Hozzászólok Aktív témák

 • cassiopeia

  csendes tag

  Szia Mhorfologus,

  Szerintem ha nincs saját műhelyed, szakképzettséged, időd, pénzed, hogy távcső építésébe belefogj, akkor inkább készen vegyél. Persze, ha az építés élvezete a legfontosabb, akkor hajrá, egyébként a végére rá fogsz jönni, hogy sokkal többe kerül mintha valami kész távcsövet veszel.

  Az hogy newton, vagy refraktor legyen az igényeid szabják meg, érdemes utánaolvasni melyik tipusnak mi az előnye. Az akromatikus refraktorok szineznek, hosszú a tubusok, és nagy mechanika kell hogy stabilak legyenek. Az apokromátok nem szineznek, de egy tisztességes tubus egy fél kocsi árával vetekszik ... A newtonok optimálisak kezdők számára, viszonylag olcsóak. Egy 20 cm-es tubus ideális. A Dobson szerelés izlés kérdése: van aki szereti a távcsövet az objektum után lökdösni, van a ki nem. Aztán ne feledkezz meg a Schmidt-Cassegrain és Makszutov-Cassegrain típusokról, amelyeknek sok előnye van. Legjobb ha belenézel ezekbe a műszerekbe a saját szemeddel.

  A fenti cégeken kivül ajánlom még a Makszutov.hu online távcsőboltot. Elérhetőek itt: [link].

 • H.A.L.

  csendes tag

  Szia Cassiopeia !

  Kicsit szégyelem magam, hogy a Szarka Leventét kihagytam a felsorolásból
  (a lista persze még korántsem teljes így sem), de a Levente az én meglátásom szerint inkább ígényesebb, drágább műszereket és kiegészítőket kínál és a távcsőépítéshez gyakorlatilag nincs semmi alkatrésze.
  Mhorfologus barátunk pedig valószínüleg egy olcsó, kezdő kukkert szeretne venni-építeni.

  A hozzászólásodban leírtakkal teljesen egyetértek, építeni jó, de semmivel sem olcsóbb
  (legfeljebb nem egyszerre kell mindent megvenni) mint egy kész (de nem új) műszer.
  Viszont az építéssel eltöltött idő alatt nagyon sok tapasztalatot lehet szerezni a műszerek beállításával, használatával, hibáival és azok javításával kapcsolatban.

  Derüs eget, minden jót Neked
  H.A.L.

 • psszt

  újonc

  Ugyancsak pénz híján és ugyancsak távcső építés. Én is a nyers üveg beszerzésén akadtam
  el, ezért külön érdekel az általad fölvetett forrás. Az igazán megfelelő Pyrex tipusú üveg beszerzése már nyersen is drága ezért arra gondoltam először, hogy 12mm-es sík üvegekből ragasztással állítom össze a kívánt méretet. Van azonban néhány zavaró kérdés. Hogyan befolyásolja a ragasztás a tükör viselkedését? A hőtágulási együthatója kb. 3-4 szerese az optikai üvegének. Előnye az lehetne hogy olcsón juthatna bárki ''szinte tetszőleges!?'' méretű tükör nyersanyaghoz. Kérdésem az lenne hozzád hogy vajon az általad említett optikai üveg
  - árát tekintve nagyon kedvező- valóban beszerezhető e és milyen tulajdonságokkal bír?
  Puszta kíváncsiságból érdekelne hogy elkezdted e már a csiszolást és hol tartasz?

 • psszt

  újonc

  Szia vidó!

  Átmérőben hasonló tükröt tervezek csinálni én is. Üveget nem tudok szerezni rentábilis áron én sem. De az oldalamat kifúrja a kíváncsiság hogy milyen módszerrel tervezed csinálni a csiszolást. Ilyen méreteknél már a kézi megmunkálás nagyon nehézkes lehet. Ha jó ötlettel tudsz segíteni azt megköszönöm, esetleg látva a technológiát végleg lemondok a ''házi'' megoldásról.

  Üdv,
  psszt

 • H.A.L.

  csendes tag

  Szia Psszt!

  Lehet, hogy Vidó erre a megoldásra gondolt?
  http://www.freeweb.hu/gyroscope/articles/newtonian/flexed.htm

  Üdv Lajos

  [Szerkesztve]

 • Janusz

  újonc

  Helló psszt!
  Új vagyok ezen a fórumon, de végig elolvastam az előző hozzászólásokat is.
  Én is már sok éve kacérkodtam a gondolattal hogy építek egy nagyobb tükrös távcsövet. Régebben még nehezebb volt beszerezni az anyagokat mint manapság, ezért a saját csiszolás mellett döntöttem. Nehéz volt az üveg kérdése, a csiszolóanyag viszonylag könnyen ment (Uránia bolt , Bp). Az üveggel több kísérletet is csináltam: vastagabb kb 8 mm-es sima üvegből vágattam egy 70 mm-es korongot (ill. kettőt). Ezeket a Távcső Világában leírtak alapján csiszoltam meg.Viszonylag jól sikerült. Az ezüstözéssel akadtak problémák. Ezután ragasztott koronggal próbálkoztam meg. Sok munka után eljutottam az optikai ellenőrzésekíg, ahol kiderült hogy semmit sem ér az egész, annyi benne a feszültség, hogy teljesen használhatatlan. Így a szemétbe került. Ezt követően pár éve újra próbálkoztam. Most sikerült szerezni 160 mm átmérőjű 16 mm vastag üvegkorongokat. Ezek autoklávok ablakai voltak, melyeket vastelepen találtam. Ezek még optikailag is nagyjábol megfelelnek(kicsi hőtágulás, buborékmentes stb.)Az átmérő-vastagság arány ugyan az alsó határon van, de még elmegy. Az előző próbák tapasztalata alapján viszonylag gyorsan sikerült megcsiszolni a tükröt. Most a polírozásnál tartok, az ellenőrzések még hátra vannak. Egyelőre nem tudom mikor fejezem be, de ha elfogadsz egy tanácsot, akkor inkább készen vegyél egy biztosan jó tükröt, ha megteheted. Sok munka bizonytalan végeredmény...És ha jó is akkor még ezüstözni is kell (vagy aluminiumoztatni) pénz, mászkálás stb. Ha van egy jó tükröd még mindig marad elég meló a mechanikával, beállítással...Egyébként most egy gyári 100/1000-res Newtonom van ócska mechanikával-újat kell vennem.
  Ha nem vettem el a kedved az építéstől akkor sok sikert kívánok hozzá.


  Üdv : Janusz

  Janusz

 • kgbrg

  tag

  Hello

  Kaptam egy távcsövet és meg akartam tisztítani a lencséit. Az elejében van két lencse és nem tudom hogy volt benne gyárilag. Az egyik vastagabb és egy vékony elválasztó fólia van közöttük. Azt szeretném megtudni melyiket kell belülre tenni és hogy melyiket merre fordítsam. (A kicsi mindkét oldalán domborúnak látszik a nagy meg mintha homorú lenne az egyik oldalán.) Köszi a segítséget.

 • H.A.L.

  csendes tag

  Szia!

  Az optika amit szétszedtél valószínüleg most már KUKA!
  A légréses objektívek (az elválasztó fóliából gondolom) összerakásakor a lencséket
  több mérés után úgy forgatják öszze, hogy annak a képalkotása a legjobb legyen.
  Amennyiben nem jegyezted meg (elég egy pötty mindkét lencse szélére) a lencsék egymáshoz viszonyított helyzetét, akkor nehéz lesz a két lencse optimális helyzetét újra megtalálni. Azért csak próbáld meg, lehet, hogy szerencséd lesz.

  A belinkelt oldalon a 2. (Littrow with air gap) ábra mutat egy légrésés objektivet.
  http://alice.as.arizona.edu/~rogerc/chapters/Chapter%203b.html

  Sok szerencsét, üdv

  Lajos

 • cassiopeia

  csendes tag

  Szia, az objektivben nincs kicsi meg nagy lencse, mindkettő egyforma méretű. Mindenesetre a gyári állapot nyújtja - elméletileg - a legoptimálisabb képet, ezt ha nincs jelölés csak empirikus úton tudod beállitani, vagy beállittatni. Azt hiszem a kétszer domború lencse van elől, a sikdomború hátul, de ezek egymáshoz képesti pozicioja és a távolságuk már nem előre meghatározott. Mindenestre jópár ezer forintba belekerül ezek beállitása, tudok javasolni erre szakembert, csak irj egy privat mailt. .

 • kgbrg

  tag


  ''Azt hiszem a kétszer domború lencse van elől, a sikdomború hátul''

  Na most az lenne a kérdés hogy neked melyik az elől meg melyik a hátul? Attól függ honnan nézzük a távcsövet.

  Köszi a segítséget.

 • cassiopeia

  csendes tag

  Na ez olyan volt mint, hogy melyik a kocsi eleje. Vegulis nezopont kerdese ... :D Persze, hogy az az eleje, ami kozelebb van a csillagokhoz, amikor nezed :)

 • degu

  senior tag

  Ecceru,mint a facsipesz! :D
  Van egy konyv Kulin Gyorgy: A tavcso vilaga.Nem regen lattam egy uj kiadast is belole!
  Ebben minden le van irva! Elmelet,es gyakorlat is. :C
  A tavcso-tukor keszites buktatoja a megfelelo uveg beszerzese,es a csiszolas kozbeni hazilagos optikai ellenorzese,ami sajnos a hazilag kivitelezheto eszkozok hibahataran kivul esik/tapasztalataim szerint/ A tukor-alapanyag vastagsaga /egy 150 mm atmeroju uvegnel legalabb 30-40 mm/ es az uveg *csillapitasa* /igen lassu hutes!/ a legfontosab-
  bak.
  De nem egy nagy ugy! Par het alatt lehet vegezni a csiszolassal! :DD
  De reszemrol a gagyi-marketekben-viszonylag/!/ olcson beszerezheto,komplett,allvanyra szerelt tavcso beszerzeset javasolom a jovendobeli amator-csillagaszoknak!
  Sok szep :R elmenyt gyujthetnek vele...
  Egyebkent az optikai eszkozoknel mindig a vizsgalando objektum fele eso vege az eszkoznek az *eleje*

  [Szerkesztve]

  verprofi pesszimista,aki felett nem repult el nyomtalanul az ido vasfoga

 • cassiopeia

  csendes tag

  Ismereteim szerint a távcső tükör optimális vastagsága, az átmérő 1/6 -a, legfeljebb 1/10-e, vagyis a 150 mm-es tükör esetében 15-25 mm. Ha vastagabb, sokáig tart mire lehül, és felesleges ballasztot jelent. Ha vékonyabb, akkor meg könnyen deformálódhat. Jah, és vannak módszerek amivel lehet házilag megbizhatóan tesztelni az optikai minőséget csiszolás közben ....

  ''De reszemrol a gagyi-marketekben-viszonylag/!/ olcson beszerezheto,komplett,allvanyra szerelt tavcso beszerzeset javasolom a jovendobeli amator-csillagaszoknak!''
  Na, ez egy nagy hülyeség. :W A gagyi-marketek távcsöveitől csak elmegy a kedve a jövendőbeli amatőr-csillagászoknak ...

 • degu

  senior tag

  Egyebkent a gagyimarketben kaphato tavcsovek nem gagyik!

  Toled idezve:
  Jah, és vannak módszerek amivel lehet házilag megbizhatóan tesztelni az optikai minőséget csiszolás közben ...

  Ha Te ezekkel a modszerekkel le tudtad ellenorizni a csiszolt tukrot,akkor minden elismeresem a Tied! Kiveteles kepessegek birtokosa vagy! :R

  /Egyebkent tajekoztatlak,hogy a vitaban a vitapartner velemenye nem *egy nagy hulyeseg*
  hanem egy masik velemeny! :( /

  [Szerkesztve]

  verprofi pesszimista,aki felett nem repult el nyomtalanul az ido vasfoga

 • H.A.L.

  csendes tag

  Sziasztok!

  Sajnálattal tapasztalom, hogy ezen a fórumon is eldurvul időnként a hangnem, pedig a hőzöngés senkit nem visz közelebb a célhoz, egy használható távcső megépítéséhez.

  Az áruházi távcsöveket nem kívánom minősíteni, mert csak egyhez
  (HAMA 60 mm lencsés) volt ''szerencsém''.

  Degunak legfeljebb abban lehet igaza, hogy szarozni nem kell, még ha ez az igazság akkor sem.
  Esetleg érdemes elolvasni olyanok véleményét is akik 10-15 éve foglalkoznak távcsövekkel és több száz műszer fordult már meg a kezük között.Persze az Ő szavuk sem szentírás csak egy VÉLEMÉNY és javaslat a gyenge mínőségü termékek kiszűrésére:

  Szabó Sándor: http://tavcsodiszkont.csillagaszat.hu/egyeb/kezdoknek.html
  Szánthó Lajos: http://ts.koth.hu/valasztas.php

  Az optika házilagos tesztelése szerintem (úgy írom ezt, hogy még nem próbáltam) nem lehetettlen, kis olvasgatás és barkácsolás után jól müködhet.
  A Focault és Ronchi teszt otthon egyszerű eszközökkel is elvégezhető.

  És végül néhány cikk a hozzáértők tollából:
  Kulin György: http://www.uniware.hu/KGy/
  Schnéé Attila: http://optika.hu/schnee/cikk/teszt/tukorteszt%20.htm

  További minden jót, üdv
  H.A.L.

 • cassiopeia

  csendes tag

  Kezdőknek itt is sok érdekesség van: [link] http://www.makszutov.hu/index.php?page=cikk/kezdoknek/bevezeto.php

  [Szerkesztve]

 • cassiopeia

  csendes tag

  ''Jah, és vannak módszerek amivel lehet házilag megbizhatóan tesztelni az optikai minőséget csiszolás közben ... Ha Te ezekkel a modszerekkel le tudtad ellenorizni a csiszolt tukrot,akkor minden elismeresem a Tied! Kiveteles kepessegek birtokosa vagy''

  Kedves Degu, én magam nem csiszoltam tükröt, ennek ellenére biztosan állítom, hogy akik ilyet procedurába belevágtak, azok saját maguk tesztelik a tükröt menet közben. Az elismerés nem engem illet, hanem őket.

  Keress rá az interneten ''Foucault testing''-re, de itt van egy link:
  http://www.jlc.net/~force5/Astro/ATM/Foucault/FoucaultTester.html

  Természetesen szived joga megvenni a gagyimarketek távcsöveit. Aztán ha kérdésed, problémád van, akkor fordulj az eladókhoz, akik biztosan fognak segiteni. :W
  Én néztem már bele párezer forintos olcsó és gazdaságos műszerekbe: a binokli nem volt párhuzamos, ezen túlmenően a ''csillagászati'' távcső minden darabja műanyag volt.... a lencse is.

  Amennyiben a hülyeség kifejezést túl erősnek találtad, akkor elnézésedet kérem. A véleményemet azonban továbbra is fenntartom. Bár legutóbb a Lidl-ben volt 5000 Ft-ért korrekt binokli amiből ha kifogott (!) az ember jót, az egészen megérte az árát. :)

 • H.A.L.

  csendes tag

  Bocs, a Leventét mindig kifelejtem.
  Pedig nem szándékos.

  Üdv H.A.L.

 • optikus

  senior tag

  Udv Mesterek!
  Orommel latom, hogy van ilyen topic. Igaz nem vagyok egy tavcsovezos tipus hanem inkabb fotos dolgokkal foglalkozom de mindkettoben van uveg es sokat barkatsolok magam is :)
  Anno sok optikat csinaltam volt nehany tavcsotukor is. Az alant leirtakkal ellentetben lehet hazilag jo tukrot csinalni de persze kell hozza uveg es nagyon sok turelem = ido. A tukrot lehet ellenorizni is Focault teszt.
  Gagyi gazdasagos kukkerhez annyit hogy eccer ujitottam fel egy ismeros draga zeiss tukros tavcsovet es a fotukre valami hihetetlenul gyenge minosegu volt. Egy vaczak uvegdarab ahogy az ontesbol kijott csak a mukodo felulete volt megmunkalva, de az is gagyi volt, tele felszakadt buborekkal. A hatulja meg az oldala durva girbegurba, egyszoval hitvany, pedig zeiss.

  Eccer (vagyis 2xer) csinaltam valtoztathato gyujtotavolsagu tukrot. Nagy melo volt es gyakorlatban nagyon nehezen hasznalhato lett, de inkabb a feladat vonzott nem a kesobbi hasznalat.

  Buy books not gear.

 • cassiopeia

  csendes tag

  Zeiss? És egy rakás ... ? Milyen távcső volt? Biztos, hogy nem csak a Zeiss logot rakták rá és adták tovább arany áron?!

  Hogyan működik a változtatható fókusztávolságú tükör? Milyen üveganyagból van? Érdekesen hangzik.

 • degu

  senior tag

  Hat ez mind rendben is lenne... :R
  Mindketten,akik akik ugy veltetek,hogy a R+F tesztekkel hazilagosan lehet ellenorizni a csiszolas alatt leve tukrot...megjegyeztetek,hogy egyikotok sem probalta! :(
  Errol a vicc jut eszembe. :R :C
  Kerdezik az oreg szekelyt,hogy tud -e hegedulni...
  Erre az oreg...nem! De ha megprobalnam biztos menne! :D
  En spec ket hetig vivtam vele,es megis asztigmatikus lett a tukrom!/Es a masodik is! :O/
  Utanna vettem egy Uraniaban csiszolt tukrot. :C

  verprofi pesszimista,aki felett nem repult el nyomtalanul az ido vasfoga

 • macilaci78

  Korrektor

  Na, egy merőben új perspektíva érdekelne! Nem csillagásztávcső, hanem céltávcső. Van egy Airsoft-puskám, egy Steyr AUG, ezen van egy cirka 20mm-es 1,5×-es távcső. Nem kell megijedni, a fegyver légfegyver kategóriába van sorolva és 6mm-es műanyag bogyót lő ki. Az a kérdésem, hogy a távcső lencséit cserélve lehet-e elérni nagyobb nagyítást? Illetve milyen a lencsék sérülékenységét szeretném csökkenteni, pl elé teszek egy plexi-lapot. A távcső belső peremébe menet van vágva, ennek alján csücsül mindkét végén a két lencse. Arra gondoltam, hogy vágat egy kb 4mm vastag plexikorngot és a széleit bemeneteztetem és ezt hatom bele a távcsőbe. A kérdésem, milyen korong kell ehhez? Két egymással párhuzamos sík legyen a két oldala, vagy koncentrikus gömbhéjak, vagy esetleg valamilyen torzítása legyen? Illetve a lencsecseréknek valami ötlet, hogy milyen torzítású lencsét használjak, hogy a fókusztávolság megmaradjon?

  Egyszobás garzon Szegeden a Cserzy M. utcában eladó, akár garázzsal is a parkolóövezet határán. https://ingatlan.com/29949866

 • macilaci78

  Korrektor

  UP! :)

  Egyszobás garzon Szegeden a Cserzy M. utcában eladó, akár garázzsal is a parkolóövezet határán. https://ingatlan.com/29949866

 • macilaci78

  Korrektor

  Egyszobás garzon Szegeden a Cserzy M. utcában eladó, akár garázzsal is a parkolóövezet határán. https://ingatlan.com/29949866

 • H.A.L.

  csendes tag

  Lehet-e elérni nagyobb nagyítást? IGEN
  Nagyítás=Objektív fókusz/szemlencse fókusz, tehát vagy hosszabb fókuszú objektív vagy
  rövidebb fókuszú szemlencse ad nagyobb nagyítást.
  Adott (fix) tubushossznál mindkettőt cserélni kell, hogy a fókuszok összege az eredeti hosszal azonos maradjon. Pl.:
  jelenlegi lencsékkel : Fo=9cm Fsz=6cm N=9/6=1.5X tubushossz=9+6=15cm
  új lencsékkel: Fo=10cm Fsz=5cm N=10/5=2X tubushossz=10+5=15cm
  Vagy: Fo=12cm Fsz=3cm N=12/3=4X tubushossz=12+3=15cm

  ...egy kb 4mm vastag plexikorngot és a széleit bemeneteztetem... Nem lesz könnyű!
  ráadásul a plexi karcolódik, homályos lesz és töri is a fényt (valahogy), tehát fényútba helyezni nem túl jó ötlet. A lencséket inkább zárokupakkal, meg egy kis odafigyeléssel védd!

 • macilaci78

  Korrektor

  Na, akkor majd mérek Neked, Te meg segítesz számolni, meg kiderítjük, hol csinálnak nekem ilyen lencsét. :)

  A plexi egy ötlet vol, igazából olyan laza 6-8mm simán elfér, de szeretnék valami áttetsző, lehetőleg víztiszta anyagot a lencse elé, ugyanis használat közben szeretném védeni. ;)

  Egyszobás garzon Szegeden a Cserzy M. utcában eladó, akár garázzsal is a parkolóövezet határán. https://ingatlan.com/29949866

 • bandiras2

  senior tag

  Felhozom a témát, de csak azért, mert beleakadtam egy 5letbe a youtubin, és azt hiszem vagytok erre néhányan, akiket ez érdekelne.
  http://www.youtube.com/watch?v=H1auTp6qJcM

  A társadalom amely az egyenlőséget a személyes szabadság elé helyezi, egyiket se fogja elérni. A társadalom amely a személyes szabadságot az egyenlőség elé helyezi, mindegyikből bőségesen részesedik. Milton Freedmann

 • tükrömtükröm

  újonc

  szia

  Én aránylag régóta foglalkozom a témával, és azt gondolom, hogy (talán) tudok segíteni.

  A leveled mentén haladok a válasszal...:
  A megfelelő távcső kiválasztásában a legfontosabb azt tudnod, mire is kell a távcső. (itt nem arra gondolok, hogy felfelé nézni... azt tudom:) Mire fogod használni. Pl: bolygók megfigyelése, változók megfigyelése, mély-ég...stb. Természetesen bármilyen távcső mellett döntesz is, képet bizonyára fog adni. Kicsit olyan ez, mint mikor autót választ az ember. Ha erdész vagy, nyílván nem sportautót fogsz venni, holott az is gurul. Hanem egy a célterületre optimalizált eszközzel jársz a legjobban. "Univerzális" felhasználásra, illetve a csillagászattal való ismerkedésre valóban a legjobb és legkölcséghatékonyabb megoldás a Newton-rendszer.
  Egy távcső minősége és képalkotása is 1000csilliárd dologtól függ. Azt irod, hogy az árakat nézve szomorúan tapasztalod, hogy egy 120mm Newton ára is 100-120 eft-tól indul. Ez rengeteg pénz, de egy jó minőségű tükrösért közel sem biztos. Egyébiránt 100 eft alatt is kapni már remek induló távcsővet. ( 150/1200 SkyWatcher emelt minőségű Newton EQ3. Felszereltség: 6x30 SpringLoad kereső, Barium25 (48x) és Barium10 (120x) Okulár 87 000 ft ). Persze más az "íze", ha magad építed. Viszont első nekifutásra nem a legjobb ötlet.
  Sok évnyi építés és kisérletezés van a hátam megett, így tapasztalatból mondhatom, nem könnyű. Ha a cél a csillagászattal való ismerkedés, akkor jobban jársz egy vásárolt csővel. Ha a csillagászat csak a másodlagos cél, a fő szempont az idő hasznos eltöltése, és szeretsz barkácsolni, akkor meg lehet vele próbálkozni. sokféle szakirodalom fellelhető. De ott még mindíg csak a kész alapanyagból való építést ajánlanám. Vannak kezdő szettek (kész tükrök, meg miegymások), az állványt is megcsinálhatod magad, - erre még visszatérek - de tükörcsiszolásnak nekiállni majdnem biztos kudarc. Annak idején, mikor elkezdtem ezzel foglalkozni, mindenből távcsövet akartam építeni, talán még széklábból is, és mindent összevissza karcoltam, mert megvolt a kellő elszántság, de trillió akadályba ütköztem. Itt NEM azt állítom, hogy fizikailag lehetettlen, mert ez nem volna igaz. Csak azt mondom, hogy nem egy egyszerű dolog. Egy jó tükörre akár fél éved is rámehet... ha sikerül egyáltalán. Egyébként szorítok Neked és ha kérdésed van én igyekszem majd válaszolni rájuk!!! És most visszatérnék egy szóra a PC vezérelt állványra:
  Tart ott a technika, hogy ez sem lehetettlen vállalkozás. Ha a zsebedne nyúlsz, kisebb műszer hordására alkalmas vezérelhető állványt "már" 1-2 százezer forintért "is" lehet kapni. De itt megint az a kérdés hogy mire is kell ez az eszköz. Ha ismét a csillagászattal való ismerkedés a cél, akkor nem biztos, hogy ezzel kell kezdened, mert elöbb érdemes megtanulni tájékozódni az égen, megtanulni az égi koordináták használatát, hogy késöbb értelmet nyerhessen egy PC vezérelt állvány. Ott tudnod kell, hogy mi mit is jelent. Ha fotózni szeretnél, akkor már sokkal indokoltabb egy óragépes eszköz, de ott még mindíg nem a PC irányít. Ha pedig "komolyabb" észlelőmunkát szeretnél végezni, illetve magadban már tudod azt, hogy megérett a dolog, akkor érdemes belefektetni további pénzmagot. Remekebbnél-remekebb komoly csillagász szoftverek vannak, amik majdan tudják könnyíteni a dolgod. Ha gondolod, mondok majd párat.
  ...azt hiszem az álványról ennyi. Egyébként ezt érdemesebb házilag elkészíteni.. Ez is remek mulatság, és eredményesebb lehet mint a csiszolás.
  És még egy pár szó az üvegekről, és utána már békén hagylak :)
  Az igazán jó!!! távcsőhöz elengedhetettlen a hibátlan - gondolok itt a buborék és feszültségmentes - üveg. Ezt Te is tudod. De ilyen üveget marha nehéz szerezni. Kerülhet a kezedbe kicsi feszültséggel, buborékkal üveg, azon már el lehet kezdeni tanuli a csiszolást. A távcsőtükör csiszolása annyira összetett feladat, hogyha elsőre sikerül, akkor feltétlenül elrontottál valamit. :) Persze elméletileg lehetséges, csak nem valószínű.
  Nekem a csiszolást egy távcsőtükröket kézzel készítő idős úriember tanítgatja, és bizony van még mit tanulnom! Nála készül a nagy műszerem főtükre.
  És egy tipp a végére, amit tőle hallottam. Azt tudjuk, hogy nehéz jó tükörnek való üveget találni, pedig ott van a mindennap használt eszközeink között egy olyan készülék, amiben bizony egy bizonyos méretig megfelelő tükörnek alkalmas, csiszolható üveget tartalmaz!
  Ez pedig a TV. Lomtalanításkor érdemes 'vagy 2-t hazavinni, és a képcső hátsó csúcsát ovatosan lecsapni. VIGYÁZAT vákumos így nagyon oda kell figyelni, nehogy megsérsd vele magad. Ha sikerült a vákumot megszüntetned, akkor a képcsőből egy megfelelő méretű négyzetet kivágva már neki is állhatsz. Azt írtam, hogy egy bizonyos méretig alkalmas tükörnek. A tükör átmérőjének 1/8-1/10 -e kell legyen az üveg vastagsága így ha 2 cm vastag az üveg, akkor max. 200-as tükröt lehet belőle csinálni. Az üveg relative rugalmas anyag így ha ettől vékonyabbal próbálkozol, torzulhat, deformálódhat a saját súllya alatt. Vagyis men érdemes 1/10 alá menni. remélem nem felejtettem ki semmit..
  ...

  azt hiszem így első nekifutásra ennyi. Ha kérdésed van, ne habozz!!! kérdezz :)
  mélcímem: jbanoczi@vipmail.hu

  üdv:

  tükrömtükröm

 • H.A.L.

  csendes tag

  Szia tükrömtükröm!

  Félek ez a topik már régen halott, így Sprit sem fog válaszolni.
  Én is csak időnként nézek be, hátha van valami fejlemény.
  Viszont érdekelne a tevékenységed, hátha tanulhatnánk egymástól...

  Üdv Szerdahelyi Lajos
  www.tar.hu/tavcso

 • tamasmester

  csendes tag

  Igazad lehet két-három év az sok idő.Ezalatt már több tükrüt is összehozhatott otthon. Jót vagy rosszat az mindegy :) Amikor én az első tükrömet készítettem szerencsém volt mert nem tudtam hogy hogyan is kell csinálni :) Mint évek múltán, a sokadik tükörnél kiderült, jobb is hogy nem tudtam! Kiderült, hogy rettenetesen bonyolult és túlmisztifikált az a technológia, ami hivatalosan is meg van írva!

 • tamasmester

  csendes tag

  Olvasgattam az itteni hozzászólásokat és nem bírom megállni, hogy hozzzá ne fűzzek egy két gondolatot a téves elképzelésekhez!
  1) 4-5OO évvel ezelőtt sikerült kezdetleges technikai felkészültséggel lencséket, tükröket készíteni, ami még használható is volt, akkor a mai ismereteink és fejlett háttériparunkkal ez még úgy sikerülhet. Merjetek nagyot gondolni és akkor tietek lehet a csillagos ég!
  2) Amikor tükörről beszélünk, mindenkinek első ízben a fürdőszobai tükör jut az eszébe. Természetes reakció. Talán ez is az oka, hogy az emberek a távcsövek tükrénél is csak az üveg akapra tudnak gondolni. Amikor az üvegcsiszoló ipar kiteljesedett és a gépgyártók elkezdtek célszerszámokat készíteni a tükrök és objektívek csiszolásához, akkor a technológia sorsa megpecsételődött. TÜKRÖT CSAK ÜVEGBŐL LEHET CSINÁLNI! Elkeseredettségre semmi ok, mert ez nem így van!
  3) Ha minden áron üvegből szeretnénk csiszolni nem hiszekabban, hogy gy zárvány vagy akár több is gondot okozhatna. Ha valaki nem tudná az üveg csak hordozója a fényvisszaverő felületnek! Tehát nem halad keresztül rajta a fény. Ha egy hatalnas kavics van benne, az sem gátolja a képalkotást! Mert mint írtam az üvegnek nincs szerepe benne!
  Miért pont üveg? Mert, csak, így szokás, stb... Mesterkélt és álltudományos magyarázatokkal szokták nyomatékosabbá tenni, Pl. Az üvegnekkicsi a dilatációja, azaz hőtágulása. Jó teherhordó tulajdonságai vannak, azaz kellően merev. Ki kell hogy ábrándítsakmindenkit, semmi jelentősége sincs egy 2O cm azaz csillagászul 2OOmm-es tükör esetében a hőtágulásnak! A csiszolással nagyobb hibákat lehet ejteni, mint az egyenletesen szinte semmit nem táguló más anyagokkal. Teherhoró szerep!? :) vicces, egy 2Ocm-es tükörnél mekkora deformáció láphet fel? Mennyi is az? 2O-3Odeka? Na ugye!
  Én nagyon sok tükröt készítettem már. Először gipsz alapra, de később a nehezen forgácsolhatósága okán a cenentre. Voltak próbálkozásaim kerámia tükrökkel is, de azokat 25-3O cm-nél nehéz nagyobbra csinálni, mert macerás a kiégettetése, a kertben meg nem akarok egész nap tüzelni :(
  Szóval a lényeg, hogy az üvegcsiszolás nagyon tudományosan hangzik, és el lehet sápasztani vele másokat. De ahogy előttem írták mások is hónapokig is eltart az elkészítése és az eredmény is nagyon bizonytalan a sok munkafázis okán. Bár hol hibázol, mindig vissza kell lépned sok-sok fázissal előbbre.
  Ráadásul, komoly célszerszámok szükségeltetnek hozzzá!

 • H.A.L.

  csendes tag

  Szia Tamásmester!

  Merre felé laksz, talán Pesten vagy környékén?

  Üdv Lajos

 • tamasmester

  csendes tag

  Sziamiau! és egyben Üdv Földlakók!
  Budapeten, 11,ker :) De ennek mi összefüggése van a fórumbeli témával kapcsolatban?

 • H.A.L.

  csendes tag

  Tamásmester!

  A fórumhoz nem sok, de mint Pestieknek van esélyünk találkozni és a távcsőépítési tapasztalatainkat megosztani.

  Üdv Lajos

 • tamasmester

  csendes tag

  Jaaaaa! ÉÉÉÉrtem!
  De mint szoktam mondani, Én nem Pesti vagyok, hanem Budai :) Persze mindezek ellenére semmi okom sincs arra, hogy némely dolgot ne osztanék meg másokkal itt a neten! Hiszen erre való a net! Ki sem kell mozdulni és láss csodát mindenféle emberekkel akadhatok össze! Ennek is vannak előnyei, mert itt szinte mindig csak a leírt szó alapján dönthet az ember,hogy megy vagy marad. Mivel kevés olyan ember van a világon, akikkel érdemes tartanom a személyes kapcsolatot, maradjunk a hálózatnál. Egyszerűbb és praktikus is.
  Üdv, tamasmester!

 • tamasmester

  csendes tag

  Amúgy kimondottan távcsőépítési tapasztalataim nincsenek.Optikai rendszereket építek és tervezek. A csillagászatból meg annyi érdekel mindössze, hogy bámulom az itt ott felbukkanó műholdakat. Nem túl hálás és sikerélményekben szegényes tevékenység. Rossz helyen vagyunk! El kéne költözni az egyenlítő környékére. Persze a látvány ott sem jobb, csak nagyobb a találati esély :)

 • pbla

  csendes tag

  üdv Tamásmester !

  Én is gondolkodtam már alternatív anyagokon tükörépítés ügyben.
  egy két kérdésem lenne hozzád:

  - műgyantával próbálkoztál-e már ill. mi a sejtésed jó lenne-e ?
  - mit gondolsz centrifugálöntéssel milyen felületet lehetne elérni (gondolom után kellene munkálni azt is a jó felület eléréséhez)

  Nem tudom milyen a felületi lehet az érdessége egy polírozott tükörnek, sem azt, hogy milyen lenne a centr.öntött műgyantának, de úgy emlékszem a nagy (több méteres) tükröket is utánmunkálják (pedig azt évekig hűtik az öntés után).

  Ha lenne vmilyen gondolatod azt megköszönném.
  köszi

  pbla

 • Csufika

  újonc

  De muszály. A gömb tükőrnek nem egy pontban van a fókusza, ezért csak katadioptrikus távcső készithető igy. Newtonhoz parabola tükör kell!. Megjegyzem, azt sem nehezebb elkészíteni mint a gömbtükröt. Krómozás hejett aluminiumoztatni kell a kész tükröt, az Unioptik BT csinálja, 20 cm átmérőig Kb 3000 forintokba kerül, de ezért a pénzért még egy kvarc réteget is tesznek rá, ami megvédi az alu réteget a sérülésektől.
  Bocs a belekotyogásért!
  Üdv Csufika...
  csufika@dpg.hu
  csufika@actel.hu

  Csufika

 • ati3x

  senior tag

  No, csak irok ide pár sort!
  LEhet távcsötükröt csiszolni házilag! Én is az első tükrömet csiszolom. Ha valakit komolyabban érdekel a dolog akkor a következő helyen találhat sok sok infót: http://www.makszutov.hu/forum/viewforum.php?f=17
  Itt én is leirom az élményeimet. Csak pár mondtatban.. Az anyagok beszerzése már nem lehet probléma! Lehet venni "kiteket" is amiben minden szükséges alapanyag benne van: csiszolóporok, polirpor, optikai szurok, stb. De lehet otthon is beszerezni.. Egy 15 cm-es tükörhöz 10-12 ezer az anyagköltség.. Ha kitben veszed meg mint én amcsibol (nem tudtam utánajárni mert külföldön vagyok) akkor 30 ezer körül, vámmal postaköltséggel együtt.. (De ebben öntött pirex korongok vannak) Tehát először mindenképpen F10 es fokuzsal kezdjétek.. MErt ott elég gömböt csiszolni, mert ekkora fokusznál mér nagyon kicsi a parabola és gömbfelület közti külömbség.. Tehát 150mm átmérő 1500 fókuszal, ami 3000 mm görbületi sugarat jelent.. Én bátor voltam mert F6,5 el kezdtem, és még nincs kész! És nem is biztos hogy jó lesz.. De itt már parabolizálni kell, és ahhoz mérőpadot kell barkácsolni.. http://kiskun.mcse.hu/amator_tavcsotukor_keszites/ Ezen a linken megtaláltok minden infot.. De az optika.hu magazinban is nagyon sok gyakorlati tanács van.. Tehát nagyon nagyon sokat utánaolvasni.. Nem egyszerű dolog, nem is drága, de nagyon nagyon sok türelem kell hozzá..
  pbla:
  A polirozásról.. NAgyon-nagyon jó felületet kell elérni.. kb 15 ora polir kell egy 150-es tükörhöz.. Akkor jó, ha nagyon erős nagyítóval már nem látsz kercokat, gödröket, amiket a csiszolópor hagy.. Muszálj nagyon eldolgozni, mert az alumininiumoztatás inkább kiemeli a hibákat, mint eltakarja!

 • habelervin

  csendes tag

  Hali
  Nekem sikerült beszereznem egy tükröt, már csak a távcső tubusa és a mechanika van hátra. a tükör 300/2500-as F 8,3. Állítólag maga Kulin György csiszolta. :C
  A foncsor sajnos le van kopva róla, de ez már nem gond; elviszem egy ehhez értő szakemberhez és megcsinálja. Csak sokba fog kerülni ekkora átmérőnél. :O

  Szóval mindent összevetve jó lesz. :)

  [ Szerkesztve ]

 • Sasszem33

  újonc

  Sziasztok!
  Igaz, már rég megnyilt eme topic, de még csak most vettem észre. No igen, nem más vezetett erre, mint hogy megoldást akarok találni egy Newton távcső(reflektor) helyes felépítésére. Öcsémmel dolgozunk egy 120mm-es műszeren. A főtükör egy kozmetikai konkáv tükör. :D Maga a tubus meglehetősen rövid, hasznos hossza mindössze 30 cm körül van. A segéd tükör is apró, de úgy tűnik nagy hátrányt jelent a szögletes alakja. Viszont ez a rövid fókusztávolság jónak tűnik. Engem az érdekelne, hogy vajon a főtükör mélysége - kb. 5mm - elegendő-e? :) A próbák alatt a célpont, mely egy távoli mobil torony, tökéletesen megfelelt, s a kép is tiszta, éles volt. :)

  -Jah, azt még megemlíteném, hogy 2 okulár is a rendelkezésünkre áll, melyek nagyítása éppen elegendő, ha pl. galaxisokat, gömbhalmazokat akarunk megtekinteni. :)

  [ Szerkesztve ]

 • Sasszem33

  újonc

  Egész jó ötletnek tűnt. Aztán jöttek a kudarcok, mert vmi mégse stimmelt. Nem csoda. Ha előbb nézünk részletesen utána a dolgoknak, mint tükör vásárlás után, akkor hamarabb rájöttünk volna a hibára. Mi is ez? A főtükör. :D Mert 1 kozmetikai célra csiszolt konkáv tükörrel mi nem fogjuk tudni a mély eget vizsgálni. Még pedig azért, mert az ilyen tükrök bizony nem paraboloid felületűek. Homorúak ugyan, de rossz képet adnak, ha az ég felé fordítjuk őket, s okulárral felnagyítjuk azt... De mégis 1 kis ügyességgel távműszert lehet belőle építeni...:D Ez egy jó példa.

 • Sasszem33

  újonc

  Most viszont egy újabb távcső építésébe fogtunk bele, olcsóbb elemek felhasználásával. :) Ámde ez most refraktor -vagyis lencsés- lesz. 100 mm-es lesz az objektív lencse, amit kb. 500 Ft-ért be tudunk szerezni. A tubusát Pvc-ből készítjük el, okulárok már vannak. Az állvány is meg van, mely azimutális szerelésű, bár nem sokáig, mert átépítjük ekvatoriálissá. :D A műszer tubusa viszont itt is rövid lesz, mivel csak 1 lencsét használunk fel objektívnek. Szerencsére sok ötletet találunk erről a YTB-n is.

 • csongi

  veterán

  Sziasztok!
  Engem is érdekel a téma. Szeretnék készíteni egy távcsövet. A tubus és állvány elképzelésem meg van. De hogy lencsét hogyan, honnan? Azt már nem tudom. Valakinek valami ötlete?

 • habelervin

  csendes tag

  Az egy lencse alatt mit értesz?
  Ha tényleg egy lencséből fog állni az objektív akkor olyan színes lesz a kép, mint egy kaleidoszkóp.
  A refraktorhoz érdemes egy nagyobb lencsét beszerezni, méghozzá dublettet, ha olyan szerencsés vagy hogy tripletet is találsz, akkor az kiváló :)
  A hosszú fókusz nagy nagyítással párosul, de kicsi lesz a fényerőssége, ezzel inkább a Holdat kell vizsgálni.
  A pvc cső tökéletes, csak az árnyékolással is törődni kell: egy fekete spray-vel a belsejét le kell fújni, hogy a nemkívánatos reflexiók ne jelentkezzenek.
  Azt ajánlom, hogy ha nincs akkor szerezz be egy dublett lencsét.

  Ervin

 • habelervin

  csendes tag

  Hát a lencséket tényleg nem könnyű beszerezni, de itt egy link:
  http://www.teleskop-austria.at/prod.php?tid=34&lng=hun#mode-kepler-am

  7800 Ft-ért már egy nagyon jó dublettet lehet kapni, ami optikai szempontból tökéletes, nem érdemes vesződni a szemüveglencsével vagy a nagyítóval, ezek sok színt és kudarcot adnak.

  Ervin

 • habelervin

  csendes tag

  egy kicsit halott a topic, de újra lehet éleszteni:D

  [ Szerkesztve ]

 • habelervin

  csendes tag

  Sőt!

  Itt akár 1500 Ft ért jó dublettet lehet szerezni:

  http://www.teleskop-austria.at/prod.php?tid=35&lng=hun#sbau-newton-nn

  A newton tükrök után legalul.

 • sada78

  újonc

  Sziasztok!
  Régóta figyelem ezt a topikot,és próbálkoztam már jónéhány 'lencsés' távcső építésével i több kevesebb sikerrel.
  Jelenleg egy 55mm.es 10e.ft távcsővel fürkészem az eget,és szeretnék épiteni egy tükrös távcsövet. Az vna a kérdésem h miért nem jó erre a célra 'főtükörnek' szerintetek,
  a 100ft-os boltba kapható 200ft.os fürdőszobai nagyítóstükör 147mm, vagy a 107mm-es lencséje? Ha nem torzít?miért nagy baj az h itt a fényvisszaverő felület a lencse hátoldalán található? Tom h rontja a hátásfokát, de az 55mm.es lencsésemnél a dupla üveg az 'optikai' lencse Kb 1cm vastag.
  Vagy nem jó a tükör (profija,rádiusza)?
  A 107 mm.-es fürd. szobai nagyítós tükröt kivettem tokjából és 'szépen'beleszerkeztettem egy 110.-es PVC csőbe. Több napos fúrás faragás kísérletezés után sikerült 1(távcsőből)valo prizmával +1Barlov tip.(gyári) okullárral értemes képet kifacsarni belőle. -Persze nappal, kertláb akácfák-
  Álványa még nincs,de nem tom h érdemes-e a főtükör strukturáját tekintve foglalkozni ezzel az üggyel?
  -Tehát valós képet ad,de ha állványra rögzítem + a célzótávcső- lehet látni szerintetek ezzel valamit az égbolton élesen és tisztán?

 • sada78

  újonc

  És még 1 kérdés- Felfoghatatlan dolog számomra h miért kell pl:egy 200mm.átmérőjű tükörnek 2. v 3. Cm-es vastagságúnak lennie? Ha úgyis a lencse 'homorú' oldalán van 'tükröző' felület -hát nem nind1 akkor hogy a másik fele mien vastag ugysem játszik szerepet az üveg anyaga a képalkotásban?
  -Nem az a lényeg h stabil legyen? Egy Pl: 10-30 Cm.-es átmérőjű tükör még ha csak 4-5mm. vastag i,
  megfelelően a tubusba rögzítve sztem elég stabil kell h legyen? Vagy nem? A 4mm.-es üveg sem hajlik,vetemedik a saját sújától csak úgy nemigaz? Minek bele annyi ' anyag' v tévedek? Ezeket elmagyaráz6ná valaki. Köszi sziasztok! ÍRJATOK!!!

 • ati3x

  senior tag

  Vitába kell szálnom tamasmesterrel. Jelenleg az üvegnek nincs alternativája a csillagászati műszerek készítésében. Még a nagyon komoly műszerek is üvegből, néha speciális anyagokból készülnek. Valóban kisérletileg készült már 1-2 fémtükrös távcső. Sőt ha jól emlékszem Herschelnek is voltak fémtükrös műszerei. 400-500 évvel ezelőtti távcsövek igen kezdetleges képet adtak Annak idején Galilei is sok tucat "szemüveglencséből" választott egyet. A mai objektivek már több taguak, minimálisan 2. Egytagú lencsékkel nem lehet megfelelő leképezést elérni. De az összetett lencséknek is van egy "fejlesztett" változata. amikor különböző törésmutatójú üvegekből készitenek objektiveket, a szinező hatás kiküszöbölésére. Ezek az objektívek nagyon szigorú tűréssel és számítással készülnek. Mert egy kis eltérés, és máris egy marék...... Ezek az objektívek is jellemzően az elmult 5-10 évben érhetőek el a "köznép" számára. Egy jobb APO 80mm-átmérővel kicsit több mint 100 ezer forintnál kezdődik. (na ezek voltak a lencsések) Tükrös távcsövek: Elsősorban Newton rendszerüek. Olcsobban kaphatóak, mert csak 1 felületet kell megmunkálni (igaz azt is meglehetős pontossággal) Szini hiba nincs, mert nem a fénytörés elvén működnek. A tükör anyaga üveg, mert könnyen megmunkálható, alaktartó. MAnapság kis hőtágulásút használnak, és speciális növelt hővezetőképességűt. Miért van erre szükség? Mert a tükörnek minél hamarabb át kell vennie a környezet hőmérsékletét. Amig ez nem történik meg a felület közelében turbulens áramlások indulnak meg amik nagyban rontják az optikai teljesítményt. A tükörvastagság is fontos szempont. az átmérő minimum 1/8 1/10 legyen. (lehet kapni speciális kvarc jorongokat is de azzal sem ajánlott lemenni 1/15 arány alá) Ez pedig a megmunkálás miatt van. Csiszolásnál, polirozásnál erőhatások érik az anyagot, és az üveg bizonyos fokig rugalmas. A másik nagyon fontos dolog, hogy az üveg feszültségmentes legyen! Ugyhogy legközelebb járjál utána ezeknek a dolgoknak és ugy mondjál véleményt. Mert ugye sokan bedölhetnek ennek. Ha esetleg veszed a fáradságot akkor itt korrektűl tájékozódhatsz:

  http://kiskun.mcse.hu/amator_tavcsotukor_keszites/20040907.html
  http://www.optika.hu/manager.asp?page=http://www.optika.hu/magazin/tavcso.htm
  http://www.optika.hu/manager.asp?page=http://www.optika.hu/schnee/cikk/teszt/tukorteszt%20.htm

  Sajnálatos módon látom, hogy ezeket a linkeket meg sem nézik az ide irkálók, vagy nem veszik a fáradságot és nem olvasnak vissza. így minden 10 probálkozás után van aki borotválkozó tükörből, vagy lupéból akar távcsövet csinálni. Jelenleg én is az első tükrömet csiszolom, és mit ne mondjak, nem egyszerű dolog. Pedig hosszú évek óta készülök rá csomó mindent elolvastam. Bátran bele is vágtam egy 150/965 ös tükörbe ami F6,5 fényerővel rendelkezik. Ha nem állnék kapcsolatban egy olyan emberrel aki már 20-30 db tükröt csiszolt, már régen feladtam volna. Egy tanács ha valaki tükröt akar csiszolni ne kezdjen 15 centinél nagyobbal és F8-F9 alá ne menjen! Mert itt elég a gömbfelület a diffrakcióhatárolt optikához. Gömböt viszonylag egyszerű csiszolni és ellenőrizni. De még igy is sok buktató marad benne! Jelenleg már a parabolizálásnál tartok, és merem állitani, hogy már a felületem jobb mint amit a boltban lehet kapni. Legalábbis a "kinai" tömegtermékek szinvonalánál. De kb 2-3 hete méregetem, dolgozok vele. (tanulópénz) Már ugy érzem látom a végét!

 • ati3x

  senior tag

  Az előbb erre már kitértem. Azon felül igenis az üveg rugalmas. Az optikai felületnek tizezred, de ha nagyobb a fényerő akkor száezred miliméter pontosnak kell lenni! Csak egy példa. Még az ilyen "vastag" üveg is deformálódhat. Pl valaki egy 20cm-es távcsőtükröt ragasztással rögzített, (ami ugye roszabb esetben is 20mm vastag) A ragasztás miatt annyi feszültség keletkezett a tükörben, hogy nagymértékben rontotta az optikai teljesítményt. A másik elvégeztem egy kisérletet, polirozás közben. A feületem már tökéletes gömb felület volt, és odaraktam az ujjamat a felületre, és pár másodpercig ott tartottam. A foucault késélteszt igen durva hibaként mutatta azt a felületet, ahol megérintettem (holott kb 10-12 celsius fok volt a külömbség) a másik test pedig az volt, miközben én a műcsilag képét 2x fókuszba néztem, megkértem feleségem hogy tegye be a kezét a fényútba. Hihetetlenül látsződtak a termikus áramlások! Így képzeld el: http://www.youtube.com/watch?v=FVD8lFTZe1k

 • habelervin

  csendes tag

  Szerintem ne vesződj ilyen tükrökkel. Inkább vegyél egyet: http://www.tavcso.hu/tavcsoepitoknek.php (a tükrök legalul vannak) :K
  Az igazság az, hogy a kozmetikai tükrök teljesen alkalmatlanok ilyen célra. Még egy ezredmilliméteres torzulás is rontja a képet.
  :K

 • ati3x

  senior tag

  Hajli!

  Én vesződtem vele, és hosszú munka árán, de elkészült! Le van aluminiumozva, be van építve. Eddig csak a holdon tudtam tesztelni, mert nagyon párás volt a levegő. Igaz az orion köd is felsejlet, a trapézum is nagyon szép volt. Mindezt olyan égen, amikor szabad szemmel csa kb 3 magnitudo volt a határfényesség a pára miatt! Azaz csak a legfényesebb csillagokat lehetett látni! Csináltam a holdrol pár fotót, ugyanilyen körülmények között, és kezdetleges feltételekkel: Egy ixus 80-as full automata kompakt, az okulárhoz kézből odatartva. Ennek ellenére meglepően jó részleteket sikerült megörökíteni. Egy kép, ez egy videoból lett konvertálva 183 képkocka összegzése registrax 5 progival. Kicsit körbe kellet vágnom, mivel szintén kézből készült! A képen a clavius kráter környéke látható. Ja és a távcső paraméterei: 150/965 newton. 10mm-es scopium SWA okuláron keresztül.

 • ukrán1957

  újonc

  nálunk kb. 50 000 huf-ért kapható 153 mm-es, max. nagyítás 320 min. nagyítás 20 1200mm fókusztvolság komplekt teleszkóp. kb. 16 kg.

 • LatyakHal

  újonc

  Teszt... van itt még valaki aki tud esetleg válaszolni?

  De őszintén.. én mint bivajanalfabéta vagyok a témához...Celestron AstroMaster 70 EQ van a háznál és már szeretnék néha tovább lépni, de az árak elriasztottak.. Alternatíva és álomkergetés címén nézem a netet és olvasok ilyen blogokat. Kezdőként nem mernék belevágni az "üvegbeszerzéséscsiszolás" viszontagságaiba.

  Mint hozzá nem értő ember ként lenne a tőlem műveltebbekhez kérdésem..... ha a tükör egységesen tágul, akkor változik a fókusz pontja ? Téli használat után át kell-e "jusztírozni" a tükröt nyári "állásra" ?
  Mekkora hőtágulás ad beállítási problémát ?

  Várom válaszaitokat...

 • H.A.L. 2

  újonc

  5 év után ismét itt. Persze a regisztrált E-MAIL- címem már rég nem is létezik, a jelszavam rég a feledésbe merült, így a régi H.A.L. név helyett H.A.L.2 névvel nyomom tovább. Üdv Mindenkinek!

  LatyakHal!

  A 70-es celestron szerintem remek kis műszer, nekem is van egy. Ami az enyémben nagyon gyenge az a prizma. Helyette egy jobb minőségű zenittükröt érdemes használni.

  A kérdéseidre félek nem tudnék pontosan válaszolni, igaz nem is értem pontosan őket.
  Miért érdekes, hogy változik-e a fókuszpontja (valószínűleg változik 1-2 mm-t), az okulárok cseréjénél úgy is állítasz a fókuszon. A jusztirozástól meg nem kell megijedni, én minden alkalommal amikor kirakom a távcsövet és már át is veszi a kinti hőmérsékletet, beállítom. Van úgy, hogy többször is egy éjszaka.

  Üdv Lajos

 • gargoyl79

  csendes tag

  Sziasztok.

  Ha nem boldogulsz a justirozással akkor
  EZ
  kell neked.
  Szinte gyerekjáték szépen "behangolni" a műszert.
  Egyébként meg ha egy 150es vagy 200as műszert szeretnél akkor szerintem ne bajlódj
  a csiszolással.Mert pusztakézzel eltarthat egy darabig és pár korongot biztos kidobhatsz.
  Kell hozzá műhely,felszerelés és sok kitartás.
  ITT nézzél talán szét ,a pyrex elég jó anyag
  és relative kis összegből elég nagy fény gyűjtő műszert tudsz építeni,vagy venni.
  Attól függ mire vadászol vele.

  üdv

 • kann

  újonc

  emberek!114 per 900 newtonom van.

  cél távcső építés.se tudásom,se eszközöm.ebből gondolom,hogy sikerülni fog.

 • kann

  újonc

  Nekünk,Kulin György az Isten.50 000 ft ért vettem a 114 per 900 newtont,,4,5 évig használom,aztán veszek egyet 500 000 forintért.

  célom az unalom űzés.magyarul,hogy kell tükröt csiszolni?

 • tvamos

  veterán

  Sziasztok tavcsokeszitok!
  Nem tudtok valami jo leirast, hogyan keszitsunk hazilag focusert? Valami femet szeretnek, ha lehetne.
  (Azert gondoltam nekiindulni, mert ugy tunik, hosszu a focuserem, es digitalis geppel nincs vegtelenem, a szonszed templomtornyot fenykepezgetni meg nem tul izgalmas... :)) )
  Mondjuk, ha van valami olcso, es jo e-bay-es cucc, akkor az sem baj.
  A tavcso, amihez kene, egy NATIONAL GEOGRAPHIC 114/500 COMPACT TELESCOPE. A mostani focuser olyan... 8cm korul lehet. Kicsit lotyogos, de nem veszes.
  Persze, az sem lenne eppen nagy baj, ha mondjuk motorral tudnam vezerelni a focuset, az nagyon tetszene. Mondjuk leptetomotorral.
  Kozvetlen utana valami allvany tweak is johet... :D

  [ Szerkesztve ]

  Minden, amit leirtam, csak a szubjektiv velemenyem, a valosaggal valo barmi nemu egyezes csak a veletlen muve!

 • ssgk

  aktív tag

  Ha valaki követi és él méga topic írjatok !

  [ Szerkesztve ]

  "Keep the door open three inches " :DD

 • ssgk

  aktív tag

  Mi lenne ideális gyűjtőlencsének ?
  Csiszolás meglenne de honnan tudok szerezni ilyen vastag üvegkorongot ?
  Még ipari skálán se találni csak horribilis összegekért...

  "Keep the door open three inches " :DD

Hozzászólok Aktív témák