Hirdetés

FSP Epsilon – leg-leg-leg

Külcsín

Az FSP Zen passzív táp vizsgálatakor olyan belsővel találkoztunk, mely új korszakot indított a kiváló termékeiről ismert gyártónál. Az FSP célja, hogy növelje a hatásfokot, és a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfeleljen. A gazdaságosságnak némileg ellentmond mai két tesztalanyunk. Az Epsilon sorozatban egy 600 wattos és egy 700 wattos modell található. Ők képviselik a termékpaletta csúcsát, büszkén hirdeti velük az FSP, hogy „mi erre is képesek vagyunk”. A 700 wattos modell jelenleg a legerősebb tápegység a hazai piacon. Ugyan az AOpennek is van ilyen nagy teljesítményű terméke, de az egy fekete ruhába öltöztetett Epsilon.

Csomagolásban is kitett magáért az FSP. Ugyan a Hyper szerszámos dobozát nem sikerült felülmúlni, de a papírborítás jó nagy, ajtós, ablakos, fogantyús. Benne már a szokásos alapfelszerelés található: tápkábel, használati útmutató, csavarok.

Az Epsilonok is kékek, de a Blue Stormnál sötétebb árnyalatúak. A kéken világító főkapcsoló régi ismerős, már a Blue Stormon és a Zenen is ilyen volt. A hagyományos, 12 centiméteres ventilátor közepére egy nagy FSP címke került. A vezetékek a korábbi kék helyett most fekete borítást kaptak.

Nem csak teljesítményben, kábelben is nagyok az Epsilonok. A két modellen egyforma a dugókínálat. A két leghosszabb vezeték 110 centiméteres. Legvégükön floppycsatlakozó van. További három négytűs perifériaetető került a táptól 50, 70 és 90 centiméterre. SATA meghajtóból is hatot kapcsolhatunk az Epsilonokra. A két vezetéken 57, 80 és 103 centiméternél vannak a csatlakozók.

Az alaplap és PCI Express VGA kártyák dugaszai egységesen 58 centiméteres vezetékeken lógnak. Az alaplapi fő tápcsatlakozó 20+4 tűs, így a régebbi és újabb ATX megoldásokkal is használható. A kiegészítő 12 voltos konnektort felkészítették az éhesebb Intel processzorokra is, így végén 4+4 tűs a csatlakozó. Nem meglepő, hogy egy ekkora tápegység két videokártyás vezetéket kapott.

A paraméterekre tekintve láthatjuk, hogy az FSP nem aprózta el a dolgokat, és máris négy 12 voltos ágat prezentált, melyek egyenként 15 ampert tudnak leadni. Az első a CPU-hoz, a második a második PCI Express videokártyához és a CPU-hoz, a harmadik az alaplaphoz és a meghajtókhoz, a negyedik pedig az elsődleges videokártyához van rendelve. A négy ág valójában ugyanabból a forrásból indul, valamint közös a szabályozásuk, így elvileg egynek tekinthető; ha az egyik feszültsége ingadozik, akkor a többié is. A szokásosnál nagyobb maximumra képes a 3,3 voltos ág, de az 5 voltossal közösen leadott 155 wattos csúcsértéke átlagos. A mai gépek ennek töredékét használják csak.

A jobb felső sarokban látható 85 %-os hatásfokot jelölő ábrácskából arra lehet következtetni, hogy a belvilág hatásfok tekintetében a legjobbak mezőnyébe sorolható. A gyártók többsége a 80 %-ot is büszkén hirdeti.

Hirdetés

Belbecs

A burkolat alatt mindkét táp esetében ugyanazt a Protechnic Electrictől származó, nagy sebességű ventilátort találtuk. Maximális, 2500-as fordulatához 38,3 dBA hangerőt ad meg a gyártó. Ki kell emelni, hogy ezt a sebességet a tápba szerelve csak nagyon szélsőséges esetben érheti el, sőt az is megtörténhet, hogy egyáltalán nem pörög fel ennyire, ugyanis jelentősen alulfeszítve üzemel. A feszültséget és ezzel együtt fordulatszámát egy hőérzékelőhöz kötött szabályzó vezérli. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy ez a táp jelentősen hangosabb, mint a 20 dBA-ra hirdetett konkurensei, ki kell ábrándítanunk. Abban a halknak aposztrofált termékben is izmos ventilátor pörög, de az Epsilonhoz hasonlóan visszafojtva. Példának okáért az 550 wattos Chieftec CFP550W-ben ugyanilyen Protechnic Electric szellőztető van. Az erős ventilátorokra általában – de nem mindig – jellemző, hogy alacsony fordulaton morognak.

A belső elrendezést látva tagadhatatlan a rokonság az FSP Zennel; bizony itt az újhullám képviselőjével van dolgunk. Az Epsilon belsejében minden alkatrészt a hatékonyság és gazdaságosság jegyében alakítottak ki, nem a régi továbbcsiszolásáról van szó, hanem új megoldásokról. Ezzel a belsővel valószínűleg többször találkozunk majd a jövőben. Egyelőre az AOpen és a Zalman döntött a használata mellett, de valószínűleg a korábban is FSP-re alapozó Nexus is beáll a sorba valami extra halk megoldással.

Avatatlan szemek rögtön amiatt siránkoznának, hogy milyen kicsik a bordák. Nos, a hőleadók pontosan akkorák, amekkorákra szükség van. Mivel a táp hatásfoka jobb, mint az eddigieké, és a felépítés is modernebb, ezek a kisebb, könnyebb, gazdaságosabb fémlemezek is elegendőek.


Az FSP Epsilon és...

A Zennel összehasonlítva annyi eltérés látszik, hogy az EMI-szűrő (elektromágneses impulzusszűrő) a bemeneti csatlakozó alá került. Az egyenirányító diódái nem külön bordán, hanem a középső jobb szélén vannak. Az aktív PFC vezérlését mindkét esetben Champion CM6800G áramkörre bízták, ami az Epsilonnál külön kis panelre került. A bemeneti oldalon egyetlen nagy, CapXon gyártmányú kondenzátor van, melynek tövében a készenléti táp szilíciummorzsája lapít. A nagy teljesítmény miatt erősebb a főtrafó. A szellős elrendezés matt nincs a környékén légterelő.

A kimeneti borda a legvaskosabb, de a többi erős táphoz képest ez sem túl nagy darab. Azért nincs nagyobbra szükség, mert két oldalán a négy-négy kisebb dióda kevesebb hőt termel mint ha – a konkurensekhez hasonlóan – kevesebb nagyobb dolgozna helyettük. Az Epsilonok kimenő feszültségeinek szabályozása más, mint a Zené. A védelmekért felelős elektronika és a ventilátorszabályzó külön kis panelre került, mellette található a ventilátor csatlakozója.


...az FSP Zen belső felépítése nagyon hasonló

Alapjában véve a 600 és 700 wattos Epsilon felépítése egyforma, de mégis vannak kisebb eltérések. Az EMI-szűrő tekercse inkább az éppen rendelkezésre álló alkatrész eltérő mérete miatt nagyobb a 700 wattosban, de a bemeneti bordán eggyel több alkatrész látható, és a termetes kondenzátor is erősebb a nagyobbik modellben.


Balra 600 wattos, jobbra 700 wattos FSP Epsilon

Tesztelés, értékelés

Az FSP Epsilonok alá ugyanazt az energiaéhes konfigurációt raktuk, amellyel az Enermax Liberty 500-at próbáltuk ki:

  • Intel Pentium Extreme Edition 955
  • Coolink U8-92-1900
  • Intel Desktop Board D975XBX
  • 2 x 512 MB Kingmax DDR2-800 RAM
  • ATI Radeon X1900 XTX
  • ATI Radeon X1900 CrossFire
  • 160 GB-os Samsung PATA merevlemez
  • 200 GB-os Samsung SATA merevlemez
  • Asus DRW-0804P
  • Casetek CK-1020 ház

Összehasonlítási alapnak az Enermax Libety 500-at és a szintén 500 wattos Coolink Cool AP-550X-et használtuk. Először a hálózatra csatlakoztattuk a tápegységeket. Megmértük, milyen az áramfelvétel a hátsó kapcsoló aktiválása előtt és után. A következő értéket a Windows felállása, majd 10 perc várakozás után jegyeztük fel. Végezetül két 30 perces FarCry körben terheltünk, miközben figyeltük a ventilátorok hangját is. Az erős processzorra való tekintettel játék közben CPU-terhelőt is futtattunk, hogy a fogyasztást még magasabbra tornásszuk. A tesztelés alatt csak a Coolink processzorhűtőn dolgozott ventilátor (9,2 centiméteres, percenként 1800 fordulaton), a házban további szellőztető nem volt, ezzel is a tápokat akartuk megizzasztani.


A kihívók

A tesztben szereplő fogyasztási értékek az elektromos hálózatból felvett mennyiséget jelölik. A felhasznált konfigurációk tényleges szükséglete ennek megközelítőleg 80 százalékát teszi ki. A fennmaradó nagyjából 20 százalék az áram átalakításból adódó veszteség, ez okozza a táp melegedését. Egy 400 wattal leterhelt, 80 % hatásfokú táp a konnektorból 500 wattot vesz fel, de megközelítőleg 100 wattot hővé alakít.

 

Termék megnevezése FSP Epsilon 600 FSP Epsilon 700 Enermax Liberty 500 Coolink Cool AP-550X
Névleges teljesítmény 600 W 700 W 500 W 500 W
PFC típusa aktív aktív aktív aktív
Fogyasztás csatlakoztatva 0 W 0 W 0 W 0 W
Fogyasztás készenléti állapotban 13 W 13 W 13 W 15 W
Fogyasztás nyugalmi állapotban 173 W 174 W 174 W 179 W
Fogyasztás terhelve 401 W 402 W 426 W 437 W

A hálózatra csatlakoztatva a szokásos nullát, majd a hátsó kapcsolót bebillentve ismét a szokásos értéket, 13 wattot mértünk. A számítógépet bekapcsolva az Epsilonoknál „csupán” 230 W környékére szaladt föl a mérő, de az operációs rendszer elindultával az Enermaxnál is tapasztalt 174 W környékére esett vissza a fogyasztás. Nagyjából ennyit eszik egy teljesen leterhelt középkategóriás számítógép.

Alapjáraton, hang tekintetében is vezettek az FSP-k. Ugyan normális ember számára, átlagos környezetben nem lett volna hallható, hogy az Enermaxnál halkabbak, de csöndes tesztkörnyezetünkben érzékelhető volt a különbség. Feltehetőleg jó minőségű és kisebb teljesítményű ADDA vagy Yate Loon ventilátorokkal szerelt tápok halkabbak tudtak volna lenni, de most nem támaszkodhatunk a korábbi tesztjeinkben hallottakra, hiszen azokban kisebb teljesítményű konfigurációval mértünk, melyek terhelve is majdnem annyit fogyasztottak, mint a mostani üresjáratban.

Beizzítva a kétmagos processzort és a két videokártyát, az új FSP csúcsmodellek kivillantották foguk fehérjét. A nagyon jó felépítésű Liberty 500-at is 24-25 wattal megverték, vagyis 5 százalékkal jobb a hatásfokuk. Ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor azt mondhatnánk, hogy a 600-as Epsilon valamivel jobban teljesített márkatársánál, de az egy-egy wattos eltérés elhanyagolható.

Az izmos konfiguráció talán nem is teljesítményével, hanem inkább hőmérsékletével dolgoztatta meg a tápokat. Ugyan jó 10 perccel a Liberty után, de az Epsilonok is kezdtek felpörögni és megjött a hangjuk. Ez a folyamat sokkal fokozatosabban ment végbe, mint a Coolinknél vagy az Enermaxnál, és a zajszint is alacsonyabb maradt. A jobb hatásfok miatt az Epsilonok kevésbé melegedtek, így a ventilátoroknak sem kellett olyan keményen dolgozniuk.

 

FSP Epsilon 600 FSP Epsilon 700
üresjárat
(173 W)
terhelve
(401 W)
üresjárat
(174 W)
terhelve
(402 W)
3,3 V 3,30 - 3,33 V 3,29 - 3,34 V 3,34 - 3,36 V 3,30 - 3,33 V
5 V 5,00 - 5,10 V 4,98 - 5,08 V 4,99 - 5,07 V 5,00 - 5,12 V
12 V 12,1 - 12,4 V 12,0 - 12,2 V 12,2 - 12,4 V 12,1 - 12,2 V

A fogyasztás mellett figyeltük az egyes ágak feszültségingadozását is. Az Epsilonok nagyon stabil feszültségeket tartottak, egy picivel a szabvány fölött. Az eltérés terhelés alatt tovább csökkent.

Értékelés

Az FSP minden kétséget kizárólag nagyszerű, előremutató belsőt alkotott, mely hatásfokban – ezáltal melegedésben is – maga mögé utasítja a legjobb konkurenseket is. Az Epsilon sorozatot mégsem lehet egyértelműen értékelni. A kisebbik modell 600 wattja is fölöslegesen sok az átlagos felhasználónak, ráadásul a 30 000 Ft fölötti vételár csak kategóriatársaival összevetve mondható jónak. Még 100 wattal erősebb és 5000 forinttal drágább a 700 wattos csúcsmodell, igazi leg-leg-leg. Mivel Green PS néven létezik ezeknek a tápoknak kisebb és olcsóbb, 400 wattos változata, az FSP Epsilonok nem kapnak ajánlott minősítést, de nekünk nagyon tetszettek. Aki mégis bika erejű tápot szeretne, az Epsilonoknál jobbat és erősebbet nehezen talál.

 

FSP Epsilon 600
FSP Epsilon 700

rudi

Az FSP Epsilon tápokat a Pixel Kft. bocsátotta rendelkezésünkre. A táp véleményezéséért köszönet stolnak.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés