Hirdetés

MTBF, MTTR, MTTF, MTTFd

Hirdetés

Az ipar számos olyan mérőszámot használ, amelyekkel komponensek, berendezések vagy rendszerek megbízhatósága jellemezhető. Ezek azonban messze nem pontos értékek, inkább iránymutató becslések, amelyek sokszor statisztikai alapokon nyugszanak. Ezek közül a leggyakrabban használtak az MTBF, MTTR, MTTF és MTTFd kifejezések.


(forrás: Wikipédia) [+]

MTBF – Mean Time Between Failure (a meghibásodások között átlagosan eltelt idő). A mindennapok során talán ezzel a számadattal lehet a leggyakrabban találkozni. Az MTBF úgy határozható meg, ha vesszük működő állapotban eltöltött időt, majd azt elosztjuk a megfigyelt hibák számával. Mivel működések, leállások és javítások ciklusáról van szó, ezért elméletileg csak javítható egységekkel kapcsolatban lehetne használni, a gyakorlatban azonban olyakor a meghibásodást követően kicserélendő egységekre is használják.

MTTR – Mean Time To Repair (a javításhoz szükség átlagosan eltelt idő). Ez az adat átlagfelhasználók számára kevésbé fontos, de például ipari szereplőknek vagy szolgáltatóknak már annál inkább. Az MTTR azt mutatja meg egy javítható egység esetén egy meghibásodás után átlagosan mennyi ideig tart annak újbóli üzembe helyezése, vagyis hogy egy meghibásodás körülbelül mekkora üzemkiesést jelent. Ezen időtartam minimalizálása érdekében például melegtartalékot (redundáns rendszerek) vagy hidegtartalékot (cseredarabok raktározása) alkalmaznak.

MTTF – Mean Time To Failure (meghibásodásig átlagosan eltelt idő). Elsősorban olyan egységekkel kapcsolatban használható, amelyek nem javíthatók, vagyis az első hiba előfordulása egyben életciklusuk végét is jelenti (az MTBF ezért értelmezhető nehezen ilyen esetekben). Ez egy statisztikai érték, amely hosszú időtartam alatt és számos megfigyelés átlagából adódik.

MTTFd – Mean Time To Dangerous Failure (veszélyes meghibásodásig átlagosan eltelt idő). Az MTTF olyan kiterjesztése, amely csak azokat a hibákat veszi figyelembe, amelyek előfordulása veszélyes állapotot idézhet elő. Például ebből a szempontból egy autó rádiójának meghibásodása nem gátolja a jármű alapvető működését, egy mechanikus hiba azonban már súlyos következményekkel járhat.

Hirdetés