Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    Elgondolkodtattál, hogy a cél szentesíti-e az eszközt, ezért megpróbáltam modellezni:
    Cél értéke
    Függvénnyel írhatod le, ami függ az időtől és a véletlentől, ahogy haladsz előre az időben a cél értéke általában csökken, és egyre nő annak a valószínűsége, hogy a célt nem te éred el. (pl. más előbb ér el eredményt a kutatásodban) Ennek megfelelően a cél értékét is több részre lehet bontani, érték számodra és mások számára.
    Eszköz költsége
    Több tényezőből tevődik össze: Van látható és rejtett költsége. Te fizeted a költséget vagy más. A költség is relatív az 1000Ft egész más értéket képvisel, ha gazdag vagy szegény. A legdurvább, mikor te gazdag vagy és ez egy rejtett költség, amit más, egy szegény fizet meg, s te ezt a te önző gazdag szemszögedből ítélted meg.
    Keresés költsége
    Az eszköz kiválasztásához, meg kell keresned a lehetséges eszközöket, létre kell hoznod a lehetséges eszközök halmazát. Fel kell mérned ezek használatának (látható, rejtett) és a vele elérhető cél értékét. A minél pontosabb, főleg a rejtett költségek feltárása egyre több időbe és erőforrásba kerül. A keresés költsége egy exponenciális függvény integráljával írható le, hisz az újabb eszközök megtalálása egyre nehezebb. (Csak próbálj meg 30 módot kitalálni az a betű leírására.)

    Eredmény
    Az eredeti felállás arról szól, hogy csak a cél elérése számít. pl Bármi áron lefutni a maratont. Azonban sok esetben inkább a nettó eredmény a cél, azért egy maratonba senki se akar belehalni. Normális esetben céllövöldénél se fizetsz ki 2x annyit, hogy megnyerd a plüssmacit. (Tudom, van aki megteszi.)
    Eredmény=Eszközzel elérhető cél értéke – Eszköz költségei – Keresés költsége

    Nézzük ezek után helyesen vagy nem helyesen mikor hivatkozunk arra, hogy a cél szentesíti az eszközt:
    Egyértelműen nem az eredményre hajtasz, hanem a célra (pl szerencsejátékfüggőség)
    Úgy tekinteted, hogy az eszköz további kutatása már több költségbe (idő, erőforrás) kerülne, mint amit egy optimálisabb eszköz használatával elérhető eredmény adna.
    Egyszerűen önző vagy, és az eszköz használatából eredő minden olyan költség, ami nem téged érint 0 szorzóval kerül figyelembevételre.
    Nem vagy elég alapos, nem igyekszel felmérni a lehetséges rejtett költségeket. (A kutatás idő és eszköz költsége jobban aggaszt)
    Nagyobb esélyét látod annak, hogy a további kutatás időköltsége alatt a cél értéke lenullázódik.
    Utóbbi árnyaltabb változata, mikor figyelembe vesszük, hogy a cél értékét is két részre lehet bontani: számodra kifejezett értékre és össztársadalmi. Ennek akkor van jelentősége, mikor azért választasz egy rosszabb eszközt, mert félsz attól, hogy a versenytársad előbb jön rá a megoldásra mint te, s ezért övé a dicsőség/profit. Össztársadalmi szempontból nézve érdektelen ki jön rá a megoldásra, kié a profit. Viszont a költségeket te akkor is fizeted, ha nem a tied a cél eredménye. Na ez is egy érdekes gondolat mikor nem a cél igazolja az eszközt, hanem te csak minimalizálni akarod a veszteségeket. (keresés költsége úgy hogy más éri el a célt)

Új hozzászólás Aktív témák