Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz *Ropi* #3257 üzenetére

    Közben megtaláltam a Gimp-et, aminek meg tudok adni egyedi profilt. (Az Adobe Camera RAW-ban nem találok ilyet, csak egy plugin van hozzá, ami Sat/Huye csúszkákat hangol be a tesztpaletta alapján, de nekem az nem jó, mert nincs gyári palettám, amit támogat a program).

    Találtam neten egy kész ICC-t ehhez a vázhoz, de az nagyon fura, például közel sem lineáris a TRC-je (pedig egy RAW file elméletben tökéletesen lineáris, és gyakorlatban sem térhet el nagyon, csak picit...), csak utólagos gamma korrekcióval lesz használható, és így is furák a színek (többek közt túlszaturáltak).

    Aztán készítettem egy sajátot úgy, hogy csináltam egy friss Lab cLUT profilt a plazma monitoromhoz (közel sem napfény, de azért teltebb és simább a spektrális elosztása, mint az LCD-knek), megjelenítettem rajta a Lab kódolású ColorChecker TIFF verzióját, lefényképeztem a kijelzőt (manuálisan eltekerve a fókuszt, hogy összemosódjanak a képpontok és a ditherzaj), frissen visszamértem spektrométerrel a kijelzőn a pacákat, majd gyártottam egy profilt, ami lineáris TRC-t feltételez (ahelyett hogy durván extrapolálna abból a 24 pacából valami majdnem egyenes görbét, ami a valóságban valószínűleg egyenesebb, mint a pontokra fektetett polinom...), és abszolút színkódolású (nem transzformál mindent D50 relatív koordinátákba, mert úgy sem volt igazi D50 a kijelző és a legtöbb fénykép megvilágítása se...).

    Így egész használható eredményt kapok, bár látszik, hogy nem tökéletes. De nem tudom mennyire számít ez jónak... nincs tapasztalatom a kamerákkal, csak hallomásból tudom hogy a gyári palettákat használva is nehéz jó kamera profilt készíteni, hisz az illuminancia fényforrás függő, a kamera pedig csak tri-stimulus mérőeszköz...

    A beégett részek így sokkal feltűnőbbek a képeken, pl.: [link]

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák