Hirdetés

Generációváltás előtt

Felkészült a piac az új AMD termékekre, de szerencsére nemcsak ezek között találunk megnyerő ajánlatokat.

X570 világa

Eléggé felforgatta az internet világát a Matisse megjelenése. Bár jó AMD-s szokás szerint az új processzor az előző generációs alaplapokkal is használható, aki most gondolkozik teljes platformváltáson, az alighanem egy X570-es lapkakészletre épülő alaplapot is feltesz a bevásárlólistára.

Hirdetés

A Foramax kínálatából például a listára kívánkozhat az ASUS Prime X570-P, mely egy középkategóriás példány 67 100 forintért (hát igen, az X570-et nem mérik olcsón). Természetesen AM4-es foglalattal szerelt, és ebbe tulajdonképpen bármilyen kurrens AMD CPU-t beszerelhetünk, legalábbis a második generációtól kezdődően, úgyhogy aki először alaplapot váltana, mielőtt a CPU beszerzésébe fogna, figyeljen erre.


[+]

Visszatérve a Prime X570-P-re, ez egy ATX méretű lap két PCIe x16-os és három PCIe x1-es foglalattal, M.2 csatolóból kettő, SATA portból hat található rajta. A további körítés általánosnak mondható, a hátoldalon összesen nyolc USB port várja a külső perifériákat, ezen felül egy HDMI és egy PS/2 csatlakozó is elfért itt. A Gigabit Ethernetet egy Realtek RTL8111H biztosítja, az USB portok közül pedig kettő kínál 10 Gbps sebességet.


[+]

A következő, komolyabb kategóriát képviselő lap az ASUS TUF szériájának tagja, egész pontosan a TUF Gaming X570-Plus (Wi-Fi), mely 81 200 forintba kerül. Csakúgy, mint márkatársa, ez is három év garanciával kapható, és mint nevéből is látszik, integrált WLAN adapterrel is rendelkezik. Olcsóbb testvéréhez képest ez már jóval komolyabb dizájnt kapott, főleg a VRM részleghez és a lapkakészlethez tartozó hűtést dobták fel, de például a Prime 8+4-es kiosztása helyett itt már 12+2-eset kapunk. A használatba vehető foglalatok száma ugyanakkor eggyel kevesebb, a két x16-os slot mellé csak két x1-es jár, előrelépés viszont, hogy a hátoldali hangcsatlakozóknál megtalálható az digitális optikai hangkivezetés is. Aki integrált grafikával szerelt processzort vásárol, az itt DisplayPort csatlakozóval is találkozik, és jobb hangminőséget ígér a beépített hangkártya is japán kondenzátoraival és árnyékolásával.


[+]

Az olcsóbb lapot keresőknek lehet érdekes még az MSI X570-A Pro, melyet a PCX.hu-nál három év garanciával 63 000 forintért vásárolhatunk meg. Ez is egy ATX méretű alaplap, az MSI termékskálájának alsóbb részéről. Erre utal a viszonylag kisméretű hűtés a VRM és a lapkakészlet tetején – utóbbi kapcsán megemlítenénk, hogy ez a chipset hőmérsékletétől függően változtatja a ventilátor fordulatszámát, alacsony terhelésen tehát teljesen néma is lehet. Csatlakozóknál viszonylag általános a kép, két x16-os és három x1-es foglalat áll rendelkezésre két M.2 és hat SATA III társaságában. USB csatolóból nyolcat találunk hátul, és nem hiányzik az optikai hangkivezetés sem.


[+]

Pár ezerrel többe, 67 000 forintba kerül az MSI X570 Gaming Plus, mely kapásból valamivel vadítóbb külsőt kapott, fekete alapon vörös csíkok és feliratok vonzzák a szemet. A tápellátás 8+2-es, a kiegészítők közül pedig említésre méltó az NVMe SSD-ket hűteni hivatott kiegészítő borda. Ezen a lapon is két x16-os és három x1-es foglalatot találunk, az M.2 slotok száma kettő, a SATA portoké pedig hat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

 • Újdonságok a hétvégére

  Nem állunk le a friss komponensek ajánlásával: ezúttal a notebookok mellett új Ryzeneket és RTX Super videokártyákat hoztunk.

 • Akciós árak a strandra

  A hőségben az akciós hardverek száma is csökken, de azért néhány tápegység, RAM és kiegészítő akadt ezen a héten is.

 • Augusztusi ajánlatok

  Bár tombol a nyár, akciók ilyenkor is vannak: számítógépházak, alaplapok, notebookok és gamer kiegészítők kerültek listánkra.

 • Verőfényes akciók

  A hordozható számítógépek mellett perifériákkal és hűtési megoldásokkal készültünk a napos hétvégére.

Előzmények

Hirdetés