Az első AMD Radeon R7 SSD bemutatója

Hirdetés

Az AMD Radeon R7 SSD

Az SSD-k piaca évről évre töretlenül bővül, köszönhetően a folyamatosan mérséklődő árazásnak, illetve az ezzel párhuzamosan bővülő kínálatnak. Mint az köztudott, a NAND-alapú meghajtók működési elvüket tekintve sokkal közelebb állnak a memóriákhoz, így az utóbbi néhány évben a legtöbb memóriagyártó előállt saját SSD-palettájával, sőt olyat is láthattunk, hogy egy vállalat az évek óta sikeres DRAM memóriamodul üzletágát is feláldozta ennek érdekében. Bár a merevlemezek komolyabb mértékű kiszorítása még odébb van, de a szakértők zöme egyetért abban, hogy mindez csupán idő kérdése.

Az SSD-k nem csak közelebb állnak a memóriamodulokhoz, de ennek okán felépítésük is egyszerűbb, hisz a meghajtók lényegében egy központi vezérlőből, valamint az ahhoz kapcsolódó NAND chipekből állnak, melyek egy nem túl bonyolult NYÁK-on helyezkednek el. Ennek köszönhetően már jó néhány kevésbé ismert márka is előállt SSD-vel, hisz vezérlőt és NAND chipeket számos gyártótól vásárolhatnak, gondoljunk csak a Marvell és a SandForce kontrollerekre, vagy a Micron és Toshiba NAND-okra. Természetesen igazán sikeresek most is a saját, házon belüli fejlesztésekkel, illetve gyártással operáló vállalatok tudnak lenni, amit jól példáz a Samsung vagy az Intel, illetve az OCZ, aki pár éve felvásárlásokba kezdett ennek megvalósítása érdekében.

Bár ebbe kis híján belerokkant a hárombetűs cég, de végül a Toshiba mentőövének köszönhetően egyrészt életben maradtak, másrészt immáron a NAND chipek ellátása is házon belülről biztosított, hisz a japánok és a SanDisk által közösen birtokolt Flash Forward nevű vegyesvállalat évek óta gyárt élvonalbeli lapkákat, melyeket már jó néhány SSD-ben is viszontláthattunk. Talán a Toshiba felvásárlásának is köszönhető, hogy az OCZ hajlandó volt az AMD-nek értékesíteni termékeit, akik a már jól ismert Radeon márkanevet felhasználva kínálják tovább az SSD-ket.

Az AMD saját márkás meghajtóinak terveiről már szűk két éve is lehetett hallani, mely pletykák nem sokkal később teljesen elcsendesültek. Ennek okát nem tudjuk, ugyanakkor, amint említettük, akkoriban, illetve azóta, kisebb vállalatok is előrukkoltak saját építésű SSD-kkel, így kissé érthetetlen a látszólagos tétovázás miatti csúszás.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD
  • OCZ

Előzmények

Hirdetés