Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• PROTRON

addikt

válasz 313313 #4552 üzenetére

De ő azt írta hogy a jelenlegi bojler tarifája váltására kérné. Akkor annak az amper értékéig mentesül a csatlakozási díj alól.
    Ettől függetlenül nagyon valószínű hogy szabványosítás nélkül nem fog menni.
    Mivel ez esetben kéttarifás mérőről lenne szó, így tényleg 200 felett lesz bőven, még akkor is ha mehet falra és nem kell földbeásható szekrény. Ha földbeásható kell akkor annak a szekrénynek az alapköltsége is bőven 200k bruttó felett van jelenleg.

Ha egy egész családi ház fűtése "H" tarifás klímáról megy, akkor 10 év időtartamban (mert hivatalosan hazánkban még mindig ilyen időtartamban kéne minden építménnyel kapcsolatos befektetést mérlegelni) még meg is érheti a különbözetet.
    Mert ugye a különbözet az amit ilyenkor gazdaságilag nézni kell, hisz idővel a normál nappali szabványosítását el kéne végezni. Tarthatatlan a káosz ami az ezernyiféle helyi megoldások miatt van, aztán meg mindenki széttárja a kezét az elektromos tüzek, meg érintésvédelmi balesetek környékén...

Én most télen álltam át a kis 40 nm másfél szobás lakásomban klímás fűtésre, kifejezett fűtésre optimalizált géppel, mivel a gázkonvektorom szétment, tehát ha abból szereztem volna újat + nyárra hűtő klímát annak is meg lett volna a költsége.
    Még nem tudtam beépíttetni a kombinált mérőhelyet, így csak elméleti számaim vannak.
    Megelőző téli áramfogyasztásom alapján kb 20-24k hufot tudtam volna spórolni ha már eddig meglett volna a "H" tarifám ezen 1 szoba fűtésén, hasonló komfort érzet mellett. Nekem mivel épület villamossági cégnél dolgozom, van regisztrált kolléga jópár cégnél, így jóval olcsóbban meglesz a dolog, szal nálam bőven megéri kiépíteni, mivel az MGT-t még az előző rendszerben kaptam meg. ;)

#4542 pruzsi

Klímánként eltérő. Meglévő klíma esetén pontosat a telepítő tud mondani.

Alapvetően a kültéri egység az "erősáramú" központ(hisz abban van a ventilátor, meg kompresszorok egy része is), a beltéri a "vezérlő" központ.
    A kettő között általában van egy 5-7 sok eres kiskábel.
    Van olyan típus amelyiknél épp ezért közvetlen a kültéribe kell bekötni a tápot, aztán a sok ér közül beküldi a beltérinek a tápot, a maradékon meg kapja a vezérlő utasítást.
    Más egységeknél pont fordítva, a beltériben van kialakítva fogadó sorkapocs az erősáramú bekötéshez, aztán onnan megy ki ugyanazon a sok eres kiskábelen a 230 a kültérihez.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák