Hirdetés

Kis irodák mindenese

Megjelenés

Néhány hónappal ezelőtt kipróbáltuk a Samsung CLP-310 színes lézernyomtatót, mely kategóriájában a legkisebb méretű, és nagyon olcsó masina. Neki – és versenytársainak – köszönhetően a színes lézeres nyomtatás ma már nem számít luxusnak. Most egy olyan multifunkciós géppel ismerkedünk meg, amelyik a kis CLP-310 nyomtatóegységén alapul, és rengeteg extrát építettek köré.

Hirdetés

Emlékezve az előző Samsung méreteire, nem lepődtünk meg a kicsi, alig több mint 15 kilogrammos csomag láttán. Ebből nem a szokásos világosszürke, hanem egy sokkal tetszetősebb, fekete készülék, a CLX-3175FN bújt elő. 415 x 342 mm-es alapterülete nem sokkal nagyobb a nyomtatóénál, kisebb asztalon is kényelmesen elfér. Magassága a rászerelt lapolvasó miatt 373 mm-re, tömege pedig 15,4 kilogrammra nőtt, de így is kategóriája egyik legkisebbje.

Komoly, irodagépes panelje van a CLX-3175FN-nek, amihez azért nem kell pilótavizsga. Minden gomb funkciója egyértelmű, esetleg csak a trükkösebb faxoláshoz – mert azt is lehet vele – kell a használati útmutató segítségét kérni. Tesztgépünkön ugyan angol feliratok virítottak, de a gombok köré ragasztható fényes panelből minden bizonnyal készül majd magyar verzió is. A megfelelő kommunikációt kétsoros, „magyarul beszélő” kijelző segítette.

Meglehetősen komoly a CLX-3175FN lapolvasója. A síkágyas egységnek külön adagolója van, amibe 15 másolnivalót tehetünk. Ez nagyban megkönnyíti a többoldalas dokumentumok sokszorosítását, faxolását. Legfeljebb 289 x 208 mm-es lapokról készíthetünk másolatot, és gondoltak a vastagabb könyvekre is, ezért a fedél durván 5 centiméterrel megemelhető, de nem nyílik fel teljesen 90 fokig. A letapogató egység 1200 dpi-s optikai felbontása szoftveresen (interpolálással) megnégyszerezhető. Működési sebességét a nyomtatóegységéhez igazították, de dolgozhat a számítógéppel együtt, sőt közvetlenül USB tárolóra is.

Pendrive-unkat a 70 (normál) lapos kimeneti tároló mellé dughatjuk be. Erre a csatlakozóra fényképezőgépet is köthetünk, melyről a PictBridge technológia segítségével közvetlenül nyomtathatunk.

Igény szerint – ha például kisebb lapokra nyomtatunk – ki is nyithatjuk a felső részt. Ilyenkor könnyebb kivenni az elkészült példányokat, és hozzáférhetünk egy kis iratkapcsoknak szánt fedeles rekeszhez.

Egy ajtóval lejjebb található régi, kedves ismerősünk, a CLP-310 nyomtatórendszere, a négy könnyen eltávolítható, kompakt tonerkazettával.

Mögöttük van a leképező egység (fényérzékeny henger). Erre rajzolja fel a lézer a megfelelő mintázatot, amit elektromos töltés formájában átad a papírnak. A papír magához vonzza a festékport, amit végül a beégető egység rögzít. Mivel egy hengeren egyszerre csak egy színt lehet felvinni, a fekete-fehér nyomtatás egy menetben készül, viszont a színeshez négy kört kell futnia a papírnak. Ezért a színes nyomtatási sebesség csak negyede a fekete-fehérnek. Komolyabb lézernyomtatókban – ahol a színes és fekete-fehér nyomtatás sebessége közel azonos – minden színnek saját leképező egysége van.

Hátulról férhetünk hozzá a beégető egységhez. Itt található egy adag továbbító görgő és a csatlakozópanel is. Felül a faxhoz szükséges bemeneti és kimeneti telefonvonalas aljzat kezdi a sort, alattuk van egy kör alakú vakablak, ami a Wi-Fi modul antennájához való, aztán következik az Ethernet aljzat, és az USB bemenet. Mellettük található a tápcsatlakozó, fölöttük a ki/bekapcsoló.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés