Hirdetés

SSD-k PCI Express foglalatban

Hirdetés

Egyes SSD-k a szokványos SATA interfész helyett PCI Express kapcsolatot alkalmaznak az adatkommunikációhoz. Ennek előnye, hogy jóval nagyobb sávszélesség érhető el, ugyanakkor a megfelelő szabvány hiányában olykor inkompatibilitásba ütközhetünk, mely leginkább az eszközről való rendszerindítás hiányában merülhet ki. Az ilyen SSD-k jellemzően kétféle felépítést alkalmaznak:

A korábban általunk is kipróbált OCZ RevoDrive esetében a nyomtatott áramköri lapon ugyanazokra a SandForce vezérlőkre bukkanhatunk, mint bizonyos 2,5"-os SSD-k belsejében. A kontrollerek ugyanakkor a SATA port helyett itt egy másik (Marvell SAS) vezérlőegységhez csatlakoznak, mely mintegy SATA-PCI Express hídként funkcionálva kapcsolatot teremt köztük és az alaplapi PCI Express vezérlő között.

Ezzel szemben például a mini PCI Express formátumú (nem mSATA!) Super Talent CoreStore MV más utat jár. Az ezen található Marvell 88NV9143 vezérlő teljesen nélkülözi a SATA szabványt, ergo ebben az esetben egy natív PCI Express felületű NAND vezérlőről beszélhetünk.

Hirdetés