Hirdetés

Lenovo Yoga Book - munkában Androiddal?

Rövid teszt a Yoga Book androidos változatáról, hogy mennyire képes kiváltani egy hagyományos notebookot.

Lenovo Yoga Book

A Lenovo tavaly leplezte le a Yoga Bookot, ami egy elég különleges szerkezet, azon túl is, hogy nevéhez híven a kijelző 360 fokban nyitható: a billentyűzete helyén érintésérzékeny digitalizáló táblát hordó digitális jegyzetfüzet létezik androidos és windowsos változatban is. Mi az előbbivel töltöttünk el egy hetet úgy, hogy a CES alatti híreket is ezzel írtuk, szerkesztettük és töltöttük fel. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy miként teljesít ez a nagyon kicsi és könnyű noteszgép hordozható munkagépként, és mellékesen arra is, hogy lehetséges-e egy windowsos ultrabook helyett használni. Nem állítjuk, hogy egy káromkodás sem hangzott el ez idő alatt, de a végeredmény végül jobb lett annál, mint amire számítottunk – bár annál biztos rosszabb, amit a Google és a Lenovo szeretne hallani.

Lenovo Yoga Book Lenovo Yoga Book
Lenovo Yoga Book [+]

Extra hardver, extra szoftver

Hirdetés

A Yoga Bookba épített hardverről nem szeretnénk sokat írni, ugyanis a Mobilarenánál már járt teszten: a CPU az Intel x5-Z8550, amelyet 4 GB RAM támogat, a grafika az SoC-ba integrált Intel HD Graphics 400 feladata, a megjelenítésért pedig egy 10,1 colos, 1920x1200 pixeles érintőkijelző felel. Az talán már ennyiből is látszik, hogy a Yoga Book windowsos változata (amely egyébként az eleve drága, 200 ezer forintos androidos Booknál még jó 30 ezerrel drágább is) elsősorban teljesítménybeli problémákkal küzdhet, hiszen sem a Cherry Trail Atom, sem a 4 GB RAM nem ideális partner a Windows 10-nek.

Az Androiddal azonban jól boldogul a hardver, döcögés, akadozás nincs, legalábbis ami a munkához szükséges szoftvereket illeti, mert a játékoknál már nem ennyire egyértelmű a helyzet, a piacon könnyen találni olyan olcsóbb tabletet, ami tiszta grafikus teljesítményben megveri a Yoga Bookot. A háttértár mérete 64 GB, ezt pedig a SIM kártya mellé tehető microSD-vel bővíthetjük, ami tökéletes megoldás például arra, hogy filmeket, sorozatokat vigyünk magunkkal.

Elég szűkös a csatlakozókínálat, az USB pedig csak 2.0-s Elég szűkös a csatlakozókínálat, az USB pedig csak 2.0-s
Elég szűkös a csatlakozókínálat, az USB pedig csak 2.0-s [+]

Csatlakozókat illetően nem valami bőkezű a Lenovo, egyetlen micro USB portot adnak, ami töltésre és adatátvitelre is szolgál, USB 2.0 sebességgel. Ez azért bosszantó, mert az Atom x5-Z8550 támogatja az USB 3.0-t, tehát egy USB Type-C simán elfért volna a készüléken. A micro USB járulékos hatása, hogy külső monitorhoz külön csatlakozót kapunk egy micro HDMI képében. Sajnos adaptert sem ehhez, sem az OTG-támogatással rendelkező micro USB-hez nem adnak, így ezt külön kell megvásárolni.

Egyes alkalmazások futnak ablakban, mások nem - és az ablakok mérete nem változtatható
Egyes alkalmazások futnak ablakban, mások nem – és az ablakok mérete nem változtatható [+]

Szoftveres oldalon találunk érdekességeket; a Lenovo igyekezett úgy felturbózni az Androidot, hogy azt munkabarátabbá tegye, ennek eredményeképpen kapunk egy viszonylag kiherélt többablakos üzemmódot. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a támogatott alkalmazásoknál nemcsak a teljes képernyős ablak áll rendelkezésre, hanem kisebb, nagyjából okostelefon méretű és alakú ablakban is megnyithatjuk őket, így egyszerre többet is egymás mellé vagy fölé pakolhatunk a kijelzőn. Sajnos az ablakok átméretezésére nincs lehetőség, és az alkalmazások is elég rapszodikusan támogatják: a Chrome és a Gmail például működik vele, a Hangouts nem, a Facebook és a Messenger igen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Lenovo Yoga Book - a kreativitás ára

    Lenyűgöző külső, leheletvékony kialakítás, egyedi gombsor, speciális ceruza és igen borsos ár. Ebből tevődik össze a Yoga Book, ami nem nagyon hasonlítható semmihez.

Hirdetés