Hirdetés

Játszanék, de mivel? Összeszedtünk minden tudnivalót a gaming platformokról

Összefoglaló azoknak, akik most kezdenének játszani, és szeretnék felmérni a lehetőségeket.

Hirdetés

Egyéb lehetőségek

A legnépszerűbb platformok kivesézésének a végére értünk, azonban maradt még néhány eszköz/kategória, ami érdemel néhány karaktert. Bár inkább csak érdekesség, mint komolyan vehető, rendszeresen támogatott platform, de már lassan másfél éve piacon van a Sony PlayStation Classic, mely az eredeti, első generációs PlayStation miniatűr verziója.


[+]

Maga a hardver természetesen modernizálva lett a mai kor igényeinek megfelelően, a PS-szürke műanyag burkolat alatt egy négymagos processzor dolgozik 1 GB rendszermemória és egy 16 GB-os háttértár társaságában, utóbbira került előtelepítve az a néhány játék, ami akkoriban nagyon menőnek számított, ide sorolható például az első Grand Theft Auto, a Metal Gear Solid, a Rayman, illetve a Tekken 3 és a legelső Rainbow Six.


[+]

A konzol HDMI kimeneten keresztül köthető tévére, tápellátásához egy USB-s adapter szükségeltetik, a vezérlőegység szerepét pedig két darab, külsőre az eredeti PlayStation-ös verzióval megegyező, ám már USB portban végződő kontrollert találunk a dobozban. Még egyszer: a PlayStation Classic tehát nem mai értelemben vett játékplatform cserélhető játékokkal és online szolgáltatásokkal, viszont nosztalgiázni, vagy úgy egyáltalán játszani teljesen alkalmas, 35 000 forint körüli árával pedig az egyik legolcsóbb játékos szerkentyű.

Aktív hűtéses tok az ASOS ROG Phone 2 hátlapján
Aktív hűtéses tok az ASOS ROG Phone 2 hátlapján [+]

Cikkünk végére hagytuk a talán legkézenfekvőbb platformot, mely valószínűleg mindannyiunk életében jelen van valamilyen formában, ezek pedig a mobil rendszerek. Ide sorolhatjuk az okostelefonokat (melyek között megtalálunk kifejezetten játékra fejlesztett modelleket is) és a tableteket, illetve a nemrég indult, androidos, windowsos és macOS-es eszközökre elérhető NVIDIA GeForce Now szolgáltatást is, mi viszont inkább egy végszóként inkább egy kiforrottabb, platformként is kezelhető rendszerről, az Apple Arcade-ról ejtenénk néhány szót.


[+]

Az iPhone-ról, iPadről és Mac számítógépekről bizonyára legtöbb olvasónk már hallott, az azonban kevésbé van az emberek arcába tolva az Apple részéről, hogy bizony felhozataluk tagja egy Apple TV 4K nevezetű eszköz is, mely a tévékre is elhozza a gyártó szolgáltatásait a rajta található tvOS rendszeren keresztül, beleértve az Apple Arcade-et is. Játékok ugyan eddig is elérhetőek voltak az Apple eszközeire, melyek gyűjtőhelye az App Store volt, ezek azonban elég rendszertelenül vannak behányva az alkalmazásboltba, letöltésük után pedig gyakran szembesülhettünk azzal a kellemetlenséggel, hogy nem csak ingyenes, de sokszor fizetős játékok is tele vannak alkalmazáson belüli vásárlásokkal (In-App Purchase, a továbbiakban IAP), melyek olyan extra tartalmakhoz juttatták hozzá a játékost, ami nélkül egyébként meglenne, viszont mégis ott motoszkál az ember fejében, hogy némi pénzköltéssel egyszerűbbé vagy élvezhetőbbé lehetne tenni a játékot.

Apple TV 4K
Apple TV 4K [+]

Ezen változtatott az Apple Arcade, mely egy bizonyos havidíjért cserébe (ez jelenleg 1890 Ft) egy rengeteg címből álló válogatáshoz ad számunkra hozzáférést, amelyek között kizárólag reklám- és IAP-mentes, egyébként a legtöbb esetben remek minőségű alkotásokat találunk, ráadásul nem csak iPhone és iPad készülékünkön élvezhetjük azokat. Itt jön képbe az Apple TV, hiszen a legújabb tvOS verzió már támogatja a Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikáló kontrollereket, beleértve az Xbox One és a PS4 vezérlőit is, így amennyiben beruházunk erre a nagyjából 60 000 forintos eszközre, egy szinte teljes értékű játékkonzolt kapunk.


(forrás: 9to4Mac) [+]

Ára ugyan vetekszik például az Xbox One S-ével, de azt sem szabad elfelejteni, hogy ezért a pénzért nem csak a játéklehetőséget kapunk, de egyéb más Apple szolgáltatások is elérhetőek lesznek tévénken, beleértve az App Store-t (annak multimédiás és streamingszolgáltató alkalmazásaival együtt), a képernyőtükrözésre használható AirPlay technológiát, illetve a vállalat saját film- és zeneáruházát, az iTunes-t. Aki tehát már rendelkezik Apple eszközökkel, esetleg már ki is próbálta az Apple Arcade-et, de szeretné az ott megismert címeket egy iPad vagy iPhone-énál nagyobb kijelzőn játszani, az választáskor mindenképp vegye számításba az Apple TV 4K-t is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés