Nyolc KT600-as alaplap tesztje

Gigabyte 7VT600-1394

A Gigabyte 7VT600-1394-et igényes, űrhajós dobozban tálalja a gyártó. A Gigabyte büszkén hirdeti internet oldalán, hogy az alaplap megkapta az AMD ajánlását.

Az alaplap a szokásos sötétkék színű és lekerekített nyákra épül, a három memóriafoglalat lila színű, a processzorfoglalat sárga, míg az AGP foglalat zöld lett. Emellett öt PCI foglalatot találhatunk még, no meg a floppy és IDE-csatlakozókat. Felfedezhetünk néhány DIP-kapcsolót is. A tápcsatlakozó végre jó helyen van.

A processzorfoglalat környéke úgymond tiszta, legalábbis a közvetlen közelében nincsenek kondenzátorok, amik gátolnák a processzorhűtő felrakását. A nagyobb bordával rendelkezőknek azért érdemes figyelni a chipset irányába, ugyanis ott egy tekercs és egy kondenzátor relatíve közel kerültek a procifoglalathoz, amik miatt könnyen lehet, hogy nem fér el a hűtőborda. A négy lyuk erről a lapról is hiányzik, sajnos.

A chipset egy meglehetősen kicsi passzív hűtőbordát kapott, ami valószínűleg jól ellátja a feladatát mindaddig, amíg nem tuningolunk.

Az AGP foglalat környéke mentes a kondenzátoroktól, de sajnos közel került a memória-foglalatokhoz, ezért a memóriabővítéssel és a videokártya ki-berakosgatásával lehetnek gondjaink.


Az integrált hangot az ALC655 szolgáltatja.


Az integrált hálózati vezérlő a Realtek 8101L megoldására épül.


Az Firewire-t a VIA VT6306-os chip szolgáltatja.


Az alaplapon két SATA csatlakozó található a déli hídnak köszönhetően.


Ezen az alaplapon is megtalálható a Gigabyte nagy találmánya, a DualBIOS.

A 7VT600-1394 az ASUS A7V600-asához hasonlóan a Gigabyte legfelszereltebb alaplapja, amely a KT600 chipset köré épül, azonban ezen a deszkán is felfedezhető néhány lemaradt alkatrész helye. Talán lesz még ennél jobban felszerelt alaplap is, esetleg 7VT600XP-1394 néven...

A hátlapon a következő ki-/bevezetések találhatóak: egy-egy PS2 port az egérnek és a billentyűzetnek, négy USB 2.0 port, két soros és egy párhuzamos port, egy RJ-45 és a három szokásos audio ki-bemenet.

Az alaplap mellé kapunk egy felhasználói kézikönyvet, egy driver CD-t, egy hátlapot, két SATA kábelt, egy-egy floppy és IDE-kábelt illetve egy hátlapi kivezetést.


A hátlapi kivezetésen két USB portot, és egy Firewire portot találunk.

Megszokhattuk, hogy a Gigabyte is minden plusz funkciót, feature-t hangzatos névvel és logóval lát el. Ezek a funkciók a DualBIOS-tól és a Firewire-től eltekintve mind a chipset velejárói.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés