Hirdetés

Time-shift, élő adás megállítása, időeltolás

Hirdetés

Time-shift, avagy időeltolásos tévézés. Ma már egyre több otthoni elektronikai eszköz támogatja ezt a funkciót, például a televíziók, set-top boxok, asztali médialejátszók, médiaboxok. A funkció lényege, hogy az eszköz folyamatosan rögzíti egy belső vagy külső adattároló egységre a digitális televízióadást, és a felhasználó bármikor megállíthatja és/vagy visszanézheti a számára fontos jeleneteket. Ez eddig sok újdonságot nem jelent, hiszen a VHS videómagnók is pontosan ugyanezt a szolgáltatást kínálták. Azonban a plusz ez esetben az, hogy a nézőnek nem kell megvárnia a műsor végét, hanem akár menet közben is "visszatekerheti" a kívánt részeket, vagy akár le is állíthatja a műsort, de az élő adás rögzítése egyik esetben sem áll le. Ez jól jöhet, ha például befut egy szomszéd, és miután távozott a hívatlan vendég, a műsort onnan folytathatjuk tovább, ahol abbahagytuk.

A funkció használatához mindenképp az szükséges, hogy a televízióadás jele digitális legyen. Ha valakinek ilyen tévéadásra van előfizetése, és a kábel közvetlenül csatlakozik a time-shiftre képes tévéhez, akkor a funkció használatának semmi akadálya. Ám ha a jel nem közvetlenül a tévé saját tunerjén keresztül, hanem egy médiaboxról érkezik a készülékbe, azt már nem tudja rögzíti. Persze ilyenkor sem kell feltétlenül lemondani erről a szolgáltatásról, de ennek feltétele, hogy a médiabox támogassa a time-shiftet (time-shiftre képes médiabox esetén a tévékészülék részéről egyáltalán nem szükséges a time-shift támogatása).

Ilyenkor viszont már nem a tv, hanem a doboz távirányítójával kell a műveletet levezényelni, és értelemszerűen maga a time-shift is a "boxban" történik, hiába látjuk annak végeredményét a televízió képernyőjén. Amennyiben a funkciót egyébként támogató eszköz nem rendelkezik belső adattároló egységgel, azaz flash memóriával vagy merevlemezzel, akkor azt külsőleg kell csatlakoztatni hozzá, egyébkén le kell mondani az időeltolásos televíziózásról.

Hirdetés