Hibrid (lézer-LED) vetítés

A projektorok fejlődésével előtérbe kerültek az alternatív megvilágítási módszerek, amelyekkel a hagyományos lámpás megvilágítást akarták felváltani, ezzel elkerülve annak számos hátrányát. Az alternatív módszerek közül a DLP-re épülő típusok esetében a teljesen LED-ekből álló megoldás lenne a legkézenfekvőbb, de ezt jó minőségben, kellően nagy fényerővel előállítani igen költséges. Éppen ezért nem csoda, hogy ilyen megoldással legtöbbször kisméretű, úgynevezett ultrahordozható vagy zsebprojektorokban találkozhatunk. Viszont a hibrid technológia, mely nevéhez hűen LED-et és lézert egyaránt használ fényforrásként, egy fokkal olcsóbban állítható elő. A fényerő túlnyomó részét ugyanis zöld színkomponens adja, ennek előállítása pedig lézert használva sokkal gazdaságosabb és bizonyos szempontból véve egyszerűbb is, mint a LED-es megvalósítás.

A hibrid megvalósítás első verziója: a kék és zöld színkomponenst is lézerrel állítították elő
A hibrid megvalósítás első verziója: a kék és zöld színkomponenst is lézerrel állítították elő

A korai változatokban csak a piros fényforrás volt LED-es, a kék és zöld színt viszont egy kék lézeres fényforrással és továbbra is színkerékkel állították elő. Elméletben a felépítés nem túl bonyolult: a színkerék a kék szegmensen egyszerűen átengedte a kék lézert, amit aztán a megfelelő tükörrendszerrel juttatnak a DLP chipre, míg a zöld színt a színkerék megfelelő szegmensén lévő foszfor gerjesztésével érték el (amihez szintén a kék lézert használták).

A hibrid megvalósítás új verziója: csak zöld színkomponens előállítását oldották meg lézerrel
A hibrid megvalósítás új verziója: csak zöld színkomponens előállítását oldották meg lézerrel

Később és napjainkban már csak zöld szín előállítása történik lézerrel, a kékhez immáron kék LED-et használnak.

A lézer-LED hibrid megvalósítás előnye a hosszabb, megközelítőleg 20 000 órás élettartam, valamint a rövid bekapcsolási idő, továbbá a szimplán LED-ekkel megvalósított megoldásokhoz képest sokkal magasabb fényerő. Mindazonáltal a LED-lézer hibrid megoldás a lámpa elhagyása miatt nem feltétlenül jár együtt a kisebb fogyasztással, a gyártók által közölt felvett teljesítmény adatok a hagyományos lámpás típusokéhoz képest általában nagyobb, viszont kikapcsolás után nem vagy csak nagyon rövid ideig kell tovább hűteni. Ami a minőséget illeti, a hibrid technika folyamatosan fejlődik, de a hagyományos lámpás DLP-s vetítők közül nem egy könnyedén lelépi a drágább kategóriában.

Hirdetés