Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gduck

    addikt

    Egy kis szösszenet, tőlem :D :

    UPC Horizon – „a jövő megérkezett”

    A jövő valóban megérkezett 2012 szeptemberében, amikor a UPC Hollandiában bevezette a Horizon platformot. A Horizon szolgáltatással három Samsung beltéri egységet vezettek be, amiből a legnagyobb 6 tunerrel, 500GB-os merevlemezzel, beépített kábelmodemmel, 2,4 és 5 GHz-es Wifi egységgel rendelkezett. (Hogy csak a főbb tulajdonságokat említsem) A kisebb egységek vezetékes és vezeték nélküli kapcsolattal kapcsolódhattak hozzá és így pl az összes eszköz elérte a felvett tartalmakat is. Ráadásul a háztartásban lévő PC és mobil eszközökre is tudta streamelni a tartalmakat.
    Először a Liberty Global (2014-ben beleolvadt a Holland UPC) 2015/Q4 üzleti jelentésében lehetett olvasni, hogy Magyarországon, Szlovákiában és Romániában 2016 első felében bevezetésre kerül a „Horizon-light” platform. Tehát három és fél év elteltével hazánkba is „megérkezett a jövő”.

    A doboz

    A Horizon HD box egy Kaon KCF-SA900PCO típusú beltéri egység. (Aminek a megfelelőségi nyilatkozata 2013. augusztus 28-ra van dátumozva, azaz senki ne egy új fejlesztésű eszközre gondoljon) „Kistestvére” a Kaon KCF-SA700PCO eredetileg a saját szoftverével működött a Cseh UPC hálózatán, egészen 2015 áprilisáig, amikor frissítésként megkapta a „Horizon-light” szoftvert. Ez egyben azt is jelenti, hogy az új Horizon HD box már egy kiforrott szoftverrel érkezhetett. Méreteit tekintve meglepően kicsi, 19cmx15cm és mindössze 3cm magas. A hátoldalát teljes hosszában elfoglalják a csatlakozók, így szellőző nyílások a két oldalán és az alján találhatóak. Szerencsére a 12V/1A-es tápegységet nem zsúfolták bele ebbe a kis házba. Bal középen egy 4 karakteres kijelző kapott helyett, ami mellett jobb oldalon – egy kis ajtó mögött – található a kártyaolvasó modul. A kijelző bekapcsolt állapotban az aktuális csatorna számát, műsorújság és videótár nézése közben egy szimpla UPC feliratot, kikapcsolt állapotban pedig az aktuális időt mutatja, ami mellékesen kiváló éjjeli fényt biztosít a szobában :D A készülék belsejében bal oldalt hátul található 1db DVC-C tuner, középen a processzor egy kb. 1cm magas hűtőbordával, majd jobb oldalon a kártyaolvasó. A tuner és processzor elég jól melegszik, tapasztalatom alapján célszerű az egész boxot megemelni pár centivel, mert ez rengeteget jelent a hűtése szempontjából. Mivel kábelmodem nem került bele, egy UTP kábelre szükségünk van a teljes funkcionalitás kihasználásához. (A UPC alternatív megoldásként powerline adapter használatát javasolja.)

    Horizon-light

    A Horizon szoftver (erről rengeteg videó található a neten) elég látványosra sikerült, a menü és a csatornaváltás sebessége is gyors, gördülékeny. Egyedül akkor találkoztam lassulással, amikor a háttérben felvétel volt elindítva. Sajnos itt is igaz az, ami a régebbi UPC boxoknál is, hogy bizonyos műveletekkel le lehet „fagyasztani” az egész boxot Ami engem a legjobban zavar, hogy a Horizon Go felületre költöztetett távrögzítés, a nevével ellentétben ezzel a boxal nem működik. Szintén érdekes a pénztárcabarát videótár is, mivel csak az ingyenes (vagy az előfizetés miatt ingyenes) tartalmak érhetőek el. A UPC TV apps itt is megtalálható, de sajnos a YouTube alkalmazást kihagyták belőle.

    Vissza a múltba

    A csatornák egy részénél a műsorvisszanéző szolgáltatás segítségével (ami praktikusan a műsorújságból érhető el) egy hétre visszamenőleg megnézhetjük a műsorokat (sajnos itt se mindent). A visszanézés időpont alapján történik, tehát ha a műsorban csúszás volt, akkor még az előző műsor végénél kezdődik a lejátszás. Ezt csak rosszabbá teszi az, hogy általában a tekerés funkció le van tiltva, így akár 10-15 percet is kénytelenek vagyunk végignézni egy kiválasztott műsor visszanézésekor. Jó hír viszont, hogy a műsorvisszanéző felvétel alatt is működik!

    HD DVR

    A médiabox DVR készülékké „alakítható” egy külső HDD segítségével. (Ezt lehet UPC-s és saját is) Elméletben csak 160-500GB-os HDD-t kezel, de nekem a 16GB os pendrivet is simán megformázta és használta. ( A formázás egy ext4 típusú partíciót hoz létre és természetesen a HDD teljes tartalma törlődik.) Viszont pendrive használatánál felvétel közben a felvett anyag és a menü is akadozott, amit HDD használatánál egyáltalán nem tapasztaltam. A kódolatlan adókról felvett anyag PC-re menthető és lejátszható. A kódolt adókról felvett anyag sajnos kódolt. (Ilyen felvételeknél egy amúgy üres fájlba bekerül 16 byte, ami engem kísértetiesen kódolási kulcsra emlékeztet, de ezzel foglalkozzanak majd a hozzáértők :D ) Felvétel közben más csatorna nem nézhető, kis vigasz viszont hogy ilyenkor a videótár és a műsorvisszanéző funkció működik. Tehát ha épp egy olyan csatornát szeretnénk nézni, aminél elérhető a visszanéző funkció akkor szerencsénk van.

    Egyebek
    - A műsorvisszanéző és a videótár még nem mindig működik, sokszor VOD033 vagy VOD034 hibát dob.
    - A hálózat kezelése elég érdekes, ha közvetlenül a modemhez csatlakoztatom, akkor NINCS IP CÍM felirat fogad a státusz oldalon, ennek ellenére viszont működik (esetleg IPV6 címet kap ilyenkor, amit a szoftver nem tud megjeleníteni?) Ha router után rakom, akkor természetesen belső IP címet kap, viszont ilyenkor a router publikus IP címét írja a státusz oldalon.

    Vélemény

    Ez mindig szubjektív dolog, ezért nem is írnék sokat. Van aki szeretni fogja és van aki meg utálni. Én csalódott vagyok, mert sok funkciót elvesztünk ezzel a boxal és igazándiból én nem nevezném ezt DVR boxnak. Remélem hamarosan jön a jobbik Horizon HD box (Pace DMC7002) 4 tunerrel és beépített kábelmodemmel ;) Így 3. boxnak elmegy, de a két PHILIPS-et semmi pénzért nem adnám oda érte :D

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák