Hirdetés

LED nyomtató

Hirdetés

A lézernyomtatók testvéreinek is tekinthető LED nyomtatók a 90-es évek végén indultak hódító útjukra, bár sok időnek kellett eltelni, mire valóban a lézernyomtatók vetélytársaként kezelték őket. Elsőként az OKI Printing Solutions kezde el Európában árulni LED-es nyomtatóit, egészen pontosan az OL400 és OL800 szériákat.

OKI OL400
OKI OL400 – egyenesen 1989-ből

Működési elvük nagyrészt egyezik a lézernyomtatókéval, egyedül a fényhenger megvilágítása tér el. Az előbbinél lézer tapogatja végig azt, utóbbinál pedig apró LED-ek a papír teljes szélességét átfogó sora világítja meg. A technológia előnye a lézeressel szemben főleg a kevesebb mozgó, ezáltal kopásnak kitett alkatrészben rejlik, ami által a LED-es nyomtatók előállítása is olcsóbb. A LED-fejek és a fényhenger ráadásul kis helyet foglal, emiatt a színes nyomtatóknál egymás mellett is kényelmesen elférnek, ami lehetővé teszi az igen kis méretű készülékek létrehozását.

Természetesen a tervezéstől függő, de LED-esek sebessége is jóval nagyobb lehet, a lézernél ugyanis sorról sorra haladva tapogatja le a hengert a rendszer lencsék és forgó tükrök bonyolult megoldásának segítségével, viszont a LED-esnél teljesen ki lehet hagyni ezt. Színes nyomtatásnál még nagyobb a különbség, mivel a lézernyomtatónál minden alapszínnél ismét végig kell mennie a papírnak a hengereken, a LED-esnél viszont az egymás mellé helyezett festékezőknek köszönhetően elég egyszer átmennie. Ez utóbbi megállapítás persze a régebbi modellekre érthető inkább, hiszen már a lézeresek közt is találhatunk egymenetes készülékeket, habár ezeknek a mérete nem vetekszik a LED-esekével.

OKI OL800
OKI OL800 – a nagy testvér

A LED-es nyomtatást egyébként a japán Casio cég fejlesztette ki, és azóta szinte minden nyomtatógyártó kijött már saját modelljeivel, amelyek egyre gyorsabbak, kisebbek és nagyobb, akár 1200 dpi-s felbontásúak.

Hirdetés