Hirdetés

A modding két fő kategóriája: casemod és casecon

Hirdetés

A számítógép-átalakítások két fő kategóriába sorolhatók: casemod és casecon. A casemod nagyjából a  „Case Modification” (ház módosítás) angol szavakból állítható össze, ami azt jelenti, hogy egy gyári számítógépház személyre szabásával érjük el a kívánt eredményt.

Ilyen egy profi, letisztult casemod. (forrás: MILLION-DOLLAR-PC)
Ilyen egy profi, letisztult casemod (forrás: MILLION-DOLLAR-PC)

Ezzel szemben a casecon a „Case Construction” (ház építés) szavakra vezethető vissza, vagyis ebbe a kategóriába soroljuk azokat az alkotásokat, melyek, ha úgy tetszik, a semmiből születnek, így a moddereket nem köti egy ház alapvető formája és felépítése, nem ritka, hogy a klasszikus dobozformától jelentősen elszakadnak.

Egy kifejezetten formabontó Casecon pedig ilyen. (forrás: bit-tech.net)
Egy kifejezetten formabontó Casecon pedig ilyen (forrás: bit-tech.net)

A két kategória között nem lehet igazán éles határt húzni, hiszen például léteznek olyan casecon alkotások, amelyekben ugyan felhasználnak olyan donor alkatrészeket, amelyek egy gyári házból származnak (alaplaptálca, meghajtókeret stb.), de ettől még egyedileg épített számítógépházról beszélünk. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a kategorizálásnál a szerkezet váza a döntő: ha ez egyedi, akkor az a nulláról épült fel (casecon), nem egy adott konstrukció módosításával született.

Hirdetés