Hirdetés

Frissítve: Asus RT-N66U router tesztje

Hirdetés

Asus EA-N66 Wi-Fi adapter

Nagy várakozással bontottuk ki a dobozból az Asus EA-N66 Wi-Fi adaptert, mely képes három adatfolyam összefogására, vagyis elvi csúcssebessége 450 Mbps. A háromszög alapú gúlára hasonlító, meglehetősen szokatlan külsejű eszköz Ethernet vezetékkel kapcsolható a számítógéphez – tehát lényegében Wi-Fi elérési pontnak is nevezhetnénk, mert formára és tudásban közelebb áll ahhoz, mint a hagyományos adapterekhez.

Alsó részében rejtőzik a nyomtatott áramkör, amin Ralink elektronika dolgozik 2,4 és 5 GHz-es rádiós egységgel megtámogatva, így az EA-N66 nem csak gyors, hanem kétsávos is, ami az elterjedt 2,4 GHz-en tapasztalt tolongás miatt jól jöhet. A felfelé ívelő ezüstszürke szárak érdekessége, hogy a jelerősség függvényében kéken világít belső részük. Szerencsére ez a funkció az eszköz kezelőfelületéről lekapcsolható. A hatalmas tápadaptert és vaskos kábelezését viszont meg kell szoknunk, mert ezek kötelező tartozékai az adapternek, ugyanis külső forrásból, és nem a számítógéptől kap áramot.

Az EA-N66 kezelőfelületét a routerekhez vagy access pointokhoz hasonlóan webes felületről, IP-cím megadásával érhetjük el. Itt beállítható a készülék háromféle használata, ami alapvetően Ethernet (és nem is Wi-Fi) adapter, de működhet elérési pontként (AP) és ismétlőként (repeater) is.

Mi az adapter mód csúcssebességére voltunk kíváncsiak, aminek konfigurálása pontosan úgy zajlott, ahogyan a klasszikus Wi-Fi adaptereknél. Előbb a rendelkezésre álló SSID-k vagy rejtett hálózatok közül választhattunk egyet, majd beírhattuk a megfelelő jelszót, és máris készen voltunk. Az EA-N66 tud WPS kapcsolatot is létrehozni, ehhez az alján található gombot kell megnyomni.

Először a 2,4 GHz-es frekvencián próbálkoztunk, ahol még két konkurens hálózat dolgozott. Mivel nem a megszokott környezetünkben mértük, és az adapternek vezetékes áramellátása van, ezért csak egy routerhez közeli csúcssebességet mértünk. Lényegében azt tapasztaltuk, mint a korábbi Wi-Fi rendszereknél, hogy az elvi csúcssebességnek nagyjából a harmada érhető el a gyakorlatban. Persze a 450 Mbps-os rendszer lévén a szokásosnál magasabb, közel 20 MB/s-os érték jött ki megfelelő stabilitással. Átváltva 5 GHz-re, ahol nem zavart más hálózat, ez az érték még magasabbra, valamivel 22 MB/s fölé emelkedett, tehát az új, 450 Mbps-os Wi-Fi tényleg gyorsabb a 300-asnál, bár jó kérdés, hogy ebből a vételi képességből mi marad meg a normális méretű USB-s vagy belső, notebookos antennákkal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés