenetére
Hát igen... Meg hogy ha egy éve mikor Te jelezted nekik és rájöttek, hogy van egy ilyen hiba a 6281 DVB-C driverében akkor miért nem gondolkoznak tovább és javítják ki mindben??? Mindegy, nekem a lényeg, hogy a 6290-es most már kva jó!! Meg is vettem 20Eur-ért a DVBViewert, mert mindkét tunert és CI slotot is frankón kezeli.. Egyébként a CD-n átadott TBSViewer-el nem működik a CAM modul elérés és a ProgDVB szintén nem jó az elérhető TbsCIapi.dll-ekkel...
-
Poplacsek
senior tag
válasz
Gróf... #15506 üzenetére
Egy hete nyúzok egy TBS6290 tunert, DVB-C-re használom Win10 x64 alatt egy smit CI Conax modullal a Tarr Kft. rendszerében.
Már azt hittem földhöz csapom, amikor elolvastam Gróf... alábbi írását és a megoldást. Én is írtam a TBS supportnak és pár órán belül küldték a javított v1.0.0.2 drivert!! Tökéletesen működik, minden frekin hozza a csatornákat!
Eszembe nem jutott volna, hogy driver problémáról van szó ha nem olvasom Gróf.. írásait, Köszi szépen! -
törölt tag
tudnátok javasolni, olyan dvb-c boxot ami kiválóan alkalmas a kódolatlan digitális kábeltévé felvételére (és Timeshiftre)
van olyan ami hdmi-n keresztül irányítható lg tv simplink funkciójával?
ja és ha lehet dupla tuneres verzióra is szeretnék kérni javaslatokat. hátha mást is szeretnék nézni közben, miközben felveszek -
superg
senior tag
Vettem egy ilyen Astrometa tipusú dvb-c tunert kb 6000-ért az ebayen.
Eddig még működik(2 napja)
Mivel a SmartDVB progihoz kellett a digi-tv frekvencia lista gondoltam leirom ide a legfrissebb digi Budapest frekvencia kiosztást.Freq. Simbol Rate Moduláció
114500 6000 256-QAM
121500 6000 256-QAM
128500 6000 256-QAM
135500 6000 256-QAM354000 6900 256-QAM
362000 6900 256-QAM
370000 6900 256-QAM
386000 6900 256-QAM
394000 6900 256-QAM
402000 6900 256-QAM
410000 6900 256-QAM
722000 6900 256-QAM
730000 6900 256-QAM
738000 6900 256-QAM
746000 6900 256-QAM
777000 6900 256-QAM
778000 6900 256-QAM
786000 6900 256-QAM
794000 6900 256-QAM
858000 6900 256-QAMAz eredeti szoftvere se lenne rossz ha valaki azt használja hozzá és megtudta oldani azon a csatorna rendezést megoszthatná velem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Petari #16401 üzenetére
Ezt ismerem csak, eBayről lehet rendelni:
http://logout.hu/cikk/dvb_t_t2_c_fm_dab_usb_tuner/bevezeto.html
Standard DVB-C tuner, ugyanazt tudja, mint a TV-k is. Így elvileg a kódolatlan (kártya nélkül nézhető) műsorokhoz jónak kellene lennie. Csak biztosra nem állíthatom, miután a Telekom rendszerét nem ismerem.
Amellett kártyaolvasóval is kiegészíthető.
-
Petari
csendes tag
Szükségem van DVB-C USB-s tunerre (USB stick), de itt Szegeden szinte lehetetlen találni, Még a DVB-T is csak rendelésre van. A Telekom digitális kábel TV-hez kell, mivel a megrendelt Samsung TV "nincs raktáron" - és nem várható hamarosan - huh, micsoda meglepetés.
Egyáltalán. tudja valaki milyen frekvenciákon, csatornákon mennek digitálisban a szegedi Telekomnál a köszszolgálati TV adások, mint a TV4 (Sport), Duna World, M1-M2 ? A Telekomosoknál mint ha azt kértem volna, hogy rajzoljon le egy MIG21-es hajtőműt
IPTV szóba sem jöhet - sok a panasz rá. -
korcsi
veterán
Sziasztok!
Van itt olyan akinek Mygica Geniatech t230 -as tuner PC-s környezetben tökéletes működik DVB-C hálózaton?
Lenne szíves leírni, hogy milyen szoftver környezet használ!Előre is köszi!
-
azbest
félisten
válasz
JoHn123 #16392 üzenetére
Raspbian alatt használom:
a dvb-tools csomagban lévő dvb-fe-tool segédprogival lehet váltani a módja között.
sudo apt-get install dvb-tools
így például a 0 sorszámú eszközt átállítja dvb-c módra.
dvb-fe-tool -a 0 -d DVBC/ANNEX_ADe azért hogy ne kelljen újraindítás után mindig eljátszani ezt, betettem szolgáltatásként az /etc/init.d/dvb-switch nevű fájlba, itt a forrása [link]
A sorszámot arra kell átírni, ahogy nálad van. Ha csak ez az egy tunered van, akkor 0-ás lesz, ha több, akkor fixre megadhatod a tuner sorszámát úgy, ha létrehozol egy fájlt, az /etc/modprobe.d -ben, amibe beírod a megfelelő sorszám opciót. Nálam 5 it9135-ös tuner van (újabban az af9035 driverrel egyesítették, mert közeli rokonok vele) és egy t230. Azt szerettem volna, hogy mindig az utolsó legyen a t230:
# IT9135 / AF9035
options dvb_usb_af9035 adapter_nr=0,1,2,3,4
# Mygica T230
options dvb_usb_cxusb adapter_nr=5Viszont a tvheadend szolgáltatásnak csak azután szabad indulnia, hogy ez a váltás megtörtént, ezért az /etc/init.d/tvhedadent fájl fejlécében hozzáadtam a függőségéhez a 4edik sorba
# Required-Start: $local_fs $remote_fs udev dvbc-switchEzután természetesen kell még egy
sudo update-rc.d dvb-switch defaults
azért, hogy be is regisztrálja szolgáltatásként az üzemmód állítót, de a tvheadend szolgáltatást is frissíteni kell, hogy az új indítási sorrend érvényesüljön
sudo update-rc.d tvheadend defaultsA tvheadend-ben meg lehet adni a karakterkészeltet a networks részen és nálam a telekomnál ISO-8859-2 volt a jó, valahol a neten írta valaki, onnan tudtam meg. A muxnál is meg lehet adni, elképzelhető, hogy ott is meg kell. A böngészőben a networks is elég volt nekem.
Ha valaki rájön, hogy openelec alatt miért látszik a tvheadend-ben mindkettő módja külön, akkor ne tartsa vissza
Elvileg azt a verziót, amit az openelec unofficial repo is használ kipróbáltam raspbian alatt is, de az akkor sem jelent meg mindkettő. Szóval csak arra tudok gondolni, hogy a kernelben peccseltek meg valamit, ami nincs benne a raspbianban.
-
nfsu17
veterán
ha valóban kódolatlan, akkor kb. mindegy mi a STB, csak tudja a DVB-C-t.
tehát a digikábel felhasználóit is meg lehet innentől kezdve kérdezni.
én megvárnám az átállást és utána vennék valamit.
csak mert most inkább kódolt (conax), mint kódolatlan. Max csak pár csatorna jön kártya nélkül. -
fo_di
őstag
sziasztok,
kaptam egy levelet a telekomtól, hogy az analóg kábeltv helyett kódolatlan dvb-c-re váltanak. valakinek van tippje, hogy milyen dvb-c set top boxot lenne érdemes venni? (max 15k-t szánnék rá)
valamint pc-hez milyen tunert lenne érdemes dugni? az astrometa tunert látom, hogy tud dvb-c-t elvileg, akkor használható is lenne a telekomnál?
köszi -
korcsi
veterán
válasz
azbest #16347 üzenetére
VLC:
"
Digital broadcasting:
The selected digital tuner does not support the specified parameters.
Please check the preferences.
Your input can't be opened:
VLC is unable to open the MRL 'dvb-c://frequency=176000000:modulation=256QAM:srate=6875000'. Check the log for details.
" -
azbest
félisten
Arra én is kíváncsi lennék hogyan kereshetek totalmediában dvb-c -t mert nem láttam beállítást rá. Bár igaz, nem próbáltam úgy, hogy csak bedugtam a kábelre, hogy talál -e dvb-c -t.
Mondjuk most, hogy már tudom a dvb-c mux-ok paramétereit VLC-vel rá tudok próbálni este, hogy kezeli -e win alól.
-
azbest
félisten
válasz
korcsi #16335 üzenetére
Sikerült belőnöm Raspbian alatt is, 4.0.valahanyas aktuális kernellel. Ott van egy olyan bibi, hogy egyszerre csak a tuner egyik módját látja, ahogy (#16335) korcsi mutatta.
A w_scan -fc kereséskor viszont ment a dvb-c keresés. Utána a tvheadend is dvb-c részt látta. Valamit olvastam, hogy talán a kernelnek kell az I2C_MUX modul vagy opció fordításkor, hogy mindkettő látszódjon egyszerre. De nem ástam bele jobban magamat. Az openelec 5.95.2-vel látszott mindkettő nekem is.
Kicsit bénáztam a symbolrate értékével, mert lehagytam sok nullát a végérőlDe aztán meglettek a muxok és működik. Az idle scan-t ki kellett kapcsolni, mert amellett volt hogy a csatornák nevét sem tudta rendesen kiolvasni.
-
azbest
félisten
válasz
korcsi #16318 üzenetére
Windows alatt próbáltad a mygica t230-at?
A driver ami települ az T/T2/C stick -nek mondja magát. Egy probléma volt vele: a windows egy hibakódot jelezett, de attól függetlenül felkerült és felismerte a tunert. Két dupla monitoros gépen is próbáltam win7 pro 64 bit alatt. Hmm érdekes, nem tudom hogy a 2 monitoros mód hülyítette-e a telepítőt vagy hogy régen volt a win újraindítva, most simán végigment. Most épp frissen újraindítva használom és csak egy monitor van aktiválva.
Megnéztem a August DVB-T210 driverét is, pont ugyanaz a verzió van a honlapján, mint a cd mellékleten. Ennek a v2 változata elvileg pontosan a mygica t230.
Szóval a lényeg, hogy win alatt mintha csak a dvb-t részét látnák a programok. SmartDVB és mediaportal szerverrel próbáltam volna csatornakeresést.
Linux alól néztem 4.0.5-ös kernelű openelec 5.95.2 alól sima raspberry pi-vel és ott látom a C és T részét is. Most épp csak ez a linuxos eszköz szabad ilyen próbáraOpenelec alatt meg nem nagyon van kereső tool, tvheadend-et raktam csak fel, ami meg kicsit konkrétabb beállításokat vár. Mondjuk lehet megnézem az osmc-t hátha az is friss kernelű, ott segédprogikat is fel tudok rakni hozzá.
Szóval most kicsit megakadtam, hogy a dvb-c -t vajon mivel tudnám végigkerestetni, hogy egyáltalán van-e bármilyen mux. Mivel analóg tv van 3play miatt aktiválva a telekomos nethez, így elvileg rajta lehet kódolatlanul az analóg minimál csomag tartalma, mert erre váltják elvileg a nyár végére. De még nincs kinn az az ászf sem, amiből frekvenciát puskázhatnék, szóval kerestetnem kéne valamivel a csatornákat.
Win alatt egyébként a totam media 3.5 egészen jónak tűnt, lekerestem vele a dvb-t csatornákat, mindent megtalált. Működik. Aztán amikor SmartDVB alatt nézelődtem és átváltottam másik bemenet pluginre (bdas) attól merevre fagyott és újraindult a gép. A sima bda pluginos bemenet viszont jól működik. Próbáltam benne a tool menüben egy rf scan-, amiről nem olvastam el hogy mi, de érdekesen hangzott, na az is fagyasztotta a gépet. Egy ilyen újraindítás után a totalmedia arcsoft codec-je hiányolt egy dll-t, ami neten keresve jellemző rá. Mivel nem tervezem ezt használni így inkább töröltem a totalmediát. Az előfizetős adásokat úgysem kezeli.
szerk:
(#16331) korcsi
no közben míg írtam meg is válaszoltad nagyrésztAkkor win alatt nem erőltetem. Érdekességképpen valamelyik pinnacle t/t2/c tunernél is azt olvastam, hogy hivatalosan nem támogatja a C-t, csak mivel a T2 és a C nagyon sok dologban egyezik, ezért linux alá megcsinálták a drivert. Valószínűleg ezért írják oda hozzájuk, hogy nagy bitsebességű C -vel gondjuk lehet. Az AstroMeta kapcsán is olvastam ilyesmiről C kapcsán. Meghaladja a T2 specifikációit a C2 és emiatt néhány extrém esetben sok neki a feladat.
(#16330) vape1
Nincs (még?) AstroMeta tunerem, szóval nem tudom összehasonlítani őket. Még az sem biztos, hogy kábeles digitális tévém van, a telekom ilyen irányú kavarásán múlik, hogy van-e vagy lesz-e nálam.
-
azbest
félisten
válasz
envagyok #16327 üzenetére
T/T2/C tunerből van egy-két fajta, amit kínából relative olcsón megkapni:
Az AstroMeta tunert már többen is használják, van sok kommentje is [link].
Az előbb emlegetett Geniatech MyGica T230 -at meg innen rendeltem [link].
Win alatt gondolom mindkettő jól mehet, linux alatt nem biztos, hogy minden teljesen tökéletes. Az elsőnek linux alatt nincs még dvb-c támogatása.
Ha dvb-t2-es tunert keresel, akkor ne tévesszen meg a R820T2, mivel az nem támogatja a T2 módot, csak egy újabb változatat a R820T chipnek. Szóval ez csak a sima T -t támogatja.
-
kenguru99
senior tag
Sziasztok!
Technisat cablestar combo hd ci tunert szeretném használni invitel dvb-c-n. A csatornák egy részét megtalálja de nem mindet. Tudnátok segíteni, hogy mik a pontos paraméterek amiket meg kell adni?
-
Watt25
veterán
DVB-C: Kábel
DVB-T(2): Földfelszíni (MindigTV)
DVB-S(2): Műholdasolyan tv-t veszek amiben van STB
Ez így elég csúnya kifejezés. Az, hogy van benne a fentebb említett tuner valamelyike (ma már szinte mindegyike) és CI+ foglalat a kártyának, attól még nincs benne egy STB, bár minden funkcióját tudja.
De igen, efelé érdemes elmenned, a mai tévék tudják a(z időzített) felvételt, timeshift-et is, ha rájuk kötsz egy vinyót.
Viszont az összes tévé kódolja a rögzített műsort, semmivel sem tudod kinyerni az így készített felvételeket. -
djnice
veterán
Simán a kártyát egyik sem fogadja el, mert az párosítva van a szolgáltatói beltérivel.
MediaCard-ot kell igényelned, akkor kapsz egy CI+ modult kártyával, amit már bele tudsz dugni az említett boxokba.
A Venton 2 tuneres, kérheted vegyesen DVB-S2 + DVB-C/T tunerrel vagy 2 DVB-C/T tunerrel is.
A CI+ szabvány miatt viszont hiába van 2 tunered, egyszerre csak 1 adásról tudsz felvételt készíteni. -
-
petir
senior tag
Sziasztok !
Letezik olyan DVB-C-s vevo ami aviba tud rogziteni?
-
Uluwatu
csendes tag
válasz
Kernel #16239 üzenetére
Köszönöm kimerítő válaszod! Még egy kérdésem van, mint nagyon laikus.
A TV-m Samsung (LE40D550) rendelkezik DVB-C (MPEG4) és DVB-T (MPEG4) digitális tunerrel: akkor is kell egy dobozt vennem hozzá ha Panasonic felvevőmet akarom tudni használni? Mert pont ezt nem értem: ha a TV képes venni a jelet, akkor az egy dolog hogy a receiver nem tudja, de nem lehetne a jelet valahogy a TV-n keresztül küldeni a receiverbe, hogy ott rögzítse? -
RockHaRD
addikt
Sziasztok. Rosszalkodik a kínai dvb-c stickem. DVBviewer-t használok, és még ha az eszközkezelőben ott is van az astrometa cucc, meg a viewer varázslójában is ott van, akkor is azt írja, hogy hardver not found. Újra kell rakni mindig a programot is, meg a drivert is, és akkor jó, de ha kihúzom a gépből, akkor már bukó. (win 8.1)
Esetleg vmi tipp, hogy ne kelljen újra rakni folyton ha nézni akarom?
-
SUPREME7
őstag
Sziasztok, használ valaki Astrometa DVB-C tunert, DVBViewer + DVBViewer Recording Service-szal, Digi kábellel? Simán DVBViewerben lehúzza frankón a komplett EPG-t, az összes csatornához. De a RS-ban egy csomó csatornáét vagy egyáltalán nem mutatja, vagy nagyon hiányosan. Mi lehet a gond?
-
zozy84
senior tag
válasz
Watt25 #16141 üzenetére
A szerelő srác azt mondta, hogy DVB-C tudnia kell. Amiko 8270 ajánlotta. Ez viszont kb. 25eft. Van Amiko Mini HD T2\C ami most akciósan 14eft. Az is jó lenne? Meg van a kettő között az Amiko Mini Combo 21eft-ért.
-
zozy84
senior tag
Sziasztok.
Soha nem kellett set top boxon gondolkodnom eddig.
Most miután leválok a T-home-ról egy helyi kábelcégnél leszek. (hosszú leírni de a város közepén 3-4 utcában a kórház mellett 1 szolgáltató van csak. Vagy tányér az erkélyre vagy a T-home-os ipTV ami kaki)
Szóval kell vennem egy set-top boxot.
A srác ma kötötte a netet. Ismerős jó fej srác. A tv-hez saját boxot javasolt több okból is.
Na szóval Amiko 8270-et ajánlotta. Azt mondta mindenképpen dvb-c kell. Néztem még a Amiko Mini HD T2\C.
Esetleg Ti mit ajánlotok? (mivel nekem van egy Med600-asom is nem kell médialejátszó funkció meg minden csilli-villi dolog. Csak HDMI-vel rá szeretném kötni a tv-re és tv-t nézni.)
Előre is köszi.(pár napom van beszerezni mert lekapcsolják a T-home-ot.)
-
korcsi
veterán
Geniatech (Mygica) T230 DVB-C linux gyorstalpaló:
3.19rc6-os kernel kell legalább, vagy régebbiekhez lehet media_build-et fordítani a támogatásért.
Ennek menete következő:
git clone git://linuxtv.org/media_build.git
cd media_build
./build
sudo make installKell két firmware fájl, amik vagy innen és innen tölthetőek le a RAW gombra kattintva, vagy ebből a fájlból a "dvb-demod-si2168-b40-01.fw" és a "dvb-tuner-si2158-a20-01.fw" (ez újabb verzió mint az openelec-es) fájlt kell magunkévá tenni és a /lib/firmware könyvtárba másolni.
Ha jó a kernel támogatásunk csatlakoztatva az eszközt így néz ki a dmesg vége:
"
[ 1324.748043] usb 1-1: new high-speed USB device number 2 using ehci-pci
[ 1324.880967] usb 1-1: New USB device found, idVendor=0572, idProduct=c688
[ 1324.880973] usb 1-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[ 1324.880977] usb 1-1: Product: USB Stick
[ 1324.880979] usb 1-1: Manufacturer: Max
[ 1324.880982] usb 1-1: SerialNumber: 080116
[ 1325.061193] dvb-usb: found a 'Mygica T230 DVB-T/T2/C' in warm state.
[ 1325.299210] dvb-usb: will pass the complete MPEG2 transport stream to the sof tware demuxer.
[ 1325.299386] DVB: registering new adapter (Mygica T230 DVB-T/T2/C)
[ 1325.341513] i2c i2c-0: Added multiplexed i2c bus 1
[ 1325.341523] si2168 0-0064: Silicon Labs Si2168 successfully attached
[ 1325.355718] si2157 1-0060: Silicon Labs Si2147/2148/2157/2158 successfully at tached
[ 1325.355748] usb 1-1: DVB: registering adapter 0 frontend 0 (Silicon Labs Si21 68)...
[ 1325.358583] input: IR-receiver inside an USB DVB receiver as /devices/pci0000 :00/0000:00:1d.7/usb1/1-1/input/input10
[ 1325.358720] dvb-usb: schedule remote query interval to 100 msecs.
[ 1325.358841] dvb-usb: Mygica T230 DVB-T/T2/C successfully initialized and conn ected.
[ 1325.360534] usbcore: registered new interface driver dvb_usb_cxusb
"
Első használat után pedig:
"
[ 1387.558233] si2168 0-0064: found a 'Silicon Labs Si2168-B40'
[ 1387.570035] si2168 0-0064: downloading firmware from file 'dvb-demod-si2168-b40-01.fw'
[ 1388.346731] si2168 0-0064: firmware version: 4.0.11
[ 1388.358353] si2157 1-0060: found a 'Silicon Labs Si2148-A20'
[ 1388.370577] si2157 1-0060: downloading firmware from file 'dvb-tuner-si2158-a20-01.fw'
[ 1389.701480] si2157 1-0060: firmware version: 2.1.9
[ 1389.701506] usb 1-1: DVB: adapter 0 frontend 0 frequency 0 out of range (110000000..862000000)
"Tvheadendből unstable kell hozzá, különben nem látszik csak a "T"-s része a tunernek:
"
sudo apt-get install curl
curl http://apt.tvheadend.org/repo.gpg.key | sudo apt-key add -
sudo apt-add-repository http://apt.tvheadend.org/unstable
sudo apt-get update
sudo apt-get install tvheadend
"
Felhasználónév, jelszó megadása!
TVheadend kezelése:
Böngészőbe http://IPcím:9981/
Felhasználónév, jelszó megadása
Configuration -> DVB Inputs -> TV adapters
/dev/dvb/adapter0(Silicon Labs Si2168) -> "Silicon Labs Si2168 : DVB-C" #0 kiválaszt
Enabled a jobb oldali ablakban
Networks fül, Add gomb, listábol DVB-C kiválaszt és nevet kell neki adni.
Vissza "TV adapters" fülre, DVB-C-s eszköz kiválaszt, és a Networks-nél az elöbb megadott nevű hálózatot hozzá rendeljük a tuner-hez.
Muxes fül, Add gomb és értelem szerűen megadjuk az adatokat. Networks fülön hálózatot kiválasztva Force Scan gomb, ha megtörtént a szkennelés látható, hogy hány csatorna van adoot multiplexen akkor a Services fül Map all gombjával lehet kiajánlani a csatornákat, hogy az a kliensben (például xbmc, kodi) látszódjon. Ha a Networks fülön a hálózat tulajdonságainál a "Network Discovery:" be van pipálva, lehetséges, hogy elég egy multiplexet megadni, mert a többit a szolgáltató információi alapján felszedi a Tvheadend.Kicsit zanzás lett, de most sajna csak ennyire tellett.
-
DaeMonS
tag
korcsi kollega jovoltabol hozzajutottam egy Geniatech T230 usb vevohoz,
igy felmerult par kerdesem,hatha van koztetek olvasottab kollega aki tudna segiteni- windows alatt sem nem sikerult eletre birnom a dvb-c reszt, magyarorszagon digitv-el hasznalnam.
- dvbviewerrel neztem de csak kabel (foldfelszini) valasztas jelenik meg, ahol ertelemszeruen a kabeltv mazzagot radugva semmi sem jelenik meg.
- linux alatt is probaltam, 3.19 kernel, openelec fw a helyere telepitve, tvheadend beuzemelve, latja is Silicon Labs Si2168 nak. Multiplexek hozzaadva 100% erosseget lat,de 0 talalat.
barmilyen segitseget orommel fogadok, illetve akinek rendelkezesere allnak a digitvhez szikseges frekvenciak, es reszletes technikai parameterek, kerem ossza meg velem.
halas koszonet,
dms -
azbest
félisten
Kábelen kevesebb a hibajavítás, mert zártabb az átviteli közeg. Levegőben és műholdon és a dvb-c2 szabványban eleve több hibajavítási szint van. Minél több a hibajavítás, annál kisebb a sávszél.
A vbr helyett statisztikai multiplexelés van, hogy a lehető legjobban ossza el az adott fix sávszélességet a muxban lévő csatornák közt. Ez akkor segít, ha sok adást kell bepaszírozni és arra számít, hogy nem minden csatornán van mozgalmas jelenet ugyanabban az időben. A mux sávszélessége viszont fix, nem változik, ha nem töltenék ki teljesen, akkor null csomagokkal kell kitölteni a helyet.
A neten ahogy olvasom a 6.9MSymbol * 8 bit (256 qam) = bruttó 55.2 Mbps,
a red solomon hibajavítás miatt 55.2 * (188/204) = 50.8 a nettó sebesség.
Nem tudom a tarrnál hogy jön ki 42 körülre, valami turpisság van, lehet mégsem a teljes nyers muxot menti. Mondjuk nem használják ki a sávszélt és a null csomagokat eldobja.Ha vissza számolom a tarr adatokból, ahol a symbolrate és a sávszél adott.... [link]... ez mondjuk legyen 7 és akkor qam 128 kell legyen valójában a moduláció.
Persze most csak a wikiből nézett képletet figyeltem [link] -
azbest
félisten
válasz
korcsi #16097 üzenetére
Jaja, más chipset.
A best buy esetén úgy hallottam már MN88473 is lehet benne. A qam128 limit pedig szoftveres, még nem sikerült megcsinálni hozzá a drivert. Pontosabban azt írták róla, hogy qam256 már túl sok adatmennyiséget jelentene, ha teljes muxot kellene a két chip közt mozgatni, de pid filterrel (csak a nézni kívánt csatornát átadva) működhet. Windows alatt gondolom működik is. Bár így belegondolva tv szervernek nem feltételen ideális, ha kábelen nem lehet teljes muxot egyben kezelni.Ahogy nézem a wikiben a dvb-c az általunk megszokott 8MHz sávszélességen qam256-ttal 51,29Mbit-es muxot jelent. A mindigtv mostani paramétereivel (qam64, GI1/4, fec3/4) kb 22MBit-es.
-
korcsi
veterán
válasz
wwenigma #16096 üzenetére
Más alkatrészekből készült?
T230:
USB interface: Cypress CY7C68013A-56LTXC
Demodulator: Silicon Labs Si2168-B40
Tuner: Silicon Labs Si2148-A20Best buy:
Realtek RTL2832P
Panasonic MN88472
Rafael Micro R828Dt230-nál megy a qam256 dvb-c-nél míg a best buy-nál eddigi ismereteim szerint csak qam128-ig jó.
-
Bozek
nagyúr
Az mitől lehet, hogy a DVB-C-s rádiók sokszor akadoznak? Ugyanezen a frekvencián a közszolgálati HD adásokkal semmi baj nincs, sose esik szét a kép, tehát a gyenge jelet én kizártam. Van valami beállítás a DVBViewer-ben, ami hatással lehet erre? Esetleg codec? Mert a TransEdit-tel megnézve nincs hiányzó csomag és ott a Preview esetében sincs hiba.
-
Bloksma
aktív tag
Sziasztok
Tudtok ajánlani DVB-C tunert, amihez van linux driver? Konkrétabban ami működésre bírható Raspberry Pi-vel, vagy valami hasonló alacsony fogyasztású eszközzel? -
Zozzant
addikt
Sziasztok! Beszereztem egy usb-s dvb-c tunert az Astrometa-s és a Viasattal indít, az előtte lévő (m1, m2, duna...) csatikat nem találja meg. Tarr kft-s kábel, valakinek van ötlete, tapasztalata hogyan lehetne begyógyítani neki? Próbáltam mindenféle kereséssel de nem találta. A progdvb program megtalálja, de a sajátja jobban tetszik.
-
Bozek
nagyúr
válasz
MaCS_70 #16045 üzenetére
Hazaérek este és megnézem, mert van VLC fent, régebben szórakoztam is vele (meg múlt hét végén a DVB-C-vel), de amúgy DVBViewer-t használok. Nekem különben gyanús az a sok nulla a frekvenciánál, próbáltad 746000-el? Na meg azt is kellene tudni, hogy honnan veszed a DVB-T adást, mivel mindenhol más a frekvencia.
-
korcsi
veterán
válasz
DaeMonS #16029 üzenetére
Itt van némi infó róla, egy időben a DVB-C csak QAM128-ig ment, lehet azóta javult a helyzet.
Fejleményeim t230-as tuner ügyében:
Mindhárom tuner ugyanúgy viselkedik. Ha két klienst használok (kodi+vlc) és nyilván ugyanazt a mux-ot nézem akkor vagy mindkettő jó, vagy egyik sem, asztali gépen feldobtam egy ugyanilyen környezetet, annyi különbséggel, hogy az Ubuntu desktop, itt tökéletesen működik, viszont Kodi nemeszi a hardveres gyorsitást, de ez egy másik történet. -
Bozek
nagyúr
Na, megérkezett a kínai csodatuner.
Egyelőre csak melóhelyen tudtam kipróbálni (szerencsére itt is Tarr előfizetés van), tökéletesen működik. Bár a 176 MHz-et nem néztem, mert kézi frekvenciát nem szeret a DVBViewer, de ott elvileg úgyis csak a közszolgálati SD-k vannak, azokat meg befogom a 184-en (pedig csak 184,5-öt tudok beállítani) HD-ban. Végigkerestettem mindent és talált is 150 TV, valamint 10 rádióadót DVB-C-n, igaz, ezek egy része kódolt. Mindenesetre a működésre képtelen Delock után ez kellemes meglepetés, harmadannyi áron.
Gyors felvételi teszt volt a DigiSport-ról, a Windows-os Tulajdonság lapon 6 MBit-et írt, igaz, csak 4-5 másodpercnyi volt az egész, tehát ez nem feltétlenül a valós érték.
Innen rendeltem amúgy 12-én, ma jött meg. Érdekesség, hogy a képpel ellentétben nem a műanyag antenna volt a csomagban, hanem a kihúzhatós fém.
-
Bozek
nagyúr
válasz
korcsi #16021 üzenetére
"sikerült a DVB-C-t is behozni, TARR kft-s előfizetésem van, csak internetre, de két multiplex jön az ingyenes adókkal"
Ez egy jó hír számomra, akkor talán nekem is sikerül majd behozni a Tarr Kft-s adókat. Nálam családi csomag van TV-re, szóval azért több adó jön. Csak érkezzen már meg a tuner...
-
korcsi
veterán
válasz
DaeMonS #16019 üzenetére
Ubuntu 14.10 minimal szerver 3.19 RC5-ös kernellel sem támogatta, megkapta GIT-ből a media_build-et, így már kernel oldalról rendben volt, Tvheadend stable csak a DVB-T részét látta, unstable-re váltva rendben látszik a két eszköz, beállításhoz pilóta vizsga kell
, Win 8.1 alatt dvbviewer-rel dvb-t működött, dvb-c-re állítva keresést indítva kék halál, szerintem a wines driver nem támogatja csak a T-s működést. Aztán sikerült az Ubuntu alatt összehozni a DVB-T-t, KODI kliensben tudtam nézni az infó csatornát (azon a mux-on ami bejött, ez volt az egyetlen kódolás nélküli adó), majd az itt szerzett tapasztalatokkal sikerült a DVB-C-t is behozni, TARR kft-s előfizetésem van, csak internetre, de két multiplex jön az ingyenes adókkal. Egy probléma van még, csatorna váltáskor vagy indításkor körülbelül minden negyedik alkalomra müködik, amúgy meg zöld széteső kép, vagy el se indul, esetleg megfagy a kodi. Ilyennel úgy néz ki más is találkozott, megoldásokkal még nem próbálkoztam, lehet csak késleltetni kell a csatorna váltást.
Innen rendeltem darabját 22,50$-ért, plusz a postaköltség meg áfa meg a DHL vámolási költséggel együtt összesen 32000Ft (jajj) körül volt a három darab.
-
Bozek
nagyúr
válasz
klaczi #16013 üzenetére
Próbáltam Win7 és Win8.1 alatt is (utóbbi nem is találkozott még más tunerrel), de semmi. Legalább a DVB-T-nek mennie kellett volna, hiszen az üzemel jelenleg is egy Alcor DTV Duo-val.
De mint írtam, itt a revízió is okozhatja a különbséget, az enyémen van egy papír, hogy rev2-es. Az első változatnál a LinuxTV.org is írja a "BDA 2875 TVTuner, BDA 2875 DVB-C Tuner"-t, gondolom ezt találta meg a Windows (majd azért nézz rá az Eszközkezelőben, ha lesz időd, hogy mi van kiírva).Én nem mondom, hogy rossz a Delock, de sajnos náluk is többféle hardver létezik ugyanannál az eszköznél. Az occó kínai tuner meg legalább olcsó (bár azért a 6-7 ezer Ft-ot nem feltétlenül nevezném annak), aztán majd meglátjuk, hogy mennyire fog működni. Na meg azt se felejtsük el, hogy ahhoz folyamatosan jönnek ki az új driver-ek, míg a Delock esetében csak a hivatalos oldalon nincs fenn semmi, így ha a Windows alapból nem ismeri fel (márpedig a rev2-est nem akarja), akkor marad a hozzá adott CD...
Amúgy kiemeltem a lényeget, mert úgy látszik, az elkerülte a figyelmed.
-
klaczi
aktív tag
Amikor a Digi kalamajka volt nálunk feltünt, csak a nappaliban levő HT-PC működik többé kevésbé rendesen. Akkor raktam át a Delockot egy másik gépre amiben egy PCI Technotrend tuner ment.
A Technotrendet letiltottam és bedugtam a Delockot. Elindult a Win telepítő és feltelepített "valamit". Mikor DvbViewert (jogtiszta) elindítottam persze se kép se hang. Kijelöltem neki a Dvb-C "valamilyen" tunert és ha jól emlékszem a program újraindítása után minden további nélkül működött. Nem kellett hangolni vagy bármit is tenni vele.
Én is meglepődtem, mert megjelent az összes csatorna és némi kockásodás árán lehetett vele tévézni.
Aztán hála Digis szerelőknek helyreállt a rend és minden visszakerült a helyére.
Viszont a HT-PCben nem szereti, ha másik USB aljzatba dugjuk mint ahonnan először telepítve lett. Nem néztünk utána, bár szerintem megoldhtó lett volna, ha utánajárunk.
No..........ezért gondolom, hogy a Delock nem rossz választás és az is lehet, hogy az occo kínai tunernek sem fogsz örülni.
Tehát, a kérdésedre is válaszolva szerintem legalább is Win7 alatt bármelyik BDA drájverrel mennie kell. -
klaczi
aktív tag
Több mint egy éve használjuk a Delockot Win7 és DvbViewerrel, DVB-C Digi előfizetéssel.
Gond nélkül megy.
A hozzáadott lemezt be sem tettem a gépbe.
Mikor a házban kábeltévés zűrök voltak még a Digi eredeti box is elhasalt. A Delock meg vidáman ment ugyanarról a kábelről.
Nekem kimondottan jó véleményem van róla. -
drk88
senior tag
Sziasztok!
Napokban vettem észre, hogy a dvb-c boxom média lejátszó közben bizonyos filmeket nagyon halkan játszik le és azoknak a hangja időközönként pattog! A hangsáv típusa egyiknél sem volt más...
Mi lehet a gond? nagyon zavaró még garis a cucc úgy h ha nem oldódik meg visszaküldöm a francba..
-
Kernel
nagyúr
válasz
Mark023 #16000 üzenetére
Ha DVB-T tunerre gondolsz, eBay-ről olcsón rendelhető USB-tuner, amivel a MinDigTV nézhető.
Kártya és kártyafogadó nélkül az ingyenes adókat lehet fogni, jobb esetben szobaantennával vagy kell valami külső antenna, ez helyszínfüggő. Bővebben itt lehet olvasni róla:
http://prohardver.hu/tema/mindig_tv_mindenhol_digitalis_teve_www_mindigtv_hu/friss.html
Vagy DVB-C tuner is lehetséges, amiről ebben a topikban volt szó, ha olyan a szolgáltató, hogy jó hozzá.
-
Bogyi007
veterán
Hd képes Usb-s vagy a konfigomba illő kártyás (aláírásomban a konfigom leírása elérhető) Dvb-C tunert tudnátok ajánlani? Akár kínai webshopos is jöhet....
Köszi!
-
djnice
veterán
Létezik olyan CI+ -t is tudó DVB-C tuner ami működik a párosított UPC kábel CI+ CAM-el?
Itt olvastam, hogy a Technotrend CT-3650 CI működik vele, de már nem lehet kapni sehol. -
ToBeY
nagyúr
Hello
Tudnátok ajánlani megfizethető dvb-c tunert,amivel PC is tudom nézni a digitális adásokat?
-
drk88
senior tag
sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy a házban többfelé szétvan osztva a koax kábel a tv-khez..és amióta bekötöttema dvb-c boxot azota elég rendesen leesett a digitális adásoknál a jelerősség 69%..és felvételnél a full hd adás sokszor beszürkül szétesik a kép stb...ha más tv is használva van.
Van digitális jelerősítésre valami olcsó kütyü? köszi előre is nem vagyok jártás a témában
-
zichie
senior tag
Ha csak dvb-c miatt kell tuner, akkor vehetsz olyat is, amiben nincs dvb-t csak dvb-c. Nekem pl. egy ilyen van, ezt próbáltam digikábellel, upc kábellel, winXP, win7, linux alatt, dvbviewer, altdvb, smartdvb, vlc, tsreader, tvheadend progikkal. Mindenhol kifogástalanul működik. Persze picivel drágább, de valamit valamiért.
-
Bozek
nagyúr
válasz
Kernel #15976 üzenetére
Ezeket már láttam, még az egyik hozzászólást elraktam későbbre e-mailben is.
De én Tarr-os vagyok, szóval ahhoz kellene, bár akárhogy állítom, semmi reakció. De mindegy is már, majd ha rendeltem másik tunert, akkor azzal talán jó lesz, mert ez így egyedül a TotalMedia-ban látja a DVB-C-t, meg ott se megy semmi.
-
gigi21
csendes tag
Sziasztok!
Digitális kábeltévé szolgáltatáshoz akarok dvb-c vevőt venni. Ehhez röviden vázolnám, hogy is néz ki a rendszerem, mert technikai kérdéseim vannak.Szóval a szolágáltató a kábelt a padlásra húzta be, ott a kütyü azonnal csatlakozik egy jelerősítőhöz,amelynek egyik kimenetéről megy kábel az egyik szobába, a másik kimeneten pedig van egy 3-as splitter, a másik 3 szoba ezeken keresztül kapja a jelet. Tehát négy helyiségben van kábel. Csakhogy a nappaliba legalább egy két tuneres beltérit szeretnék, de még az is lehet, hogy tripla tuneres lesz. Az egyik kérdésem: Ahány tuner lesz benne, nyilván annyi szál kell. Elég közvetlenül a most lejövő vezetéket a beltéri előtt osztanom, vagy külön kábelt húzzak le a padlásról? Szerintem az előző megoldás is jó, hiszen tök mindegy hol osztom el azt az egy jelet, akkor inkább már a legvégén. Kell-e valahova újabb erősítőt kötni? Most a jel erőssége a nappaliban ( ahol az új beltéri lesz majd ) 90-100 között van, a minőség pedig szinte minden csatornán 100-as.
Újabb kérdés: a leváltásra kerülő tányéros UPC beltérije elég kafa és szépen is szól, míg az új szolgáltató adásai a lapos tv tunerén keresztül sokkal halkabbak. Ezen változtathat-e a leendő dvb-c tuner, vagy ez szolgáltatói beállítás? Nem ezért lesz a beltéri, hanem a rögzíthetőség miatt, mert sajna a tv-n keresztül nem megy valamiért és az csak egy tuneres amúgy is.
Újabb kérdés: a beltérire kötött külső vinyónak muszáj sterilnek lenni, vagy egy már használatban lévő is megteszi. Csak mert van három is, de mindegyiken vannak fontos adatok, nem akarok újra formázni ha nem muszáj. ( Amiko vagy Synaps készülékeket néztem eddig )
Végezetül tudtok ajánlani frankó két vagy három tuneres beltériket? ( a 40 ezres ár még ok, de ne legyen 70-80 ezer ) Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Projektor topic
- Autós topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Kompakt vízhűtés
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- HP Elitebook 840 G6, 14" FULL HD IPS, I7-8665U CPU, 16GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 11, 1 év garancia
- Dell Latitude 5590, 15,6" FULL HD IPS, I5-8350U CPU, 16GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 11 ÚJ AKKU, 1 év
- Dell Latitude 5590, 15,6" FULL HD IPS, I5-8350U CPU, 16GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 11 ÚJ AKKU,1 év
- HP Pavilion 14-dv0xxx, 14" FHD IPS, I5-1135G7 CPU, 20GB DDR4, 512GB NVMe SSD, WIN 11, 1 év garancia
- HP Pavilion 15-eh1xxx, 15,6" FHD IPS, Ryzen 7 5700U CPU, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, WIN 11
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest