Hirdetés

Frissítve: Asus RT-N66U router tesztje

Hirdetés

Működés

Újraszabott grafikus kezelőfelületet kapott az Asus RT-N66U Dark Knight, a korábbi kék helyett a fekete és a szürke szín dominál rajta. Ügyesen leegyszerűsítették a kezdeti konfigurálást, a router magától észrevette, hogy alapértelmezett IP címe ütközik másik routerünkével, amiről az internetelérést kapta, ezért önműködően váltott, és ezt jelezte is felénk. Utána könnyen és gyorsan zajlott az internet elérése, majd a 2,4 és 5 GHz-es Wi-Fi konfigurálása, és máris a főmenüben landoltuk.

Az Asus honlapja szerint úgy alakították ki a felületet, hogy a ma divatos táblagépekről és egyéb érintőkijelzős eszközökről is kényelmesen használni lehessen. Szerintünk ez a törekvés csak félig sikerült, mert tényleg vannak olyan elemek, amiket okostelefonon látni (kör alakú érintőmezők és virtuális retesz-szerű csúszkák), de emellett temérdek egérre optimalizált elem (menürendszer, fülekre szétosztott paraméterek, legördülő listák) maradt. Belefutottunk pár tervezési bakiba is, amikor a fő mezőben alig volt paraméter, felül eldugva viszont fülek sorakoztak további tételekkel, illetve a jobb felső sarokban egy listával is lényeges új paraméterek kerülnek elő (például a forgalommonitorozó részen).

A leglényegesebb paraméterek, mint az internetelérés ki-/bekapcsolása, a Wi-Fi titkosítása, a kliensek blokkolása és az USB eszközök kezelése azonnal a főképernyőről elérhető, de ilyesmit már korábba is tudott az Asus GUI. Kellemetlen, hogy ez a főképernyő valamivel több mint 900 pixel magas, így a legtöbb notebookon nem fér majd rá a képernyőre, továbbá nincs magyar verziója, és a magyarázó szövegekkel is szűkmarkúan bántak, pedig ebben korábban elég jó volt az Asus.

A balra felül látható általános (General) menünek csak a vendéghálózatos (Guest Network) része nem érhető el közvetlenül a hálózati térképből. Itt nem kevesebb mint hat hálózatot állíthatunk be, hármat-hármat mindkét frekvencián. Többek között megadható, hogy elérjék-e az internet, és mennyi ideig engedjenek kapcsolódni egy klienst. Látványos és részletes a forgalomfigyelő szekció, ahol nemcsak valós időben, hanem napi, heti és havi bontásban is követketjük forgalmunkat. Az egyes folyamatokat priorizáló QoS részt is alaposan kidolgozták. A szülői felügyelet szakasz nem lett valami komoly, az egyes klienseket időben korlátozhatjuk a hét egyes napjaira.

Ha már van USB, akkor szinte elvárható a letöltésmenedzser, amit az Asusnál Download Masternek hívnak. Elsőre egészen korrekt, fejlett darabnak tűnt, megadható, hogy milyen időintervallumban töltsön, hová mentsen, de BitTorrent része egészen szegényesnek bizonyult, a letöltési sebességek kijelzése nálunk nem működött jól, sőt az egész Download Master akadozott, amikor 2-3 MB/s-os tempóval torrenteztünk.

A haladó beállítások között mindent a szokásos helyen találunk, a megszokott port forward, VPN kiszolgáló, alap tűzfal, LAN, Wi-Fi és WAN paraméterek, logok mind rendelkezésre állnak. Egyetlen dolgot emelnénk ki, hogy a WAN részen megadhatjuk, a router melyik Ethernet portjára csatlakozik IPTV set-top box.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés