- DUNE médialejátszók topicja
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen SSD-t vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
-
PROHARDVER!
Ubiquiti hálózati eszközök - téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz VeryByte #650 üzenetére
Nem lesz jó az elképzelésed sajnos, a leírása szerint "4-port unmanaged switch with "always on" 24V 2-pair output on three ports." tehát itt nem tudsz állítgatni semmit, folyamat rajt lesz a 24V minden porton.
Az ER-POE ig le sajnos kell húznod egy kábelt a padlásról, jobb alternatíva szerintem nincs. -
iminet
tag
válasz #19482368 #644 üzenetére
Ok. Kösz az infót.
Sajna még az eszközök egy része még nincs meg. Így egyenlőre csak egy kicsit nagyobb home jelelgű rendszeren tudok tesztelni. (Ilyenkor a család nem netezik ami nem szoktak osztatlan örömmel fogadni.)
A mikrotikot most hozták épp úgyhogy a hétvégi játék már megvan. De az egy tesztet megér felkiáltás nekem is teszik az ötlet hogy az edge-ket kipróbáljam. Igaz akkor már lehet hogy érdemes a 4-est megvárnom. Kösz minden infót.
Ha már Edgrouter
Az Edgemax-ban a Lite és normál közt van érdemi különbség az SFP és POE kivételével ? Még pár dolgot találtam a leírásokban DHCP szerver VLAN stb-k száma kisebb, de ezek sem hiszem hogy érdemi korlátok lennének ilyen portszám mellett. -
törölt tag
Az Edgemax-ban a Lite és normál közt van érdemi különbség az SFP és POE kivételével ?
Igény függő. Ugye a portok száma lehet még szempont. Ha van rá igény.
Amúgy meg szerintem nem sok. Igaz nekem nincs gigabítes internet előfizetésem. Ezért nekem még ez se
szempont. A DHCP funkciók eléggé korlátozottak, mondhatnám buta, mármint védelem terén.
VLAN-t létre lehet hozni dedikált porton, és a switch porton is, az ERX-SFP-n. Ha dedikált port csak úgy oszt címet a hozzá rendelt DHCP ha a csatlakozott eszközön megadod a VLAN-id számát.
A 4-est azért is érdemes megvárni, mert más FW kap. Legalábbis ez látható a UBNT oldalon, jelen piilanatban. Aztán lehet megkapják a régebbi eszközök is. Erről jelenleg nincs információm.EdgeRouter ER-4/ER-6P: Firmware v1.9.8 Firmware 2017-12-28
EdgeRouter ERLite-3/ERPoe-5 Firmware v1.9.7+hotfix.4 Firmware 2017-10-12
EdgeRouter ER-X/ER-X-SFP/EP-R6: Firmware v1.9.7+hotfix.4 Firmware 2017-10-12[ Szerkesztve ]
-
Core2duo6600
veterán
Lite ban nincs POE
És a 24 portos néma.Ezek a legnagyobb különbségek a kapcsolási teljesítmény az ugyanannyi mind a lite mind a "sima" közt.
azonos port szám esetében.
Érthetetlen módon lite ból csak a 24 és 48 portos létezik.Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
iminet
tag
válasz Core2duo6600 #657 üzenetére
Ja hát eddig jutottam én is, most majd kértek mindkettőre árat csak a kiváncsiságból hogy ez a különbség mibe is fáj
-
shtirley
tag
válasz #19482368 #647 üzenetére
Egy pillanatra még térjünk vissza erre a L2 dologra.
Az Unifi switchek Layer 2-esek, és ez nem valami kiemelt jelzőként értendő, hanem úgy, hogy csak L2-esek.
Egy L3-as switch felhasználási területe már egész más, ezeket a funkciókat nem tudja, hisz csak L2-es.
Sem a védelem területét, sem a menedzselhetőségét vagy bármi egyéb fícsört kár ebbe keverni, mert annak semmi köze a Layer 2-es mivoltához. Ha arra próbálsz utalni, hogy a köznyelv mire használja - szerinted - a Layer 2 kifejezést, azzal még semmi baj nincs, de akkor legközelebb ezt is említsd meg a hozzászólásodban, ne csak azt, hogy te miért nem tartod annak.
Köszi -
Egon
nagyúr
válasz shtirley #660 üzenetére
Végre valaki megírta a tutit...
Én már inkább nem vitatkozom megmondóemberekkel.Szerk: egyébiránt egy népszerű márka három kategóriára osztja "okosság" szerint a switch-eit: unmanaged, smart, managed (ezeknek természetesen semmi köze ahhoz, hogy adott esetben OSI modell Layer 2-t tud a switch, tehát IP-t nem ismer, hanem MAC adress alapján címez; vagy éppen Layer 3-as eszköz lévén, IP-alapon működik). Értelemszerűen utóbbi tud többet, de már a "smart" switch-eikben is van pl. port security, több VLAN létrehozásának lehetősége stb.
[ Szerkesztve ]
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
törölt tag
válasz shtirley #660 üzenetére
Ahány ház, annyi szokás.
Sok helyen már nem is tartják switch-nek azokat az eszközöket amik nem menedzselhetők. Pedig az is Layer 2 És Switch
Mint ahogy a média mark-os routert se tartják routernek, hanem internet megosztásra alkalmas eszköz. Pedig Router. Feladatát elvégzi.
Ok értem én hogy mit mondtok, még a csendben figyelő értetlenkedő megmondó embereket is, de szerintem elég érthető napjainkban hogy mire gondol az ember, mint Layer2. Bocs, srácok, nálam és még sok embernél itt kezdődik napjainkban hogy switch.
De hát ahány ház annyi szokás. Bocs ha félreérthető amit írok. -
iminet
tag
Tegnapi Mikoritik 1100-as teszt eredménye számomra eléggé érdekes lett. Minden csoda beállítás nélkül, quick setup beállítások mellet a CPU 80% feletti terheléssel 900-920 Mbps sebességét mértem. Innetől már csak az a kérdés hogy a beállítások majd rontanak vagy javítanak az eredményen.
Most már egyre jobban érdekel hogy az edgerouterek milyen terhelés mellett nyújtanak megfelelő sebességet.
Ha esetleg valakinek ilyen jellegű tesztet sikerülne elvégezni az érdekelne. Nem feltétlen digi1000-es vonalon hanem a PPPOE-vel mennyire küzdenek meg a nem home cuccok.
Az is kérdés ezek után hogy mire is jó a PPPOE, ha a hardewart is igencsak megterheli, a PPPOE technológiának még nem néztem utána de ezt most meg fogom tenni, arrol nem is beszélve hogy digi esetleg hajlandó-e az eszközt PPPOE-ről átállítani[ Szerkesztve ]
-
Core2duo6600
veterán
-
MasterMark
titán
-
iminet
tag
válasz Core2duo6600 #664 üzenetére
Ja ez lesz a következő teszt. Csak ennyi időm volt.
-
Nálam 1000-es telekom optika van(pppoe), és er-lite3. Ezzel a script-el néztem a cpu használatot ssh-n keresztül, gui-ba nem léptem be.
Amit megnéztem http letöltés:lubuntu@lubuntu:~$ wget -4 -O /dev/null http://ftp.energotel.sk/pub/linux/centos/7/isos/x86_64/CentOS-7-x86_64-Everything-1708.iso
--2018-01-18 17:36:26-- http://ftp.energotel.sk/pub/linux/centos/7/isos/x86_64/CentOS-7-x86_64-Everything-1708.iso
Resolving ftp.energotel.sk (ftp.energotel.sk)... 87.244.217.19
Connecting to ftp.energotel.sk (ftp.energotel.sk)|87.244.217.19|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: 8694792192 (8,1G) [application/octet-stream]
Saving to: ‘/dev/null’
/dev/null 100%[==================================>] 8,10G 104MB/s in 83s
2018-01-18 17:37:49 (99,7 MB/s) - ‘/dev/null’ saved [8694792192/8694792192]Így gyakorlatilag a cpu használat olyan 3% és 10% között változott.
Csináltam még egy próbát, az http letöltés mellett elindítottam a nas-on egy torrentet ami 30MB/s-el töltött le(sajnos többet nem tud), de a cpu használat gyakorlatilag nem nőtt semmit.
Ha kíváncsi vagy egyéb tesztre, szólj ha van időm(és lehetősgem) megcsinálom szívesen.[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
Megvettem az ER-Lite 3-at (az Iponban majdnem ER-X-et adtak; szóltam is nekik, illetve pont akkor magától is észlelte a srác), meg hozzá egy AP AC Lite-ot. Van egy 8 portos switch.
A kérdésem az, hogy az AP-t a switch-be kössem, vagy dughatom az eth2-be (utóbbi esetben is kell számolni lassulással)?[ Szerkesztve ]
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Core2duo6600
veterán
válasz MasterMark #671 üzenetére
Kivéve, ha az AP-nak külön hálót hozol létre.
Ekkor is a managelhető switchbe kell tenni az AP ét, és vlan al megoldani a külön alhálót.Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
Mr Bond 007
őstag
válasz Core2duo6600 #672 üzenetére
Én úgy tudtam hogy nem. 2 lehetőség van mikor 1 wan és 2 lan van ugyanarra a hálózatra, de akkor ugrik az offload, meg 1 wan 2 lan és 2 külön hálózat. (itt most a 2 wan 1 lan forgatókönyvtől tekintsünk el)
[ Szerkesztve ]
-
MasterMark
titán
Unifi cuccoknak nincs külön topik?
Nem ért valaki ahhoz, hogy hogy tudok tanusítványt importálni, hogy működjön is?
ERR_CERT_COMMON_NAME_INVALID
Ilyen hibát kapok, pedig stimmel a CN.
Switch Tax
-
MasterMark
titán
válasz MasterMark #674 üzenetére
Megvan a gond: [link]
Az említett registry beállítással kliens oldalon meg lehet oldani, hogy elfogadja. Nyilván ez így elég tákolt megoldás, esetleg valakinek lenne ötlete, hogy már a generálásnál benne legyen ez a plusz dolog is a cert-ben?
Switch Tax
-
llacee
őstag
Sziasztok!
Lehet tudni, hogy az ER4 kb mikor lesz kapható itthon?
Blacklist (GUIban állítva) alapján van mód mondjuk az ER Lite-on transparens proxy szűrésre?
-
törölt tag
Szép kis ára lesz, na de ezek már csak ilyen eszközök.
Ahogy elnéztem kb 50-60.000 Ft körül lesz. -
törölt tag
Ezen el tűnődtem én is, de szerintem, ha cserélni fogok, akkor már csak újabbra. Ez elég új, szerintem ez is sokáig meg fogja kapni a termék támogatást. Szóval, csak előre, mert vissza nézni nem érdemes. Főleg napjainkban, amikor másról se szólnak az IT biztonsági hírek csak mikor milyen incidens történt. Lakossági szinten csak azért nem cikkeznek, mert percenként jelennének meg hírek ebben a kategóriában.
Egyébként valaki ki próbálta a UNMS szolgáltatást? Tudom még Béta, és van még mit fejleszteniük rajta, de érdekel kinek mi a véleménye, meglátása ezzel kapcsolatban.
Unifi vonalon hamarosan érkezik az 5.6.30 kiadás, érdemes figyelni.
-
bon
őstag
Edgerouter-nél ha a varázslót futtatom újra már egy beállított routeren, akkor az össze beállítása alapra kerül, vagy csak az internet beállítások amit állítok rajta?
Tulajdonképpen belső hálózat ip-jét és portját kellene megváltoztatnom, eth2-ről eth7-re, IP is maradhatna, de ip cím ütközés miatt azt úgy se engedné.
A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, RTX4070 Super, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P
-
törölt tag
Edgerouter-nél ha a varázslót futtatom újra már egy beállított routeren, akkor az össze beállítása alapra kerül,
Igen, minden beállítás el fog veszni.
Tulajdonképpen belső hálózat ip-jét és portját kellene megváltoztatnom, eth2-ről eth7-re, IP is maradhatna, de ip cím ütközés miatt azt úgy se engedné.
Furmányosan de meg lehet oldani. Ebben az esetben az eth2 íp címét át kell írni. 192.168.60.1/24 -re. Ahogy lement a változás a módosított címen éred el a routert. Tehát a számítógépen beállítod fixen a pl 192.168.60.20 címet. Majd amikor vissza csatlakoztál, routerre igényednek megfelelően állítod be az eth7. portot. Előtte csinálj backup-ot. Hogy ha nem sikerülne, valamilyen okból kifolyólag egy reset után vissza tud tölteni. -
bon
őstag
válasz #19482368 #683 üzenetére
Köszi, valamelyik nap este majd kipróbálom, mert napközben sokan használjál és múltkor is 5 perc net kimaradástól kétségbe estek.
A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, RTX4070 Super, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Már itthoni forgalmazóknál is elérhető az UBIQUITI EdgeRouter ER-4, az ára nettó 45-50ezer körül van
Cirbolya_sentinel
-
bon
őstag
válasz Cirbolya_sen #685 üzenetére
Egész tűrhető ár.
-
bon
őstag
Edgerouter pro-ért 130ezer körül fizettünk. Ha a több csatlakozási lehetőséget nem nézzük ez csuklóból elveri és jelentősen olcsóbb is hozzá képpest.
-
bon
őstag
Ha már edgerouter, tegnap megjelent a v1.10.0-es firmware
-
válasz #19482368 #689 üzenetére
Én meg egy jóárasított 24portos edgeswitch-re várok már egy ideje... Lekellene már cserélném a jelenlegi megoldásomat(egy 5portos miki, és egy 8-as tp-link összekötve ) valamire. Ez a Mikrotik elég jó árban van, 40k alatt elérhető, de ha lehet maradnék az ubi márkánál.
-
törölt tag
Először nekem az a gondolat merült fel, hogy veszek egy falra szerelhető rack szekrényt, és csak Rack-be rakható eszközöket vásárolok. Akkor kiszámoltam kb mennyi és megijedtem. És inkább a kisebb asztali megoldásokat választottam, mondván apróba annyira nem fáj. Ma már tudom, hogy akkor jól gondolkoztam. Most ott vagyok hogy vakarom a fejem, hogyan tudom igényesen, megfelelően elhelyezni hogy az megfelelő legyen. Persze tudom, ebben is eltérően gondolkodom, mint a nagy átlag. Mert ez túlzásnak tűnik lakossági szinten. De ez már ízlés kérdése. Minden képen szeretném egy központi Rack--be pakolni mindent. Hogy az átláthatóbb legyen. Félre értés ne essék,nincs akkora gáz, de lehetne szebben, jobban, igényesebben is.
-
bon
őstag
válasz #19482368 #694 üzenetére
Én nyáron ruháztam be egy kis méretű fali rack szekrénybe, mert én is meguntam, hogy minden "szanaszét" van. Plusz felújítás volt így újra is kábeleztem a legfontosabb eszközöket.
-
válasz #19482368 #694 üzenetére
Szerintem nem túlzás egy nagyobb hálózatnál. Ugyanez van tervben nálam is. Kétszintes családi ház, egy központi helyen van minden kábelvég, viszont csak lóg a levegőben minden. Teszek majd fel egy rack-et, egy 24-es patch panellel, meg egy rack switch-et. Meg le kell kabeleznem 4 kameranak, egy kültéri ap-nek, illetve még egyet akarok belülre is mert a lefedettség nem a legjobb jelenleg.
-
bon
őstag
válasz #19482368 #697 üzenetére
Nálam a router ERlite-3 és az ONT ment egy polcra a szekrényben, a 16 portos switch-em már eleve rack képes volt. vettem egy cat6-os 24 portos patch panelt és rackbe szerelhető elosztót, jobb minőségű cat6 utp kábelt. Meg egy csökkentet mélységű rack szerényt így összességében nem volta annyira nagy beruházás szerencsére.
[ Szerkesztve ]
-
iminet
tag
válasz Cirbolya_sen #685 üzenetére
És hol, mert már rendelem is
Infromációim szerint jelenleg április vége és május eleje a hivatalos magyar forgalmazás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest