Hirdetés

FSP Epsilon – leg-leg-leg

Belbecs

A burkolat alatt mindkét táp esetében ugyanazt a Protechnic Electrictől származó, nagy sebességű ventilátort találtuk. Maximális, 2500-as fordulatához 38,3 dBA hangerőt ad meg a gyártó. Ki kell emelni, hogy ezt a sebességet a tápba szerelve csak nagyon szélsőséges esetben érheti el, sőt az is megtörténhet, hogy egyáltalán nem pörög fel ennyire, ugyanis jelentősen alulfeszítve üzemel. A feszültséget és ezzel együtt fordulatszámát egy hőérzékelőhöz kötött szabályzó vezérli. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy ez a táp jelentősen hangosabb, mint a 20 dBA-ra hirdetett konkurensei, ki kell ábrándítanunk. Abban a halknak aposztrofált termékben is izmos ventilátor pörög, de az Epsilonhoz hasonlóan visszafojtva. Példának okáért az 550 wattos Chieftec CFP550W-ben ugyanilyen Protechnic Electric szellőztető van. Az erős ventilátorokra általában – de nem mindig – jellemző, hogy alacsony fordulaton morognak.

A belső elrendezést látva tagadhatatlan a rokonság az FSP Zennel; bizony itt az újhullám képviselőjével van dolgunk. Az Epsilon belsejében minden alkatrészt a hatékonyság és gazdaságosság jegyében alakítottak ki, nem a régi továbbcsiszolásáról van szó, hanem új megoldásokról. Ezzel a belsővel valószínűleg többször találkozunk majd a jövőben. Egyelőre az AOpen és a Zalman döntött a használata mellett, de valószínűleg a korábban is FSP-re alapozó Nexus is beáll a sorba valami extra halk megoldással.

Hirdetés

Avatatlan szemek rögtön amiatt siránkoznának, hogy milyen kicsik a bordák. Nos, a hőleadók pontosan akkorák, amekkorákra szükség van. Mivel a táp hatásfoka jobb, mint az eddigieké, és a felépítés is modernebb, ezek a kisebb, könnyebb, gazdaságosabb fémlemezek is elegendőek.


Az FSP Epsilon és...

A Zennel összehasonlítva annyi eltérés látszik, hogy az EMI-szűrő (elektromágneses impulzusszűrő) a bemeneti csatlakozó alá került. Az egyenirányító diódái nem külön bordán, hanem a középső jobb szélén vannak. Az aktív PFC vezérlését mindkét esetben Champion CM6800G áramkörre bízták, ami az Epsilonnál külön kis panelre került. A bemeneti oldalon egyetlen nagy, CapXon gyártmányú kondenzátor van, melynek tövében a készenléti táp szilíciummorzsája lapít. A nagy teljesítmény miatt erősebb a főtrafó. A szellős elrendezés matt nincs a környékén légterelő.

A kimeneti borda a legvaskosabb, de a többi erős táphoz képest ez sem túl nagy darab. Azért nincs nagyobbra szükség, mert két oldalán a négy-négy kisebb dióda kevesebb hőt termel mint ha – a konkurensekhez hasonlóan – kevesebb nagyobb dolgozna helyettük. Az Epsilonok kimenő feszültségeinek szabályozása más, mint a Zené. A védelmekért felelős elektronika és a ventilátorszabályzó külön kis panelre került, mellette található a ventilátor csatlakozója.


...az FSP Zen belső felépítése nagyon hasonló

Alapjában véve a 600 és 700 wattos Epsilon felépítése egyforma, de mégis vannak kisebb eltérések. Az EMI-szűrő tekercse inkább az éppen rendelkezésre álló alkatrész eltérő mérete miatt nagyobb a 700 wattosban, de a bemeneti bordán eggyel több alkatrész látható, és a termetes kondenzátor is erősebb a nagyobbik modellben.


Balra 600 wattos, jobbra 700 wattos FSP Epsilon

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés