Hirdetés

Tápegységek méretszabványai

Ahogy az alaplapok illetve a meghajtók esetében, úgy a tápegységeknél is találkozhatunk különféle méretszabványokkal. Az imént említett komponensekhez hasonlóan itt is elsősorban a felhasználás területe határozza meg az egyes paramétereket. Most vegyük sorra az egyes kialakításokat!

ATX PS/2

Az ATX PS/2 a legelterjedtebb formátum, melyekkel egyes helyeken "szabvány ATX" elnevezés alatt is találkozhatunk.

Méretüket tekintve 150x86x140 milliméterről beszélhetünk, de a 140 millimétert meghaladó mélységű egységek is ide sorolhatóak. Utóbbival elsősorban az 1000 watt körüli/feletti modellek esetében találkozhatunk.

ATX PS/3

Az előbbi szabvány közeli rokona az ATX PS/3, mely leginkább bizonyos Micro ATX szabványú gépekben köszönhet vissza ránk.

Dimenziójában 150x86x100 milliméter a leginkább elterjedt megoldás, de ahogy a PS/2 esetében, úgy ennél is eltérhet a mélység, egészen 139 milliméterig. Általánosságban elmondható, hogy a PS/3 modellek beszerelhetőek a PS/2-re felkészített házakba is.

SFX

Az SFX formátumnak a kisebb méretű, nevesebb gyártók által tervezett komplett masinákban van főszerepe. Kialakítása jelentősen eltér a PS/2 vagy PS/3 szabványoktól, bár a megfelelő adapter segítségével utóbbiak helyére is beépíthető.

Méretük 125x63,5x100 milliméterben van meghatározva, de ahogy az utóbbi kettő esetében, úgy ennél is találkozhatunk nagyobb mélységű modellekkel.

Flex ATX

Az SFX-hez hasonlóan ez a szabvány is a kisebb méretű, alacsonyabb gépekben kap helyet.

Utóbbi a mindössze 40,5 milliméteres magasságnak köszönhető, amivel együtt 81,5x40,5x150 milliméteres méretről beszélhetünk. A mélység ebben az esetben is eltérő lehet.

TFX

A Flex ATX-hez hasonló TFX szintén az alacsonyabb, vagy a megszokottól jelentősen eltérő kialakítású házakban található meg.

A Flex ATX-hez képest valamivel magasabb, így 85x65x175 méretekkel rendelkezik. Ennél a szabványnál előfordulhatnak 175 milliméternél rövidebb modellek is.

PS/2 mini redundant

Az elnevezés ellenére ez a megoldás nem kompatibilis az ATX PS/2 szabványú modellekkel. Ahogy az elnevezés árulkodik, itt már egy redundáns megoldásról van szó, melyben két egység kap helyet. Ezek menet közben, a gép kikapcsolása nélkül is cserélhetőek.

A méreteket tekintve 150x85x200 milliméteres értékekről beszélhetünk.

Hirdetés