Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • D55

    aktív tag

    válasz AtHoS #125098 üzenetére

    "4-5 percenként egyszer csak előjött ez a "gondolkozzunk egy kicsit" várakozási idő"

    Szia, milyen település? Itt nálunk Székesfehérváron pár hónapja kísért egy egész hasonló jelenség, meglepő mód konkurens szolgáltató hálózatán tapasztalható instabilitással is egyszer látványosan egybeesett időben és alapos diagnosztikai vizsgálatok után 100% bizonyossággal NEM ELŐFIZETŐI VÉGPONTI hiba, hanem 3-4. gw távolságra a városi felhordó vagy országos gerincszakaszokon csukladozik valahol valami. A kedélyeket tovább borzolja itt az is, hogy ez pont egy hidden route szakasz, amit ha nem tévedek jobb helyeken nem igazán szoktak tolerálni a minimálisan elvárható szakmai irányelvek szerint:
    4 10 ms 11 ms 13 ms catv-89-135-215-126.catv.fixed.vodafone.hu [89.135.215.126]
    5 * * * Request timed out.
    6 * * * Request timed out.
    7 13 ms 14 ms 12 ms catv-89-133-5-89.catv.fixed.vodafone.hu [89.133.5.89]

    Itt ahányszor eddig említettem, annak ellenére, hogy mások is tömegesen szoktak rá panaszkodni, mindig megkaptam, hogy nézzek jelszinteket a modememen. Ezt meg is tettem és a még pont jó upstream jelszinteket sikerült is ennek köszönhetően még jobbá tennem, de attól még kérdéses hibához ennek nyilvánvalóan nem volt semmi köze. Kíváncsiságból amúgy a hozzászólás írásának kezdetén megint elindítottam egy már-már szokásos ping 1.1.1.1 -t -t, miután a napokban volt 1-2 gyanús tcp close-om megint (ez a fura amúgy, hogy nem timeout, hanem close state-re vágja rögtön, lehet valami failover routing ugrál olyankor valahol?). Most annyit látok, hogy a 15-20ms átlagok mellé néha 1-1 150ms-os spike becsúszik. Önmagában ez semmit nem jelent, de az előzmények ismeretében nem lepne meg, ha a 4-5 perces frekvencia itt is felfedezhető lenne és egész véletlenül ez pont valami default timing lenne valami elterjedtebb enterprise gateway család valamely ciklikus I/O heavy műveletéhez. Magyarán az eddigiek alapján egyre inkább úgy érzem van egy szűk keresztmetszet a hálózaton, ami egy bizonyos terhelésszintnél 1-1 pillanatra képes akár unreachable állapotra is vágni a default kilépő route-ot.

    Remélhetőleg csak a megoldás húzódik valamilyen logisztikai okból ilyen sokáig, mert elképzelhetetlennek tartom, hogy a Vodafone-nak ez ne tűnt volna még fel. Még párszor leírhatom amúgy ide a megfigyeléseimet szakmai megközelítésből, hátha akkor nem kell utánajárnom milyen packetloss nélküli időperiódusokra bontva kell figyelembevenni a vállalt rendelkezésreállási arány teljesítését, mert meglepődnék, ha másodpercalapon...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák