TCL C72+, a középkategóriás QLED tévé

A kínai gyártó a kínálatában már kvantumpontos modellek is akadnak, közülük néztünk meg egyet.

Képminőség

A tévé saját fejlesztésű képfeldolgozó chipre, illetve a TCL konszern alvállalata (CSOT) által gyártott, 55 hüvelykes, LED háttérvilágítású 4K QLED LCD panelre épül. (A kvantumpontos technológiáról hosszabban itt írtunk.) Röviden összefoglalva a lényeget: a technológia az LCD technológián alapszik, tehát, bár a név utalhat rá, nincs köze az OLED eljáráshoz. A LED-ek által szolgáltatott kék háttérvilágítás áthalad egy speciális, úgynevezett kvantumpontokkal, azaz nanoméretű kristályokból álló, igen vékony filmrétegen, aminek eredményeként széles spektrumú fehér fény jön létre. Ez elméletileg rendkívül pontos és tiszta színek megjelenítését teszi lehetővé, ráadásul úgy,  hogy az idő múlásával sem kell tartani a minőségromlástól, eltérően a fehér LED-ektől, amelyek hajlamosak enyhén besárgulni. A technológia előnye még, hogy elméletben nagyobb fényerőt és valósághűbb színmegjelenítést tesz lehetővé, ezzel párhuzamosan kisebb a zavaró tükröződés mértéke.

Hirdetés

[+]

Az alkalmazott képalkotási eljárásból fakadóan a tökéletes, 0 cd/m² fénysűrűségű fekete, és ezáltal a végtelen natív kontrasztarány megteremtésére nincs mód. Ezt a kalibrátorral végzett mérések is alátámasztották, és e vizsgálatok azt is megmutatták, hogy a maximális valós kontraszt 5000:1 érték körül alakul. Amennyiben valaki nem elégedett a kontrasztossággal, markánsabbá teheti a világos és sötét képrészletek közti különbségeket a Dinamikus Kontraszt bekapcsolásával, viszont ilyenkor számolni kell azzal, hogy a finom képrészletek egyszerűen eltűnnek.

A tónusok markánsak, erőteljesek, bár tény, hogy egy OLED tévé mellé téve némiképp fátyolosnak tűnnek. Megfelelő beállítások mellett az árnyalatok szemre és a mérések alapján is valósághűek, és a nagy kihívást jelentő tartalmak (pl. emberi bőr, hullámzó víz stb. ) visszaadásával sincs gond. A betekintési szög terén viszont nem teljesít hinátlanul a készülék, nagyjából 155-160 fok környékéről érződik az árnyalatok fakulása, viszont invertálódástól azért nem kell tartani.

[+]

A mozgásmegjelenítés során szellemképesedésbe, az objektumok duplikálódásába nem futottunk bele, és nem is jelent meg körülöttük remegő aura. Alacsony bitrátájú videóknál vagy rossz minőségű, médiaboxból érkező tévéadásoknál tapasztalható akadozás, szaggatás, ezen hatékonyan lehet segíteni az interpolációs eljárás aktiválásával, azonban ezzel érdemes óvatosan bánni, mert könnyen szappanopera hatású lehet a végeredmény. A maximális képfrissítési ráta 120 Hz, és a modell támogatja a dinamikusan változó képfrissítés funkciót, aminek köszönhetően ez az érték 40 és 120 Hz közé eshet. Méréseink alapján az input lag 14,5 ms körül alakul, ami teljesen vállalható érték, és így a televízió játékra is alkalmas lehet, például egy nextgen konzol kiegészítőjeként.


[+]

A termék támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését, és a maximális fényerő (601 cd/m²) elég ahhoz, hogy a HDR effektus látványos legyen. Viszont tény, hogy bizony már vannak olyan QLED tévék a piacon, amelyek e téren lényegesen jobban teljesítenek. A C72+ megkapta a TCL konverziós eljárását, amely képes a hagyományos SDR videókból és játékokból HDR hatásút varázsolni, azonban használatával elő-előfordul, hogy oda nem illő árnyalatok jelennek meg a képernyőn, így ezt a szolgáltatást nem igazán erőltettük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • TCL

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés